Breaking News

Boris Johnson: Το σχέδιο για το σταδιακό «ξεκλείδωμα» της Βρετανίας (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Με τηλεοπτικό διάγγελμα αργά το απόγευμα της Κυριακής από την Downing Street, ο Boris Johnson προέτρεψε τη χώρα να επιστρέψει στη δουλειά, παρουσιάζοντας το δοκιμαστικό «σχέδιο εξόδου» από την καραντίνα του κορονοϊού.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας απέτισε φόρο τιμής στη «θυσία» των πολιτών για τον περιορισμό της εξάπλωσης της δολοφονικής νόσου, τονίζοντας ότι η κυριότερη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι αυτές οι προσπάθειες δεν πάνε χαμένες.

Όμως, ενώ τόνισε την ανάγκη για προφύλαξη, έκανε λόγο για «κολοσσιαίο» αντίκτυπο στον «τρόπο ζωής» των Βρετανών και αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης της οικονομίας, εν μέσω φόβων ότι οι περιορισμοί προκαλούν τη χειρότερη ύφεση στα τελευταία 300 χρόνια.

Ο Boris Johnson ενθάρρυνε τους πολίτες, που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, να επιστρέψουν τη Δευτέρα στις δουλειές τους.

«Εργαστείτε από το σπίτι αν μπορείτε, αλλά αν δεν μπορείτε θα πρέπει να πάτε στη δουλειά σας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να προσπαθήσουν να μην χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες και αν μπορούν να μετακινούνται με άλλο τρόπο.

Επίσης, πρόσθεσε ότι θα παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα προφύλαξης, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων «κοινωνικής αποστασιοποίησης», με τους ανθρώπους να κρατούν απόσταση δύο μέτρα.

Μάλιστα, τα πρόστιμα θα αυξηθούν. Οι λεπτομέρειες θα κοινοποιηθούν τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο.

Από την Τετάρτη, θα επιτρέπονται περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες, η ηλιοθεραπεία σε κοντινά πάρκα, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο σε άλλους προορισμούς, η εξωτερική άσκηση και τα αθλήματα με μέλη της οικογένειας.

Αν η μάχη ενάντια στον κορονοϊό έχει αίσια εξέλιξη, τα δημοτικά σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν από τις αρχές του Ιουνίου. Για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κυρίως όσους θα έχουν εξετάσεις, τόνισε ότι σχεδιάζεται να έχουν λίγο χρόνο με καθηγητές στο σχολείο, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Επίσης, αν όλα πάνε καλά, περισσότερα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά τον Ιούνιο, ενώ από τον Ιούλιο εξετάζεται να επαναλειτουργήσουν ορισμένα τμήματα της τουριστικής βιομηχανίας και άλλων δημόσιων χώρων, όπως καφέ και  εστιατόρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Daily Mail, η Ουαλία είναι αρνητική στην ιδέα να ανοίξουν τα σχολεία τον επόμενο μήνα, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για μικρή προοπτική επιστροφής μέχρι τον Αύγουστο.

Δείτε το σχετικό βίντεο του Euronews.



Ολόκληρη η ομιλία του Boris Johnson.