Breaking News

Καταδίκη της Ελλάδος γιατί ακύρωσε γάμο μεταξύ... κουνιάδων

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Παντρεύτηκε δύο αδελφές και βρήκε εμπόδιο από την ελληνική νομοθεσία. Ο ίδιος όμως δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!

Σε καταδίκη της χώρας για παραβίαση του δικαιώματος στο γάμο προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διότι ελληνικό δικαστήριο ακύρωσε το γάμο μεταξύ κουνιάδων. Πρόκειται ουσιαστικά για εφαρμογή διάταξης που απαγορεύει τον γάμο μεταξύ εξ αγχιστείας συγγενών, η οποία όμως κρίθηκε δυσανάλογη από το Δικαστήριο καθώς οι προσφεύγοντες δεν ήταν συγγενείς εξ αίματος και δεν είχαν παιδιά μαζί.

Πρόκειται για την ιστορία ενός άνδρα που παντρεύτηκε δυο αδελφές. Το 1971 την πρώτη με την οποία απέκτησε μια κόρη. Το 2004 εκδόθηκε το διαζευκτήριο και το 2005 παντρεύτηκε την αδελφή της. Ενάμιση χρόνο μετά, η πρώην σύζυγος κατήγγειλε το γάμο.

Τα ελληνικά δικαστήρια, ακύρωσαν τον γάμο 10 χρόνια μετά τη σύναψή του, στηριζόμενα στο άρθρο 1357 του Αστικού Κώδικα, που απαγορεύει το γάμο μεταξύ προσώπων που συνδέονται με συγγένεια εξ αγχιστείας σε πλάγια γραμμή μέχρι τρίτου βαθμού.

Το ζευγάρι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και δικαιώθηκε. Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του δικαιώματος στο γάμο σε 10.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη των προσφευγόντων και 4,120,79 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Ant1News...