Breaking News

Αναλυτικά η ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας - Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας για τις μάσκες (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί στη χώρα μας από τον κορονοϊό έφτασαν τους 50, καθώς σημειώθηκε ένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο. Επίσης σημειώθηκαν 81 νέα κρούσματα. Επιπλέον έχουν ανιχνευθεί 20 άλλα κρούσματα που αφορούν μέρος της επιδημικής έξαρσης κρουσμάτων σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου. Το σύνολο ανέρχεται σε 1.415.

Επίσης, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε ξανά στις μάσκες και τη χρήση τους στο γενικό κοινό.

Αναλυτικά η δήλωσή του όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Ως σήμερα περισσότερα από 885.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, με 44.200 θανάτους, αλλά και περισσότερους από το 185.000 ανθρώπους που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

Όλος ο επιστημονικός κόσμος παρακολουθεί με αγωνία την ταχύτατη διασπορά του ιού, όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Οι Η.Π.Α. έχουν πλέον περισσότερα από 189.000 κρούσματα και 4.097 νεκρούς, ενώ η γείτονα Ιταλία έχει καταγράψει περισσότερα από 105.000 κρούσματα και 12.428 νεκρούς.

Η Ισπανία κατέγραψε 864 θανάτους σε μία ημέρα, με τον επικεφαλής επείγουσας απόκρισης και φίλο μου Φερνάντο Σιμόν να νοσεί. Του μίλησα σήμερα, τον ευχήθηκα και του στέλνω και επίσημα από την Ελλάδα θερμά περαστικά. Μου είπε ότι συνηθίζει να δουλεύει με teleworking.

Βλέπετε, κανείς μας δεν είναι άτρωτος, δεν έχουμε ακόμη ανοσία. Θεωρητικά όλοι μπορεί να κολλήσουμε τον ιό, αρκεί να μην ασθενήσουμε όλοι μαζί. Να μην έχουμε πολλά σοβαρά περιστατικά μαζί, να τα αντιμετωπίσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία.

Στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο έως σήμερα 1 Απριλίου, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 421.000 περιπτώσεις και 29.350 θάνατοι.

Σήμερα ανακοινώνουμε 81 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Επιπλέον έχουν ανιχνευθεί 20 άλλα κρούσματα που αφορούν μέρος της επιδημικής έξαρσης κρουσμάτων σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου. Το σύνολο του πληρώματος, 380 και πλέον άτομα, έχουν ελεγχθεί και αναμένονται τα συνολικά αποτελέσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μαζί με του κρουαζιερόπλοιου είναι 1.415, ενώ αν εξαιρέσει κανείς τα έως τώρα θετικά από το κρουαζιερόπλοιο, 1.375 στη χώρα.

90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 57% έχει υποκείμενο νόσημα. 6 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 50 θανάτους συνολικά στη χώρα. Η μέση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 72 έτη με 38 άνδρες και 12 γυναίκες. Το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και μεγάλη ηλικία.

Έχουν διενεργηθεί έως σήμερα 17.350 εργαστηριακά τεστ.

Θα επανέλθω σε ένα θέμα που συζήτηση εχθές για να ξεκαθαρίσω ένα–δύο πραγματάκια. Αφορά τις μάσκες και τη χρήση τους στο γενικό κοινό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το αμερικανικό CDC, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., έχουν πει ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν για αυτά, καθώς βέβαια και επαγγελματίες υγείας, θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Αντιλήφθηκα πως υπάρχει μία διχογνωμία. Κάποιοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή του κινέζικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πιστεύουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμη για αυτή την πανδημία.

Άλλοι, εξίσου ειδικοί, πιστεύουν πως η στρατηγική αυτή είναι λάθος όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη ιατρικών μασκών στην αγορά και ότι ενέχει και κινδύνους γιατί δεν χρησιμοποιείται σωστά.

