Breaking News

Κορονοϊός: 18 νέα κρούσματα - Οι 7 κανόνες προστασίας που ανέφερε το Τσιόδρας (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 2.744, καθώς σημειώθηκαν 18 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο. Επίσης, ένας ασθενής κατέληξε, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 152.

«Είναι κρίσιμα αυτή την περίοδο, δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία, δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό» τόνισε ο λοιμωξιολόγος, εστιάζοντας σε 7 κανόνες (δείτε πιο κάτω).

Αναλυτικά η ενημέρωη από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα:

«Έως σήμερα, περισσότερα από 4.292.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Στην Ευρώπη ξεπεράσαμε το 1,5 εκατομμύριο καταγεγραμμένα κρούσματα, ενώ περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο συνάνθρωποί μας, που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

Παγκόσμια έχουν καταγραφεί 288.973 θάνατοι.

Σήμερα ανακοινώνουμε 18 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 12 αφορούν συρροή κρουσμάτων σε ευάλωτες ομάδες. Τα 7 μάλιστα αφορούσαν μέλη της ίδιας οικογένειας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.744, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή έχουν ηλικία 70 ετών και άνω.

88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 152 θανάτους συνολικά στη χώρα. 40 ήταν γυναίκες, το 26,3%, και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη, το 93,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί έως σήμερα 106.054 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με θεραπευτικές εξελίξεις, έχουμε κάποια αισιόδοξα νέα τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχουν και κάποιες ανακοινώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πως κάποιες θεραπείες, περίπου τέσσερις με πέντε, μοιάζουν αρκετά υποσχόμενες, μάλλον περιορίζουν τη βαρύτητα και τη διάρκεια της νόσου, χωρίς όμως κάποια να σκοτώνει ή να εξαφανίζει τον ιό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την επέκταση της χορήγησης σε ένα από τα φάρμακα που έχουν θετικά αποτελέσματα στις έως τώρα μελέτες, για παρηγορητική χρήση στους ασθενείς χωρίς μηχανική υποστήριξη, δηλαδή αυτούς που δεν είναι στον αναπνευστήρα, αυτούς που δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να διασωληνωθούν, ώστε να μπορούν να θεραπευτούν περισσότεροι ασθενείς με σοβαρή νόσο.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως το φάρμακο μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που δεν είναι ακόμα διασωληνωμένοι. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αφορούσαν τέτοιους σοβαρούς ασθενείς. Θα μπορούσε να δοθεί σε ασθενείς που απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο, σε ασθενείς στους οποίους στηρίζεται η αναπνοή με άλλα, πλην του αναπνευστήρα, μέσα.

Επίσης, η διάρκεια της θεραπείας σε αυτά τα ελαφρότερα περιστατικά, με βάση νεότερα δεδομένα, θα μπορεί κατ’ αρχάς να είναι 5 αντί για 10 ημέρες. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να χορηγηθεί το φάρμακο αυτό, η ρεμντεσιβίρη και σε άλλους ασθενείς.

Η αξιολόγηση βέβαια του φαρμάκου συνεχίζεται. Είναι ένα φάρμακο που θα δίνεται μόνο σε νοσοκομεία, με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και με προσεκτική παρακολούθηση των ασθενών.

Βλέπουμε ότι χαρακτηριστικά οι προσπάθειες για ένα επιτυχές φάρμακο, ενώ μέχρι τώρα αφορούσαν κυρίως τις σοβαρές μορφές της νόσου, σταδιακά αφορούν όλο και περισσότερο τα πρώτα στάδια της νόσου, με στόχο την αποφυγή της προόδου σε σοβαρότερες μορφές. Είναι ακόμα νωρίς. Σιγά-σιγά θα δούμε περισσότερες επιστημονικές εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Μια πρώτη τέτοια σημαντική προσπάθεια ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από ομάδα 6 νοσοκομείων στο Χονγκ Κονγκ. Η έγκαιρη θεραπεία ηπίων αλλά και μετρίων μορφών της νόσου με τριπλό σχήμα φαρμάκων, ένα με ιδιότητες κατά του ιού HIV και δύο με γενικότερες αντιικές ιδιότητες. Δηλαδή, λοπιναβίρη και ριτοναβίρη όσον αφορά το αντιικό του HIV, η ριμπαβιρίνη και η ιντερφερόνη β όσον αφορά τα γενικότερα αντιικά φάρμακα.

Έδειξε πως είχε καλά αποτελέσματα για τον ιό, εξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό τους, τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες ημέρες και βγήκαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο.

