Breaking News

Κορονοϊός: Η ενημέρωση από Τσιόδρα-Χαρδαλιά - Στους 22 οι νεκροί - Σε καραντίνα η κοινότητα Εχίνου Ξάνθης (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στα 821 ανήλθαν τα συνολικά κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης ανακοινώθηκαν 78 νέα, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 22, από τους οποίους οι 21 είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Να σημειωθεί ότι 9 άτομα στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης βρέθηκαν τις τελευταίες 6 ημέρες θετικοί στον ιό, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί σε έκτακτη κατάσταση η περιοχή της κοινότητας Εχίνου, της Δημοτικής Κοινότητας Μύκης, του Δήμου Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, ενώ επιβλήθηκε προσωρινός περιορισμός κατ’ οίκον, όλων των κατοίκων της περιοχής, χωρίς καμία δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Επιγραμματικά η ενημέρωση (25/3) από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα:

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ

«Ως σήμερα περισσότερα από 440.000 κρούσματα της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο και η ανθρωπότητα έχει ήδη καταγράψει περισσότερους από 19.700 επιβεβαιωμένους θανάτους.

Οι τοπικές επιδημίες του ιού σε κάθε χώρα του κόσμου, αλλά και σε κάθε τόπο, συνεχίζονται με διαφορετική ταχύτητα αύξησης, ανάλογη με τα μέτρα και την τήρησή τους.

Σήμερα ανακοινώνουμε 78 νέα κρούσματα από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 821.

134 συμπολίτες μας συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Από αυτούς η πλειοψηφία είναι άνδρες, το 60%. 53 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη. Οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημία συνεχίζεται στη χώρα μας χωρίς να υπάρχει μεγάλη εκθετική αύξηση. Τέλος, έχουμε έναν ακόμη καταγεγραμμένο θάνατο και έναν τελευταίο που πληροφορηθήκαμε πριν 5 λεπτά από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Κρήτης και έτσι συνολικά σήμερα στη χώρα μας από το νέο ιό έχουμε 22 θανάτους.

Η μέση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη. Σε αυτή τη λίστα είναι 18 άνδρες και 4 γυναίκες. Οι 21 από τους 22 είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

36 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ έχουν γίνει συνολικά περισσότερα από 10.000 εργαστηριακά τεστ.»

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: 

«Θέλω να αναφερθώ σε κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι 9 άτομα στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης βρέθηκαν τις τελευταίες 6 ημέρες θετικοί στον ιό, τρέχοντας τα σχετικά μοντέλα και αλγόριθμους ρυθμού εξάπλωσης της νόσου, προέκυψε σαφέστατη ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή.

Με τη σύμφωνη γνώμη της ειδικής Επιτροπής και σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και το Δήμαρχο Μύκης, σας ανακοινώνω ότι πριν λίγο, από τις 18:00 το απόγευμα, κηρύχθηκε σε έκτακτη κατάσταση η περιοχή της κοινότητας Εχίνου, της Δημοτικής Κοινότητας Μύκης, του Δήμου Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και επιβλήθηκε προσωρινός περιορισμός κατ’ οίκον, όλων των κατοίκων της περιοχής, χωρίς καμία δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και από το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα, φάρμακα των κατοίκων της κοινότητας Εχίνου και για κάθε είδους συνδρομή στην περίπτωση κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων, θα συνδράμει η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ταυτόχρονα, την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας έχει αναλάβει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το ΕΚΑΒ έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με τη διάθεση ενός ειδικά εξοπλισμένου ασθενοφόρου.

Και ακριβώς επειδή υπάρχει ζήτημα στο νοσοκομείο της Ξάνθης, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του γενικού νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επαναλαμβάνω ότι η εν λόγω κήρυξη ισχύει για δύο εβδομάδες ήτοι από σήμερα στις 18:00 η ώρα το απόγευμα έως τις 7 Απριλίου, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Καλούμε τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα των χωριών του Δήμου Μύκης να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ήδη οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί και ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή είναι υψηλότατος.»