Breaking News

Κορονοϊός: Αναλυτικά η ενημέρωση από τον Σ. Τσιόδρα - 21 νέα κρούσματα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 2.663, καθώς σημειώθηκαν 21 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, 11 εκ των οποίων αφορούν υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, ένας ασθενής κατέληξε, με τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά στους 147.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα:

«Έως σήμερα, περισσότερα από 3.757.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην Ευρώπη περισσότερα από 1.400.000. Περισσότεροι από 1.258.000 συνάνθρωποί μας, που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, έως πριν από λίγο, 259.496 θάνατοι.

Σήμερα ανακοινώνουμε 21 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, 11 εκ των οποίων αφορούν υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.663, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες. 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.326 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

36 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. 8, το 22,2%, είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι, 70 ετών και άνω.

82 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και συνολικά 147 θανάτους στη χώρα. 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 87.052 κλινικά δείγματα.

Συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος των Κινητών Ομάδων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με περισσότερα από 1.200 δείγματα να έχουν εξεταστεί τις τελευταίες 48 ώρες. Είναι όλα αρνητικά.

Πληροφορήθηκα για κάποια φιλολογία για τους θανάτους και τον τρόπο καταγραφής τους. Θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω με απλά λόγια.

Ο αντικειμενικός τρόπος για να καταγράφονται οι θάνατοι από το νέο ιό, είναι όταν οιοσδήποτε ασθενής σε οιοδήποτε περιβάλλον είχε θετικό μοριακό έλεγχο και πέθανε.

Στην Ευρώπη, ο επίσημος ορισμός του, που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου των Νόσων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για αυτά τα κρούσματα, είναι οιοσδήποτε με εργαστηριακή επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού, θεωρείται περίπτωση της νόσου. Έχεις θετική PCR; Είσαι κρούσμα.

Στην τελευταία εκτίμηση, την εκτίμηση κινδύνου που έκανε το Ευρωπαϊκό Κέντρο, υιοθετούνται οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία έχει πλήρως υιοθετήσει η χώρα μας.

Εκεί σαφώς αναφέρεται πως οιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR, δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη απόδειξη. Δηλαδή, να αναρρώσω από τον ιό, να έχω αρνητικό τεστ και αρκετό καιρό μετά να πεθάνω από κάτι άλλο.

Γιατί τα λέει αυτά το Ευρωπαϊκό Κέντρο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; Γιατί αυτό είναι το επιστημονικά ορθό. Γιατί ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο και δεν μπορεί να υπάρχει ένας συντελεστής που να λέει τόσο συνέβαλε ο ιός, τόσο η υπόλοιπη κατάσταση του οργανισμού. Φυσικά ένας ιός μπορεί να συνεισφέρει σε άλλοτε άλλο βαθμό στην επέλευση του θανάτου και δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν ο ιός συνετέλεσε 1%, 10%, 90% ή παραπάνω.

Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν αν είναι ή δεν είναι από το νέο ιό ο θάνατος, τότε θα υποεκτιμούσαμε τους θανάτους, θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους, θα προσπαθούσαμε να δώσουμε μια ψεύτικα καλύτερη εικόνα για τη χώρα και φυσικά δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα. Δεν υπήρξε εδώ υποεκτίμηση του φαινομένου. Αφορά όμως τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου μέσω του δικτύου επιτήρησης των θανάτων, του περίφημου EuroMOMO, παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, πολύ υψηλότερες των καταγεγραμμένων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων από το νέο ιό. Άρα, μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης αποδίδεται στο νέο ιό και στην υποδιάγνωσή του, παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα ακολουθούν την παραπάνω πρακτική στα στοιχεία που ανακοινώνουν και δεν υπεισέρχονται στο αν συνέβαλε λίγο ή πολύ ο ιός στην επέλευση του θανάτου.

Δεν πρόκειται για κάποια επινόηση δική μου, αν ήταν ποτέ δυνατόν. Εμείς, η επιστημονική κοινότητα της χώρας, οι επιστήμονες και οι επιδημιολόγοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική. Αυτή είναι η αντικειμενικότερη διαθέσιμη και, φυσικά, δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Έτσι κάνουν οι περισσότερες προηγμένες χώρες, έτσι λειτουργήσαμε και εμείς.

Τώρα, να πούμε και κάτι παραπάνω. Τι ποσοστό αντιπροσωπεύει στους θανάτους μας από τον ιό η τυπική εικόνα της νόσου, δηλαδή η σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια; Σχεδόν όλοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που πέθαναν, είχαν την τυπική εικόνα της πνευμονίας και την αναπνευστικής ανεπάρκειας, η οποία είναι χαρακτηριστική των σοβαρών περιπτώσεων της νόσου.

Ευτυχώς παραμένουμε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τους θανάτους. Τα τελευταία δεδομένα που αφορούν το επιδημιολογικό μας δίκτυο και η συμμετοχή μας βέβαια στο EuroMOMO, εξακολουθούν να μην δείχνουν αύξηση, πέραν του αναμενομένου, όπως αυτή που παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες.

Μια ενθαρρυντική προσέγγιση για την πρόληψη και θεραπεία του ιού αναδεικνύεται επίσης τις τελευταίες εβδομάδες. Τα αντισώματα που στοχεύουν σε ευάλωτες θέσεις, σε πρωτεΐνες της επιφάνειας του ιού, σε πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί για να μας επιτεθεί, αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων.

Ένα τέτοιο αντίσωμα που εξουδετερώνει την ικανότητα του ιού να μας μολύνει, ένα τέτοιο αντίσωμα που θα παρασκευάζαμε σε μεγάλη ποσότητα, τα λεγόμενα μονοκλωνικά αντισώματα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία. Πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα.

Η νέα πανδημία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή για τις ζωές, τα προς το ζην και τις οικονομίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήδη αναδιαμορφώνει γρήγορα τις κοινωνίες και τις οικονομίες, αλλάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι, τον τρόπο που εργάζονται, την καθημερινότητα της ζωής.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, στο 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είχε εφαρμοστεί κάποιος περιορισμός στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. Η ευρεία επίδραση του ιού, αποκάλυψε έντονα πόσο διασυνδέεται ο κόσμος μας.

Εγώ νομίζω ενωμένοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με επαγρύπνηση, με επιφυλακή, με εμπιστοσύνη στα επιστημονικά μας δεδομένα και όχι σε κάποιες διαισθητικές προσεγγίσεις.»