Breaking News

Η ημερήσια ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού - Σε καραντίνα η Μεσοποταμία Καστοριάς (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Κατά την ημερήσια ενημέρωση, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι οι νεκροί στη χώρα μας από τον κορονοϊό έφτασαν τους 49, καθώς σημειώθηκαν 6 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι 1.314. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Έως σήμερα, περισσότερα από 806.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και περισσότεροι από 39.000 θάνατοι. Αλλά και περισσότεροι από 172.000 συνάνθρωποί μας, ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

Οι ΗΠΑ και η Ιταλία είναι οι πρώτες χώρες σε αριθμό κρουσμάτων και έχουν καταγράψει η κάθε μία περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις.

Σήμερα ανακοινώνουμε 82 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Επιπλέον, έχουν ανιχνευθεί 20 άλλα κρούσματα, που αφορούν επιδημική έξαρση κρουσμάτων σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου.

Το κρουαζιερόπλοιο ελέγχθηκε συνολικά από ομάδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το σύνολο των επιβαινόντων, 383 άτομα, ελέγχθηκαν.

Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 1.314.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 57% έχουν υποκείμενο νόσημα. 6 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 νέους καταγεγραμμένους θανάτους και 49 θανάτους συνολικά στη χώρα. Η μέση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 72 έτη, με 37 άνδρες και 12 γυναίκες. Το 96% έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι θάνατοι αυξάνονται, ευτυχώς όχι σε αντίστοιχα ποσοστά και τάσεις με αυτές που βλέπουμε στο εξωτερικό. Αλλά και αυτό από μόνο του, δείχνει την επιθετικότητα αυτού του ιού, όπως και τα υψηλά ποσοστά θανάτων σε αυτούς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στις ΜΕΘ. Έχουν διενεργηθεί έως σήμερα 16.732 εργαστηριακά τεστ.»

Για τη χρήση μάσκας είπε: «Σχετικά με το θέμα της χρήσης μάσκας ή κάποιας φυσικής προστασίας του προσώπου από τον γενικό πληθυσμό σε αυτή την επιδημία, θα ήθελα να κάνω μία μικρή επιστημονική τοποθέτηση που ελπίζω να την κατανοήσουμε όλοι καλά.

Βλέπετε ανθρώπους στην Ευρώπη ή στην Πατρίδα μας, να προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους μάσκες να προστατευθούν. Το ερώτημα, λοιπόν, που αναδύεται είναι: θα μπορούσαν όλοι να φορούν μάσκες προσώπου, να μας βοηθήσουν έτσι να επιβραδύνουμε την πανδημία;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε εχθές και αξιωματούχοι του ανακοίνωσαν πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μην φορούν μάσκες προσώπου, εκτός και αν είναι άρρωστοι με τον ιό ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος.

Ειδικές κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει τη χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς, δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και στις περισσότερες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποιούσαν τις μάσκες σύμφωνα με τις οδηγίες.

Η χρήση των μασκών αυτή τη στιγμή προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας. Το μεγαλύτερο όφελος από τη μάσκα προέρχεται, όχι από την κάλυψη του στόματος των υγιών ανθρώπων, αλλά από την κάλυψη του στόματος και της μύτης αυτών που ασθενούν. Αυτοί που ούτως ή άλλως εάν είχαν ήπια συμπτώματα, δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν έξω.

Ούτως ή άλλως, μια χρήση μάσκας δεν αναιρεί το βασικό μέτρο της αποστασιοποίησης, του να διατηρούμε την απόστασή μας, που όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την διασπορά του ιού.»

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στον περιορισμό κίνησης πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, ενώ ανακοίνωσε:

«Λαμβάνοντας υπόψη μας τις εξελίξεις και το έντονο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρα μας, προχωράμε στη λήψη πρόσθετων μέτρων τοπικού χαρακτήρα, για να αποφύγουμε ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ως εκ τούτου, σε καραντίνα τίθεται σήμερα η Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας του Δήμου Καστοριάς. Η καραντίνα ξεκινά σήμερα στις 20:00 το βράδυ και θα διαρκέσει για 14 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 20:00 το βράδυ της 14ης Απριλίου. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος, παρά μόνο για τροφοδοσία σε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας.

Επίσης, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση των πολιτών, θα εφαρμοστούν για 14 ημέρες σε 5 δήμους, στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης. 3 Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο Δήμος Ξάνθης και Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ σήμερα το βράδυ στις 20:00. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των πολιτών από τις 20:00 το βράδυ μέχρι τις 8:00 το επόμενο πρωί.

Επίσης, σε αυτούς τους 5 Δήμους, αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τους τρεις ακολούθους λόγους: η κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη Β4, η μετάβαση σε τελετή Β5 και η σύντομη μετακίνηση για ατομική ή σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου Β6.

Για την περίοδο αυτών των 14 ημερών των επιπλέον περιοριστικών μέτρων, η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, γίνεται αποκλειστικά από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων.

Όσον αφορά στη μετάβαση σε τελετή κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, επιτρέπεται παρουσία μόνο σε περίπτωση κηδείας και αποκλειστικά και μόνο για τους συγγενείς πρώτου βαθμού. Και τέλος, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν τη δυνατότητα να τα βγάζουν για 15 λεπτά και μόνο πέριξ της οικείας τους.

Επιπρόσθετα, στους πέντε αυτούς Δήμους, στα σούπερ μάρκετ γίνεται υποχρεωτική αναλογία 1 πελάτης ανά 20 τετραγωνικά ωφέλιμου χώρου, ενώ στις λαϊκές αγορές, η απόσταση μεταξύ των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι πρέπει να τοποθετούνται από την ίδια πλευρά του δρόμου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι υπηρεσίες των Περιφερειών θα συνδράμουν τους Δήμους στο έργο τους, ενώ για την εφαρμογή των μέτρων αρμόδια είναι η Ελληνική Αστυνομία.»