Breaking News

Η συνέντευξη του Μητσοτάκη στη Μάρα Ζαχαρέα (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Star.

«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε επιγραμματικά στη Μάρα Ζαχαρέα:

• Οι πολίτες άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών, άλλαξαν τις συμπεριφορές τους, προστάτευσαν τους πιο ευάλωτους. Δεν θα είχαμε αυτήν την εθνική επιτυχία εάν δεν είχαμε δουλέψει όλοι μαζί. Είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη χώρα την οποία δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε.

• Σε 1.300 δειγματοληπτικά τεστ που κάναμε από αφίξεις εξωτερικού αυτή την εβδομάδα, δεν είχαμε ούτε ένα θετικό κρούσμα. Θα ανοίξουμε τον τουρισμό σε πρώτη φάση σε χώρες που έχουν τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα με εμάς, και όσοι έρχονται θα τηρούν τους κανόνες ατομικής προστασίας.


• Αυτή είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουμε δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Το εισηγήθηκαν οι ειδικοί και τα επιδημιολογικά μας δεδομένα είναι εξαιρετικά. Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα των 6 μηνών για να μείνουν τα παιδιά μακριά από τα σχολεία.

• Δεν ήταν μόνο το lockdown που έκανε τη διαφορά - ήταν η συστράτευση ολόκληρης της κοινωνίας. Το πήραμε πατριωτικά. Και τώρα που αρχίζουμε να επανερχόμαστε στους κανονικούς ρυθμούς υπάρχει η ικανοποίηση ότι άξιζε τον κόπο, ότι σώθηκαν ζωές από αυτήν την προσπάθεια.

• Εάν χτυπήσει το δεύτερο κύμα, θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Είμαστε πια εκπαιδευμένοι στα μέτρα ατομικής προστασίας. Διπλασιάσαμε τα κρεβάτια εντατικής. Το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα μόνιμα κρεβάτια Mονάδων Αυξημένης Φροντίδας. Και θα έχουμε καλύτερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα.


  Έχουμε ήδη προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, όμως η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών - δηλαδή η μείωση ουσιαστικά στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Η επιβάρυνση της εργασίας σήμερα είναι πολύ μεγάλη.

• Εκλεγήκαμε για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που βλέπουμε στην ψηφιακή διακυβέρνηση - μια σημαντικότατη μεταρρύθμιση, που αφορά όλο το κράτος, όλους τους πολίτες, όλες τις επιχειρήσεις. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ενισχυθούν και να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα.

• Υπάρχει ενδεχομένως μία νευρικότητα από πλευράς Τουρκίας, σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει το φράχτη στις Καστανιές και να χτίσει και ένα νέο φράχτη στο τμήμα των Φερών. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε. Και θα το κάνουμε.


Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη.