Breaking News

Κορονοϊός: Η ενημέρωση από το Σωτήρη Τσιόδρα για τα νέα κρούσματα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στη χώρα μας καταγράφηκαν 46 νέα κρούσματα, με το σύνολο να ανέρχεται στα 464. Ανάμεσά τους τα 72 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης.

Επίσης, επιβεβαίωσε την πιθανότητα τουλάχιστον 2-3 χιλιάδες άτομα να έχουν μολυνθεί από τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.

Από τους 78 ασθενείς που νοσηλεύονται οι 16 είναι διασωληνωμένοι, ενώ 19 άνθρωποι έχουν πάρει πάρει εξιτήριο.

Το πρωί της Πέμπτης είχε γίνει γνωστό ότι οι νεκροί έφτασαν τους 6, καθώς κατέληξε ένας 70χρονος ασθενής στο νοσοκομείο της Καστοριάς...

Αναλυτικά οι δηλώσεις του, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Μετά την πρώτη ανίχνευση περίπτωσης του νέου ιού τον Δεκέμβριο του 2019 στην επαρχία Hubei της Κίνας, ο κορονοϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί οξύ και σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο από πνευμονία, συνεχίζει την επέλασή του σε όλο τον πλανήτη, προκαλώντας χιλιάδες περιπτώσεις της νόσου και θανάτους σε όλες τις χώρες του κόσμου.

177 χώρες έχουν πλέον περισσότερα από 230.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και πάνω από 9.300 θανάτους. Υπολογίζεται πως μόλις το 15% αυτών καταγράφεται. Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επιδημίας.

Ανακοινώνουμε σήμερα 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 464. 72 από τα κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης.

78 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών.

Ευχόμαστε σε όλους τους σοβαρά ασθενείς συμπολίτες μας γρήγορη ανάρρωση. Όλοι τους παίρνουν ειδική αντιική θεραπεία. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων συμπολιτών μας είναι τα 69 έτη.

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνεχίζονται να ελέγχονται εκατοντάδες δείγματα κάθε μέρα για την παρουσία του νέου ιού.

19 συμπολίτες μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έρχονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την έδρα της Υγιεινής και Επιδημιολογίας και την Καθηγήτρια κα Σύψα, ότι τουλάχιστον 2.000-3.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό.

Σχετικά με την επιτήρηση και την δήθεν απόκρυψη του αριθμού των κρουσμάτων – ακούγονται πολλά τις τελευταίες 24 ώρες – σας βεβαιώνω πως παρακολουθούμε την επιδημία όσο πιο καλά μπορούμε, με στρατηγική ιεράρχησης ελέγχου, αλλά και δειγμάτων επιτήρησης που προτείνεται ευρωπαϊκά.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το ειλικρινές ενδιαφέρον, αλλά παρακαλούμε να μην παρασύρουν τον κόσμο, ούτε προς την κατεύθυνση του πανικού, ούτε του εφησυχασμού, κάποιοι επαΐοντες συνάδελφοι.

Η καταγραφή των σοβαρών κρουσμάτων είναι εξαντλητική. Γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και όχι δειγματοληπτικά. Τα σοβαρά και τις ΜΕΘ τα γνωρίζουμε όσο μπορούμε καλύτερα, σε όλη τη χώρα. Από μόνο ένα τέτοιο σύστημα μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας.

Επενδύουμε περισσότερο σε ενίσχυση αυτής της στρατηγικής, με διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχων με προστασία, ώστε να μην γίνεται διασπορά της νόσου σε όλη την επικράτεια. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιήσει ο ΕΟΔΥ και θα αφορά τόσο επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και κρούσματα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού στην κοινότητα. Αυτό είναι το ορθό επιστημονικά και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς.

Από αύριο θα αναρτάται στον δικτυακό τόπο του ΕΟΔΥ καθημερινά, μαζί με τη δική μας ανακοίνωση, λεπτομερής αναφορά για τις περιπτώσεις της νόσου. Η στρατηγική μας σαν χώρα και σαν επιστημονικό δυναμικό, έχει ως θεμέλιο λίθο τη διαφάνεια, την αλήθεια, την αποφυγή του στίγματος, την αλληλεγγύη με τον κόσμο, ο οποίος αυτήν την στιγμή μπορεί να υποφέρει περιοριζόμενος, αλλά θα ανασάνει ελεύθερος αύριο. Δε μπορεί όμως να γίνει ακόμη αυτό – θα ήταν ολοκληρωτικά ανεύθυνο.

Αυτή την στιγμή, θέλω να εκφράσω τα βαθιά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες αυτών που έχασαν τους δικούς τους.

Ακούσατε σήμερα για έναν συνάνθρωπό μας που έχασε τη ζωή του στην Καστοριά. Έναν άνθρωπο με πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως όλοι οι συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους, που τους έχασαν οι δικοί τους. Όλοι τους ήταν άνδρες και όλοι είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Συμπάσχουμε και θρηνούμε μαζί σας. Η λύπη, όταν τη μοιραζόμαστε, είναι μισή. Η χαρά μας, όταν τη μοιραζόμαστε, διπλασιάζεται.

Όπως στην περίπτωση του νεογέννητου χθες στο Αττικό, το οποίο είδε το φως του κόσμου μαζί με την γενναία μητέρα του με την βοήθεια της ομάδας της καθηγήτριας κας Καλανταρίδου, η οποία συμμετέχει και σε ειδική έκδοση οδηγιών από ομάδα επιστημόνων της Επιτροπής και του ΕΟΔΥ.

