Breaking News

Κορονοϊός: Αναλυτικά η ενημέρωση από τον Σ. Τσιόδρα - 13 νέα κρούσματα - Οι αλλαγές στην ενημέρωση από την ερχόμενη εβδομάδα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή. Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, θα εκδίδεται γραπτή ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 στη χώρα μας. Ωστόσο, θα πραγματοποιούνται έκτακτες ή και καθημερινές ενημερώσεις, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Επίσης, σχετικά με αυτό το Σαββατοκύριακο, θα γίνει κανονικά η ενημέρωση την Κυριακή 10 Μαΐου, ενώ αύριο, Σάββατο 9 Μαΐου, θα εκδοθεί γραπτή ανακοίνωση.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 2.691, καθώς σημειώθηκαν 13 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο. Επίσης, δύο ασθενείς κατέληξαν, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 150.

Μετά τις δηλώσεις του Σ. Τσιόδρα, το βράδυ της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι κατέληξε ένας 69χρονος με υποκείμενο νόσημα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 151.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα:

«Έως σήμερα, περισσότερα από 3.950.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Στην Ευρώπη περισσότερα από 1.486.000, λίγο λιγότερο από το 40%. Περισσότεροι πλέον από 1.359.000 συνάνθρωποί μας, ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Παγκόσμια έχουν καταγραφεί 271.796 θάνατοι.

Σήμερα ανακοινώνουμε 13 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, 6 εκ των οποίων αφορούν χώρους με συναθροίσεις κρουσμάτων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.691, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες. 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.349 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 94.291 κλινικά δείγματα.

32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. 9, το 28%, είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή έχουν ηλικία 70 ετών και άνω.

85 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 150 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 40, το 26,7% ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στους σημερινούς θανάτους περιλαμβάνεται, όπως ακούσατε και όπως έγινε γνωστό, ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Ένας διαπρεπής επιστήμονας, ένας ακούραστος δάσκαλος, ένας αξιοπρεπής πολιτικός, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως Υπουργός Υγείας, αναβαθμίζοντας τις κινητές μονάδες και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ ως προς τις αεροδιακομιδές.

Εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του Υπουργείου Υγείας, ενώνουμε τα συλλυπητήριά μας μαζί με αυτά που ακούσατε από τον Υφυπουργό και θέλουμε να συλλυπηθούμε την οικογένεια και τους οικείους του.

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εγρήγορσης και Ενημέρωσης για τη Θαλασσαιμία, τη Μεσογειακή Αναιμία. Ένα από τα κύρια μελήματα είναι και η θωράκιση των θαλασσαιμικών από την πανδημία και η εξασφάλιση επάρκειας αίματος.

Όπως με ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας, πολλοί από αυτούς τους ασθενείς παρουσιάζουν συν-νοσηρότητες, όπως σπληνεκτομή, καρδιακή σιδήρωση, καρδιακή δυσλειτουργία, προβλήματα στο συκώτι και στα νεφρά και πολλαπλά ενδοκρινολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη.

Ως εκ τούτου, θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον ιό. Γίνονται διεθνείς προσπάθειες καταγραφής των περιστατικών στην Ευρώπη και μια αντίστοιχη προσπάθεια έχει οργανωθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σπανίων Αιματολογικών Νοσημάτων, που στην Ελλάδα συντονίζεται από ειδικά Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης στα γενικά νοσοκομεία «Λαϊκό» και Παίδων «Αγία Σοφία».

Αρκετές φορές σας έχω αναφέρει για τις αβεβαιότητες κάποιων από τα τεστ αντισωμάτων, ιδιαίτερα όταν ένας ιός δεν έχει προσβάλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Για παράδειγμα, αν σε ένα πληθυσμό χιλίων ατόμων έχει νοσήσει το 5%, δηλαδή 50 άνθρωποι και ένα τεστ αντισωμάτων έχει ευαισθησία 98%, δηλαδή ανιχνεύει το 98% των ασθενών με αντισώματα, και ειδικότητα 98%, δηλαδή ανιχνεύει ως αρνητικούς το 98% των ανθρώπων που δεν έχουν αντισώματα, αυτό σημαίνει πως αν κάναμε αυτό το τεστ και στους χίλιους, θα βρίσκαμε περίπου 68 θετικούς. Σε αυτούς τους 68 θετικούς, οι 19, δηλαδή το 28%, θα νόμιζαν πως είχαν περάσει το ιό και δεν θα τον είχαν περάσει.

Όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν, τόσο αυξάνει και η επιτυχία ενός τέτοιου τεστ να ανακαλύψει αυτούς που πέρασαν τον ιό. Αν είχαν νοσήσει 10% των ανθρώπων στον ίδιο πληθυσμό των χιλίων, με το ίδιο τεστ θα βρίσκαμε θετικούς 116, εκ των οποίων οι 18, το 16%, θα νόμιζαν πως έχουν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει. Πολύ λιγότεροι, δηλαδή. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, προς το παρόν, στη χώρα μας.

Όμως, πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον και να παρακολουθούμε τις επιστημονικές εξελίξεις. Μια τέτοια αισιόδοξη εξέλιξη στην πάλη έναντι του ιού και στην δημιουργία τέτοιων, πολύ καλών, τεχνικών, ανακοινώθηκε αυτή την βδομάδα. Σχεδόν σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη σοβαρότητα της ασθένειας, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού.

Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία μπορεί να σημάνει μια νέα εποχή για τον έλεγχο των αντισωμάτων και η οποία βασίζεται σε μια τεχνική που αναπτύχθηκε σε ένα Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά είναι μικρότερη από το 1%.

Η τεχνική ελέγχθηκε σε περισσότερα από 1.300 άτομα, που είχαν περάσει οι περισσότεροι την ήπια μορφή της νόσου. Διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων, όπως σας είπα, ανεξάρτητα αν κάποιος πέρασε ελαφρά την νόσο ή όχι. Το 92% των ανθρώπων που εξετάστηκαν 21 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό, είχαν θετικά αντισώματα. Η ίδια επιστημονική ομάδα έχει συνδέσει την παρουσία αυτών των αντισωμάτων, με τη δυνατότητα του ανθρωπίνου σώματος να εξουδετερώνει τον ιό.

Αυτή η σημαντική εργασία θα δημοσιευθεί σε ένα από τα πιο έγκριτα περιοδικά του κόσμου, το Nature Medicine. Άρα, ναι, φαίνεται η απάντηση ότι στο άμεσο μέλλον, και περιμένουμε να τεκμηριωθεί, άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια μορφή ανοσίας έναντι του τρέχοντος στελέχους του ιού.

Το ερώτημα που πρέπει να μελετηθεί και θα πρέπει, λοιπόν, υπομονετικά να περιμένουμε να απαντηθεί επιστημονικά, είναι για πόσο καιρό θα κρατά αυτή η ανοσία. Ο μόνος τρόπος αυτή την στιγμή είναι να παρακολουθούμε όλους αυτούς που έχουν περάσει την νόσο προοπτικά, το διάστημα των επομένων 6-12 μηνών και να βλέπουμε τι κάνουν τα αντισώματα.

Ήδη, πολλές επιστημονικές ομάδες θα παρακολουθήσουν διαχρονικά ασθενείς και θα μελετήσουν αυτά τα φαινόμενα ταυτόχρονα σε πολλά Πανεπιστήμια του κόσμου. Ίσως διαβάσατε ή ακούσατε, τις δηλώσεις από το γνωστό σε όλους Robert Koch Institute, ένα από τα Ινστιτούτα Δημόσιας Υγείας της Ευρώπης που έχει την έδρα του στη Γερμανία, για ένα πιθανό δεύτερο κύμα του ιού αυτό το καλοκαίρι.

Εγώ λέω πως μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του ιού. Η επίδραση του καλοκαιριού στον ιό, πιθανολογείται πως από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για τη μηδένιση των μεταδόσεων του ιού.

Δεν θέλω όμως να μιλάω με πιθανότητες. Θα περιμένουμε και θα δούμε. Απλά όλα αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από την εθελούσια συμμόρφωση με βασικούς κανόνες υγιεινής στην καθημερινή πράξη. Αυτούς που ήδη οι περισσότεροι από εμάς, και εύχομαι να είναι όλοι, εφαρμόζουμε.»