Breaking News

Έφυγε από τη ζωή ο σουλτάνος του Ομάν (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο σουλτάνος του Ομάν, Καμπούς μπιν Σαΐντ (Qaboos bin Said al Said), ο μεγαλύτερης διάρκειας κυβερνήτης του αραβικού κόσμου, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 79 ετών.

Σύμφωνα με το σάιτ του BBC, δεν ανακοινώθηκε η αιτία θανάτου του. Διάδοχός του ορκίστηκε ήδη ο ξάδερφος του Χάιταμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ (Haitham bin Tariq Al Said).

Όπως αναφέρει η wikipedia, ο Σαγέντ Καμπούς Μπιν Σαΐντ ήταν σουλτάνος του Ομάν από το 1970. Γεννήθηκε στη Σαλαλά στις 18 Νοεμβρίου του 1940 και έγινε βασιλιάς έπειτα από την ανατροπή του πατέρα του, Σαΐντ μπιν Ταϊμούρ, στις 23 Ιουλίου του 1970.

Ο Καμπούς άλλαξε το όνομα της χώρας του αμέσως μόλις έγινε Αρχηγός Κράτους από Μασκάτ και Ομάν σε Σουλτανάτο του Ομάν.

Το 1975 με τη βοήθεια των Βρετανών, συνέτριψε την πολυετή κομμουνιστική εξέγερση, με υποκίνηση της Νότιας Υεμένης. Από τη δεκαετία του 1980 ακολούθησε φιλοαμερικανική πολιτική, όπως έπραξε και κατά τον Πόλεμο στον Κόλπο. Το 2003 επέτρεψε τη διεξαγωγή εκλογών για Συμβουλευτική Συνέλευση, για την οποία υποψηφιότητα έθεσαν και γυναίκες.

Ήταν ο απόλυτος μονάρχης στη χώρα του, όπου απολάμβανε σεβασμού. Η μορφή του αποτυπώθηκε στα χαρτονομίσματα της χώρας και η ημερομηνία γέννησής του (18 Νοεμβρίου) είναι εθνική εορτή στο Ομάν. Έκτισε το μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο, όπου στις 4 Μαΐου του 2001, έπειτα από εργασίες 4 ετών, προσευχήθηκε ο ίδιος στο μεγαλύτερο χαλί στον κόσμο.

Το 2005 ιδρύθηκε πολιτιστικό κέντρο που φέρει το όνομά του. Καμπούς λέγεται επίσης και ένα πανεπιστήμιο στο Ομάν.

Ήταν παντρεμένος, από το 1976, αλλά δεν απέκτησε παιδιά. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης, σε αναγνώριση των προσπαθειών του να φέρει σε προσέγγιση τους Αμερικανούς με τους Άραβες.