Breaking News

Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρκτική (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Μια υψηλή θερμοκρασία ρεκόρ των 18,3 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στην Ανταρκτική την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος του BBC, η καταγραφή έγινε από τον ερευνητικό σταθμό Esperanza της Αργεντινής στην Ανταρκτική Χερσόνησο, στη βορειοδυτική άκρη της ηπείρου.

Η θερμοκρασία είναι κατά 0.8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την προηγούμενη μέγιστη θερμοκρασία των 17.5 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2015.

Οι θερμοκρασίες στην ηπειρωτική Ανταρκτική αυξήθηκαν σχεδόν κατά 3 βαθμούς τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο περίπου το 87% των παγετώνων κατά μήκος της δυτικής ακτής της Χερσονήσου "υποχώρησαν", σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Η εκπρόσωπος του WMO, Clare Nullis, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη: "Η ποσότητα πάγου που χάνεται ετησίως στην Ανταρκτική αυξήθηκε τουλάχιστον κατά έξι φορές μεταξύ 1979 και 2017".

Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: "Ο ρυθμός "υποχώρησης" των παγετώνων  είναι επιταχυνόμενος τα τελευταία 12 χρόνια, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη".

Ενώ οι 18,3 βαθμοί Κελσίου είναι ρεκόρ για την Ανταρκτική ήπειρο, το ρεκόρ στην ευρύτερη περιοχή της Ανταρκτικής - που περιλαμβάνει την ήπειρο, τα νησιά και τους ωκεανούς που βρίσκονται στην κλιματική ζώνη της Ανταρκτικής - είναι 19.8 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 1982, σύμφωνα με το BBC.

H Frida Bengtsson της Greenpeace δήλωσε ότι αυτή η θερμοκρασία ρεκόρ αποτελεί μέρος μιας μακροπρόθεσμης τάσης για αύξηση των θερμοκρασιών και αλλαγών στην Ανταρκτική.

Τον περασμένο Ιούλιο η Αρκτική, η περιοχή γύρω από το Βόρειο Πόλο, στον αντίποδα της Ανταρκτικής, κατέγραψε το δικό της ρεκόρ, με 21 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε το σχετικό βίντεο με τη Frida Bengtsson.