Breaking News

Διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας για την τουρκική προκλητικότητα (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της χώρας μας να διεθνοποιήσει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καταγγέλοντας παράλληλα κάθε πρόκληση της γείτονος.

Σκληρή απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών (δείτε στο τέλος την ανακοίνωση) για τις χθεσινές προκλήσεις του Τούρκου προέδρου στην εκδήλωση εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα - χωρίς να την κατονομάζει - για ρητορική εκβιασμού και επέμεινε στη συμφωνία της χώρας του με τη Λιβύη. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του παριστάμενου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Εν τω μεταξύ - όπως μετέδωσε το χθεσινοβραδινό δελτίο της ΕΡΤ -, οι συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας θα τεθούν στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ.



Ο Δημήτρης Οικονόμου είπε σήμερα, Κυριακή, στην  ΕΡΤ για την αποχώρηση του από την εκδήλωση εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ:

«Ελπίζαμε ότι δεν θα προχωρούσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε επιθέσεις και προκλήσεις κατά της χώρας μας, αλλά το θεωρούσαμε ενδεχόμενο, οπότε είχαμε προετοιμαστεί και είχαμε αποφασίσει ότι θα φεύγαμε. Πιστεύαμε ότι  η τουρκική πλευρά  θα έδειχνε σοβαρότητα και αξιοπρέπεια επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά άμεσα και τη χώρα μας...»



Ο υπουργός Νίκος Δένδιας βρίσκεται στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι με επίκεντρο τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

Επίσης, συνέντευξη του Νίκου Δένδια, που τιτλοφορείται «Οι ενέργειες της Άγκυρας μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν...», φιλοξενεί η εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής.



Η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Σάββατο, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Καταδικάζουμε τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.

Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας.

Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών.

Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της.»