Breaking News

Η ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού: 6 νέα κρούσματα - Χαρδαλιάς: «Να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή» (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα το απόγευμα της Κυριακής, στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα εμφανίστηκε ο Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, παθολόγος - λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.626, καθώς σημειώθηκαν 6 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο. Επίσης, ένας ασθενής κατέληξε, με τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά στους 144.


Κατά την ενημέρωση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στην υποχρεωτικής χρήση μάσκας και στα κρούσματα σε κάθε περιοχή της χώρας. Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου και ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσαν:

Δημήτρης Χατζηγεωργίου

«Τα σημερινά δεδομένα έχουν ως εξής: παγκόσμια πάνω από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί και 245.474 θάνατοι, ενώ έχουν αναρρώσει 1.132.000 περίπου.

Σήμερα ανακοινώνουμε για τη χώρα μας 6 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων είναι πλέον 2.626, εκ των οποίων το 55,4% άνδρες. 595 άτομα ή 22,7% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.303, δηλαδή το 49,6%, είναι σχετιζόμενα με ένα ήδη γνωστό κρούσμα.

37 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. 8, το 21,6% δηλαδή, είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 78 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και συνολικά 144 θανάτους στη χώρα. 38, δηλαδή το 26,4%, είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 92,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 79.332 κλινικά δείγματα.»

Νίκος Χαρδαλιάς

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να τηρήσουμε τα μέτρα και τους κανόνες υγιεινής που συνοδεύουν τη νέα φάση που ξεκινά από αύριο. Και να το κάνουμε με τους όρους που επιβάλλεται. Να μείνουμε ασφαλείς.

Να αποδείξουμε ξανά και σε αυτό το κομβικό σημείο του πολέμου ότι οι Έλληνες και θέλουμε και μπορούμε ενωμένοι να πετύχουμε τα πάντα. Και για να συμβεί αυτό αρκεί να στοιχηθούμε σε δύο γραμμές μάχης και να εφαρμόσουμε τους κανόνες της νέας στρατηγικής μας.

Πρώτη γραμμή. Τηρούμε τους κανόνες ατομικής προστασίας, υγιεινής αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο, είτε όπου αυτό συνιστάται.

Δεύτερη γραμμή. Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα και χωρίς λόγο. Δεν φεύγουμε εκτός του νομού και των ορίων που επιτρέπεται. Δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες και φίλους πλέον των 10 ατόμων.

Ας θυμόμαστε όλοι ότι αυτοί οι κανόνες είναι τα δικά μας όπλα σε αυτή τη μάχη. Η τήρησή τους θα κρίνει την πορεία της και την έκβαση του πολέμου. Έναν πόλεμο που επιβάλλεται να κερδίσουμε.

Ενόψει, λοιπόν, της αυριανής νέας περιόδου θέλω ξανά να υπενθυμίσω χρηστικές επισημάνσεις για αποφυγή παρανοήσεων. Η μάσκα ή το κάλυμμα προσώπου είναι υποχρεωτικό για τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγωνιστικά κέντρα.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, για τους εργαζομένους που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, για τους εργαζομένους σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, για τους εργαζομένους σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

Κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα ισχύουν από αύριο. Δραστηριότητες ευεξίας κάτω από κωδικούς κέντρων αισθητικής που αφορούν σε μασάζ, ατομικές personal προπονήσεις φυσικής κατάστασης, Pilates, yoga και συναφή προγράμματα δεν επιτρέπονται.

Η οποιαδήποτε άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων θα συμπαρασύρει σε επίπεδο διοικητικών προστίμων και λοιπών συνεπειών όλη την επιχείρηση.

Δεύτερον, στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής η χωροταξική ανάπτυξη της δραστηριότητας σύμφωνα με τις οδηγίες αποστάσεων που έχει θέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά στους χώρους και τα περιγράμματα χρήσης που συνοδεύουν τις άδειές τους και τα πιστοποιητικά πυρασφάλειάς της και μόνο, δηλαδή αποκλειστικά και μόνο στους έως τώρα καθορισμένους χώρους και τα περιγράμματα χρήσης που συνοδεύουν τις άδειές τους και τα πιστοποιητικά πυρασφάλειάς της και μόνο. Δηλαδή αποκλειστικά και μόνο στους έως τώρα καθορισμένους χώρους.

Ειδικά για τις μετακινήσεις μας μέσα στην Αττική, όπως ανέφερα και εχθές, είναι ελεύθερες αποκλειστικά εντός λεκανοπεδίου και μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων. Δηλαδή, ένας κάτοικος της Δυτικής Αττικής από το Περιστέρι μπορεί να μετακινηθεί στο Σούνιο, ο κάτοικος της Νέας Μάκρης μπορεί να πάει στη Μάνδρα, ο κάτοικος του Πειραιά μπορεί να πάει στον Κάλαμο.

Οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου δεν μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στην Αίγινα, στη Σαλαμίνα, στο Αγκίστρι, στον Πόρο, στην Ύδρα, στις Σπέτσες, δεν μπορούν να μετακινηθούν στο Δήμο Τροιζηνίας ή στα νησιά των Κυθήρων και των Αντικυθήρων.

Στο σημείο αυτό και στο κλείσιμο αυτής της φάσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα συνολικά στατιστικά στοιχεία αυτών των 42 ημερών που αφορούν στην εξάπλωση του ιού.

Συνολικά είχαμε 2.626 κρούσματα. Από αυτά 1.040 είναι αυτή τη στιγμή ενεργά, 330 νοσηλεύονται, 710 αναρρώνουν κατ΄ οίκον. Από τα υπόλοιπα 1.586 μη ενεργά κρούσματα, 497 συνάνθρωποί μας νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο, 945 ανέρρωσαν κατ΄ οίκον και δυστυχώς 144 δεν τα κατάφεραν.

Σε σχέση με την γεωγραφία των κρουσμάτων. Από τα 2.626 κρούσματα, 1.496- δηλαδή ποσοστό 55,9%- ήταν στην Αττική. 237 ήταν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού. 198 ήταν στην κεντρική Μακεδονία, 160 στη δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη δυτική Ελλάδα, 93 στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων, νομών: Κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, στη Λακωνία και στη Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά 85, η Κοζάνη 71, η Ξάνθη 52, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48.

Στην πρώτη 15αδα των δήμων που είχαν κρούσματα πρώτος είναι ο Δήμος Αθηναίων με 314, η Κηφισιά με 116, η Θεσσαλονίκη με 85, η Καστοριά με 79, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού με 73, ο Δήμος Πειραιά με 59, ο Δήμος Χαλανδρίου με 52, ο Δήμος Γλυφάδας με 49, ο Δήμος Περιστερίου με 46, ο Δήμος Λαρισαίων με 42, Πατρέων με 38, Νέας Σμύρνης με 37, Αμαρουσίου 36, Νέας Ιωνίας 35, Ξάνθης 34 και Εορδαίας 31.

Από αυτούς τους δήμους, 7 - ήτοι η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής- παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του δήμου.»