Breaking News

Κορονοϊός: Η ενημέρωση από Τσιόδρα- Χαρδαλιά - Διπλασιάζονται τα πρόστιμα από Μ. Σάββατο έως Δευτέρα του Πάσχα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Μ. Πέμπτης ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα μας έφτασαν τους 105, καθώς σημειώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν σε 2.207, αυξημένα κατά 15 από την προηγούμενη μέρα.

Στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου στις 9 το βράδυ έως τη Δευτέρα του Πάσχα στις 12 τα μεσάνυχτα, δηλαδή, Δευτέρα προς Τρίτη, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Επίσης, καταχρηστική και παραπειστική χρήση της περίπτωσης Β4 (μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη), συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα:

«Έως σήμερα, περισσότερα από 2.109.000 καταγραμμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι από 526.000 συνάνθρωποί μας, που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

Έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 137.060 θάνατοι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με περισσότερα από 645.000 κρούσματα, ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε στις 29 Φεβρουαρίου.

Σε 38 ημέρες έφτασαν τους 10.000 θανάτους και σε μόλις άλλες 9 μέρες έφτασαν τους 29.000 θανάτους. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καταγράφει εκατοντάδες νεκρούς και είχε τους περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους στην Ευρώπη με 861 σε ένα εικοσιτετράωρο.

Σήμερα ανακοινώνουμε 15 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.207. Το 56,2% αφορά άνδρες. 569 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 921 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

33 ασθενείς έχουνε εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 105 θανάτους συνολικά στη χώρα. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που έφυγαν. Οι θάνατοι αφορούσαν 29 γυναίκες και οι υπόλοιποι ήταν άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 73 έτη και το 89,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε μια νεότερη επιστημονική ανάλυση 4 διαφορετικών κορωνοϊών σε μία χρονική περίοδο 8 ετών, διαπιστώθηκε πως αυτοί ανιχνεύονταν ένα περιορισμένο διάστημα του χρόνου, κυρίως από το Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο και Μάιο, με μία κορύφωση της δραστηριότητάς τους, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η πολύ παρόμοια εποχική κατανομή μεταξύ των τεσσάρων γνωστών κορονοϊών ήταν χαρακτηριστική. Μόνο οι μήνες κορύφωσης διέφεραν μεταξύ τους. Κάποιοι κορυφώνονταν τον Ιανουάριο και κάποιοι τον Φεβρουάριο, δηλαδή συμπεριφέρονταν σαν εποχικοί ιοί.

Οι μελέτες με αξιόπιστα αντισώματα θα βοηθήσουν να καταλάβουμε με υψηλότερη ακρίβεια, τι συμβαίνει με αυτόν τον ιό και την κυκλοφορία του στον γενικό πληθυσμό.

Θα είδατε ήδη δημοσιεύματα από κάποιες μελέτες. Η πρώτη μελέτη διεξήχθη σε ολλανδικό πληθυσμό όπου ανευρέθη πως ένα 3% είχαν περάσει τη νόσο. Στη Φινλανδία, μια μελέτη σε μια περιοχή περίπου 1,4 εκατομμύρια κατοίκων η οποία εξέτασε 440 τυχαία δείγματα για 3 εβδομάδες, από τις 23 έως τις 12 Απριλίου, το ποσοστό θετικότητας κυμάνθηκε από 0,7% έως 3,4%.

Παρόμοιες μελέτες δείχνουν την κρυφή διείσδυση αυτού του ιού σε μία κοινωνία, αλλά και τη σημαντική έλλειψη ανοσίας από ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης τους επόμενους μήνες.

Στην Κίνα και τη Σιγκαπούρη, μετά την εισαγωγή κρουσμάτων σχετιζόμενων με ταξίδι, μάλιστα σε καταλύματα μεταναστών η δεύτερη, αντιμετωπίζουν επιστροφή της νόσου συνδυασμένη, δυστυχώς, και με ξενοφοβία, ενώ κορυφαίοι επιστήμονες τονίζουν, πως τα μέτρα υγιεινής και διατήρησης της απόστασης μεταξύ μας μπορεί να είναι οι κύριοι βοηθοί μας ώσπου να βρεθεί ένα επιτυχημένο εμβόλιο.

Με τα τελευταία δεδομένα της ανάλυσης αυτής της εβδομάδας, η οποία στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ κοντά στον πραγματικό χρόνο σε σχέση με άλλες χώρες, η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει πολύ υψηλή σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στην Ισπανία.

Στην Πατρίδα μας παραμένει στα πλαίσια της αναμενόμενης για αυτή την περίοδο του έτους, που επιβεβαιώνει τα δεδομένα που έχουμε για την πορεία μας σε αυτή την πανδημία. Επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουμε αντέξει με μεγάλη υπομονή όλοι μας και πρέπει λίγο ακόμα να αντέξουμε.»

Μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε:

«Την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει, τα οποία τηρεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Και να επαναλάβω ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Προκειμένου, όμως, να προασπίσουμε την προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας και να διαφυλάξουμε το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα, είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε δυο επιπλέον μέτρα. Μέτρα που ουσιαστικά απαντούν στην πρόθεση και ανευθυνότητα του 1 στους 10, που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ως εκ τούτου, από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου στις 9 το βράδυ, έως τη Δευτέρα του Πάσχα στις 12 τα μεσάνυχτα, δηλαδή, Δευτέρα προς Τρίτη, επεκτείνουμε σε όλη την χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο διάστημα, η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4, θα ελέγχει σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη την χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται με αποκλειστικά μέχρι δυο άτομα κατά όχημα. Καταχρηστική και παραπειστική χρήση της περίπτωσης Β4, συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.»