Είναι σίγουρα μια αισιόδοξη νότα, όπως και οι 5 συμπολίτες μας που πήραν εξιτήριο από χθες έως σήμερα.

Να πω δυο λόγια για τους θανάτους. Στην Κίνα, ο συνολικός αριθμός θανάτων αναφέρεται σε περισσότερους από 3.200 ασθενείς με σημαντική υποκαταγραφή, ενώ στην Ιταλία που η καταγραφή ήταν εκτενής, ήδη οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000 περιπτώσεις. Από τις 16 Μαρτίου και μετά, για πρώτη φορά στην πορεία αυτής της πανδημίας, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός Κίνας.

Στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών-επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της νόσου, η νόσος κατέληξε σε θάνατο περίπου σε 2% των περιπτώσεων. Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητα να πεθάνουν 8%, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την νόσο που έφτανε το ποσοστό του 15%.

Παρόμοια με την εικόνα που βλέπουμε και στην Πατρίδα μας σιγά-σιγά, είναι ότι τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πολύ πρόσφατη μελέτη, που έδειξε πως υψηλός πυρετός σχετιζόταν με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου. Που δείχνει ότι ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας για αυτό τον ιό.

Όλα αυτά δεν αλλάζουν την επιστημονική μας γνώση πως στη συντριπτική της πλειοψηφία θα είναι μία ήπια νόσος. Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές ψηλότερη.

Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα προσεκτικά καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη.

Παραμένουμε και είμαστε προσηλωμένοι σε δύο στόχους που αφορούν τη Δημόσια Υγεία: να προφυλάξουμε τους ευπαθείς και να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι ταυτόχρονα.

Δε μπορεί τα πλοία μας να έχουν εικόνα 15Αύγουστου με άπειρο κόσμο να συρρέει στα νησιά. Υποβαθμίζει όλη μας την προσπάθεια. Αυξάνει τον κίνδυνο για νησιώτες ηλικιωμένους, ντόπιους κάτοικους και δυσκολεύει την ανταπόκριση του συστήματος υγείας σε τυχόν μελλοντικά σοβαρά κρούσματα εκεί, με δυσκολία στη νοσηλεία και στη διακομιδή.

Όσον αφορά στα αισιόδοξα μηνύματα για τη θεραπεία, που πήραμε χθες, θέλω να βεβαιώσω πως υπάρχουν επαρκείς ποσότητες των φαρμάκων για τους ασθενείς.

Ο αλγόριθμος που υλοποιήθηκε χθες το βράδυ από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και τον Πρόεδρό της, κ. Γαργαλιάνο, μαζί με ομάδα επιστημόνων, συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή μας και θα σχολιαστεί και εγκριθεί και από την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.

Τα σοβαρά περιστατικά απαιτούν συνδυασμένη θεραπεία με κοκτέιλ φαρμάκων, που κάποια είναι μόνο νοσοκομειακά είδη.

Ταυτόχρονα, ειδική ομάδα της Επιτροπής μας ήδη εξετάζει την πιθανή χορήγηση ορού και τις συνθήκες που μπορεί να γίνει αυτό, από συμπολίτες μας που έχουν αναρρώσει από τη νόσο.

Άλλο ένα αισιόδοξο μήνυμα έρχεται σήμερα. Ξεκίνησε η πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο στις ΗΠΑ. Θα εξετάσει 45 ανθρώπους για την απάντησή τους με αντισώματα σε διαφορετικές δόσεις του νέου εμβολίου. Αυτό θα δίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Ήδη, 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται σε τρεις μήνες και αυτό δείχνει ότι δε μπορούμε να ευελπιστούμε σε μία ταχεία και μαζική παραγωγή εμβολίου, πριν περάσει τουλάχιστον το καλοκαίρι.

Θέλω από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μας και τις ομάδες τους που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης τόσο στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, όσο και στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, παθολόγους, λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους, εντατικολόγους, αναισθησιολόγους, γενικούς γιατρούς, ακτινολόγους, εργαστηριακούς και όλους τους γιατρούς των υπόλοιπων ειδικοτήτων, που δίνουν τη μάχη σώμα με σώμα, τη μάχη της ζωής και όχι του θανάτου.

Αύριο, ανακοινώνονται ειδικές οδηγίες για νεφροπαθείς, οι οποίες θα εκδοθούν από τον Καθηγητή κ. Γιάννη Μπολέτη, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και σήμερα έγινε πανελλαδικό webinar για πνευμονολόγους και αντιμετώπισης της νόσου από τον Καθηγητή κ. Στέλιο Λουκίδη.

Εδώ θα πρέπει να τονίσω, μετά από μία αγωνιώδη έκκληση που έλαβα χθες το βράδυ από Συλλόγους ασθενών με μεσογειακή αναιμία, την ασφάλεια του αίματος και την απόλυτη ανάγκη για συνέχιση της αιμοδοσίας, ώστε να εξασφαλιστεί αυτό το πολύτιμο αγαθό και να υπάρχει επάρκεια αίματος για αυτούς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Το πιο δύσκολο απ’ όλα σε αυτή τη διαχείριση, είναι όταν κάποιοι συμπολίτες μας εμφανίζονται αιφνιδιαστικά να μπλέξουν την επιστήμη με την πολιτική. Να μπλέξουν αλήθειες με ψέματα και να καταδικάσουν στρατηγικές εκ του ασφαλούς.

Δε μπορούμε να συμβαδίσουμε με το σκεπτικό τους. Κοιτάμε μπροστά. Ο Μαραθώνιος είναι ήδη στην ένατη εβδομάδα. Ο αγώνας συνεχίζεται.»