Breaking News

Σαββατοκύριακο με «Kitchen Lab»: Οι γευστικές προτάσεις του Άκη

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Φίνες γεύσεις, πλούσια αρώματα και προτάσεις, που θα μας βοηθήσουν να υποδεχθούμε τον χειμώνα, προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» του Alpha για το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στις 16:50.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου

Σούπα γκούλας, μια παραδοσιακή συνταγή από την Ουγγαρία, νόστιμη και χορταστική, είναι το πρώτο πιάτο του Σαββατιάτικου μενού. Ο Άκης κόβει το κρέας, τσιγαρίζει με ελαιόλαδο και προσθέτει κρεμμύδι, σκόρδο, δάφνη, πάπρικα, πατάτες, καρότα, βούτυρο και μαύρο σουσάμι. Όταν λιώσει το βούτυρο, ρίχνει ντομάτα κονκασέ και ζωμό βοδινού και βράζει για 2 με 2 ½ ώρες. Σερβίρει με γιαούρτι, πάπρικα, μαϊντανό και ψωμάκι.

• Ένα γευστικό ριζότο κολοκύθας ακολουθεί. Σε ένα βαθύ τηγάνι τοποθετεί ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σκόρδα, μαζί με θυμάρι και σέλερι σε μικρά κομμάτια και ρύζι. Σβήνει με κρασί, προσθέτει ζωμό λαχανικών και νερό σε δόσεις, μέχρι να βράσει το ρύζι. Στη συνέχεια, βάζει και πουρέ από κολοκύθα, ανακατεύει καλά και αφαιρεί από τη φωτιά, προσθέτοντας βούτυρο και παρμεζάνα. Βlue cheese, κολοκυθόσπορος, θυμάρι και βούτυρο σε κομμάτια συνοδεύουν αρμονικά αυτήν την υπέροχη συνταγή.

• Το γλυκό είναι ένα αφράτο κέικ λεμόνι με γλάσο. Η διαδικασία παρασκευής του ξεκινάει στο μίξερ, όπου χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και αφού αφρατέψει το μείγμα ρίχνουμε τα αβγά. Αφαιρούμε τον κάδο και προσθέτουμε γιαούρτι, αλάτι και ξύσμα από λεμόνια. Σε μπολ ανακατεύουμε αλεύρι με μπέικιν και το μεταφέρουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά, για να το περιχύσουμε με γλάσο, το οποίο φτιάχνουμε με ζάχαρη άχνη και χυμό λεμονιού.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει τρεις συνταγές για ένα ζεστό και επιτυχημένο κάλεσμα στο σπίτι ή για να ευχαριστήσετε τους αγαπημένους σας.

• Για πρώτο πιάτο σερβίρει μια απίθανη ζεστή σαλάτα, με γλυκοπατάτα, μανιτάρια, ξηρούς καρπούς και έναν πλούσιο συνδυασμό λαχανικών, μια σαλάτα θρεπτική και υγιεινή, που μπορεί να σταθεί όχι μόνο ως ορεκτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο. Ετοιμάζει πρώτα τη βινεγκρέτ ανακατεύοντας το βαλσάμικο ξίδι με ρόδι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και μέλι και στη συνέχεια την περιχύνει σε ταψί πάνω από γλυκοπατάτες, κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σκόρδο και διάφορα μυρωδικά. Σε άλλο ταψί ψήνει μανιτάρια τα οποία έχει ανακατέψει μαζί με τη βινεγκρέτ. Οταν το περιεχόμενο και των δύο σκευών ετοιμαστεί το προσθέτει πάνω από την πράσινη σαλάτα με επιπλέον βινεγκρέτ, κατσικίσιο τυρί, σπόρους από ρόδι, ηλιόσπορους και δυόσμο.

• Ζουμερό και τραγανό σνίτσελ, το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων, ετοιμάζει ο Άκης στη συνέχεια. Αφού κόψει το κρέας σε λεπτές φέτες, χτυπάει το κάθε κομμάτι, με ειδικό σφυράκι ή έναν μπάτη κρέατος, για να απλώσει και να μαλακώσει. Σε ένα μπολ βάζει το αλεύρι μαζί με αλάτι και πιπέρι, σε άλλο μπολ σπάει τα αβγά και προσθέτει αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα και ρίγανη και σε τρίτο μπολ έχει τριμμένο ψωμί, αντί για φρυγανιά, με αλάτι και πιπέρι. Περνάει διαδοχικά το κρέας από το αλεύρι, τα αβγά και το ψωμί και το τοποθετεί σε βαθύ τηγάνι. Αφήνει να ψηθεί καλά και από τις δύο πλευρές και σερβίρει με πατάτες τηγανητές, σαλάτα coleslaw, φέτες από λεμόνι και θυμάρι.

• Δύο γλυκά σε μια απίθανη δημιουργία σουφλέ σοκολάτας με black forest είναι η τελευταία συνταγή της Κυριακής. Αρχικά βράζει το γάλα μαζί με κορν φλάουρ και όταν είναι έτοιμο το περιχύνει σε μπολ πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Προσθέτει τους κρόκους, ενώ παράλληλα δουλεύει και τα ασπράδια σε μίξερ μαζί με αλάτι και ζάχαρη. Όταν η μαρέγκα είναι έτοιμη την τοποθετεί στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύει απαλά. Μεταφέρει το μείγμα από μια σακούλα ζαχαροπλαστικής σε 6 ράμεκιν και ψήνει. Σε λίγα μόλις λεπτά το σουφλέ είναι έτοιμο και μπορείτε να το σερβίρετε αμέσως με γλυκό κουταλιού, σαντιγί και κουβερτούρα τριμμένη.