Είναι η πανδημία των πολλών αβεβαιοτήτων και των ερωτηματικών. Βλέπω τη στρατηγική κάποιων χωρών και υγειονομικών τους αρχών σε μέρη της Ασίας, να ενθαρρύνουν τους πολίτες να φορούν μάσκες στο κοινό για να αποτρέψουν τη διάδοση του ιού, ανεξάρτητα από το εάν έχουν συμπτώματα. Και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, να μιλούν ήδη για αυτές τις στρατηγικές.

Εμείς είμαστε θιασώτες της επιστημονικής αλήθειας, η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί 100% να τεκμηριωθεί. Και σίγουρα, το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στο προσωπικό μας, στους ασθενείς μας και σε αυτούς που τους περιποιούνται. Εκεί χρειάζονται περισσότερο και μάλιστα με την τεράστια έλλειψη μασκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, αν όλοι μας τηρούμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση τους.

Παρόλα αυτά, όπως κάνω συνήθως όταν προκύπτουν τέτοια διλήμματα, σε συνεργασία με την ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, επικοινώνησα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων, το ευρωπαϊκό CDC, και τους ζήτησα να τοποθετηθούν επίσημα για αυτό το θέμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαιώνει ότι η κύρια χρήση των μασκών είναι για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών.

Θα προχωρήσω σε ένα άλλο επιστημονικό ζήτημα. Κάποιοι επιστημονικοί κύκλοι βάζουν ερωτήματα σχετικά με την καταγραφή των θανάτων και αν καταγράφουμε όλους τους θανάτους.

Πιστέψτε με, είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε επιστημονική κριτική. Δεν φοβούμαστε την αλήθεια. Είμαστε προασπιστές της και θα συνεχίσουμε έτσι. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό μια ομάδα επιστημόνων.

Αν είχαμε περισσότερους θανάτους, θα είχε καταγραφεί ήδη η αύξησή τους σε ειδικό σύστημα παρακολούθησης των θανάτων που αφορά το σύνολο της χώρας.

Η καταγραφή των θανάτων γίνεται από τα ληξιαρχεία των Δήμων της χώρας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και αφορά τους θανάτους που δηλώθηκαν κατά την εβδομάδα αναφοράς. Είναι συνήθως η προηγούμενη από την εβδομάδα που καταγράφουμε.

Τα δεδομένα αφορούν στο σύνολο της χώρας, προέρχονται από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ληξιαρχικών πράξεων, που λειτουργεί από το Μάιο του 2013 στη διεύθυνση μηχανοργάνωσης της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ως διαπιστευμένος φορέας. Το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν και άλλες 21 ευρωπαϊκές χώρες.

Συνήθως αυτό το σύστημα καταγράφει αύξηση θανάτων όταν υπάρχει κάποια επιδημία η οποία σχετίζεται με αύξηση θανάτων σε μια χώρα.

Δεν έχει λοιπόν το σύστημα αυτό καταγράψει θανάτους στην Ελλάδα ή θνησιμότητα, η οποία να είναι παραπάνω από τα πλαίσια της αναμενόμενης. Αυτό είναι οπωσδήποτε πάρα πολύ καθησυχαστικό για εμάς.

Σήμερα στην ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων από ειδική υποομάδα παιδιάτρων που περιλαμβάνει Καθηγητές Πανεπιστημίου, εγκρίθηκαν ειδικές οδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο ιό, καθώς και θεραπευτικός αλγόριθμος για τη νόσο.»

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τίθεται σε καραντίνα η Κοινότητα Φούστανη της Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου του Δήμου Αλμωπίας στην Έδεσσα.

Η καραντίνα ξεκινά από σήμερα το βράδυ στις 20:00 και έχει διάρκεια 14 ημερών. Η απόφαση η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου στην ευρύτερη περιοχή, λήφθηκε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και του οικείου Δήμου.

Το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 48 ωρών, μας αναγκάζει να προχωρήσουμε στην απόφασή αυτή και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ανάληψη πρωτοβουλιών, ανάλογα με τις εξελίξεις.»