Πάλι το σχήμα αφορά νοσοκομειακή χορήγηση με προσεκτική παρακολούθηση για παρενέργειες και ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε σοβαρά ασθενείς. Σίγουρα όμως τα μηνύματα είναι αισιόδοξα.

Αναμένουμε περισσότερα νέα από προσπάθειες που εξετάζουν τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων σε εξωτερικούς ασθενείς. Ήδη πληροφορηθήκαμε για μια μεγάλη μελέτη που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναμένουμε, λοιπόν, ακόμα περισσότερα νέα που αφορούν τη θεραπεία του ιού το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τα εμβόλια, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 8 υποψήφια εμβόλια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φάση των κλινικών δοκιμών.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια αναμενόμενη χαλάρωση όλων μας. Χρειάζεται προσοχή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε εχθές, πως χώρες οι οποίες χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα είδαν αύξηση σε αριθμούς νέων περιστατικών. Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής επιστήμονας προειδοποιεί τον Κογκρέσο για την ανάγκη για σταδιακή και όχι ταχεία άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στην Κίνα είδαν άνοδο περιστατικών στο Wuhan, παρατηρούν τις πρώτες μικροεπιδημίες. Στην Κορέα επίσης έκλεισαν χώρους εστίασης λόγω επιδημιών μετά την άρση των μέτρων. Στη Γερμανία έχουν σταδιακή άνοδο των αριθμών και μάλιστα υπάρχει και σημαντική άρνηση από κάποιες επαρχίες να παρθούν περαιτέρω μέτρα. Παντού πρωταγωνιστές η ευθύνη και οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, όχι μόνο από τον ιό αλλά και από το ίδιο το πιθανό νέο ή συνεχιζόμενο απαγορευτικό.

Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε, με υπεύθυνη συμπεριφορά και με συνεχή καταγραφή των δεδομένων μας, να προσπαθούμε να επανέλθουμε στη μερική κανονικότητα, με κάποιους απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης που αναγκαστικά θα μας συντροφεύουν, όχι για κακό λόγο, το επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι σαν κάποιο απαγορευτικό, σαν μια συνεχής υπενθύμιση του πόσο απλά μέτρα μπορεί να βοηθήσουν, του πόσο ευγνώμονες πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ο ένας προς τον άλλον, γιατί συμμετείχαμε και συμμετέχουμε στην έως τώρα προσπάθεια για μια ηπιότερη και όχι καταστροφική πορεία του ιού στην Πατρίδα μας.

Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας. Εμείς θα παρακολουθούμε τα δεδομένα, προσπαθώντας να σβήσουμε μικρές «φωτιές», να αποτρέψουμε σοβαρές αναζωπυρώσεις που δεν θέλουμε να μας ανατρέψουν την έως τώρα προσπάθεια.

Ο εργαστηριακός έλεγχος και η κατά το δυνατόν καλύτερη ιχνηλάτηση των επαφών, η απομόνωση των ασθενών και η επάρκεια για την αναγκαία υγειονομική φροντίδα, θα είναι σημαντικά εργαλεία σε αυτή μας την προσπάθεια.

Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Όλο αυτό δηλώνει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε αν δεν συμπεριφερθούμε σωστά. Είναι κρίσιμα αυτή την περίοδο, δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία, δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό. Χρειάζεται η προσοχή μας σε μερικά πολύ απλά μέσα, πολύ απλά πραγματάκια, πολύ απλούς κανόνες.

Πρώτον, να εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όταν είναι δυνατόν. Να προσπαθήσουμε να βρούμε εναλλακτικές, είτε αυτό λέγεται ποδήλατο, είτε λέγεται περπάτημα κάποιας απόστασης ή οδήγησης με ένα ιδιωτικό μέσο αυτό τον καιρό. Πάντως, τον καιρό του απαγορευτικού χαιρόμουν που έβλεπα ανθρώπους να περπατούν στους δρόμους.

Δεύτερον, όταν πρέπει και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να το κάνουμε με τους κανόνες. Δηλαδή τη χρήση μάσκας και την προσεκτική υγιεινή των χεριών.

Τρίτον, η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο. Είδα πολλούς ανθρώπους τις τελευταίες μέρες να την χειρίζονται με λάθος τρόπο, να είναι η μάσκα κάτω από την μύτη, κάτω από το στόμα, να φτάνει μέχρι το σαγόνι. Δεν μπορεί να μην έχουμε μαζί μας ένα αντισηπτικό, ένα αντισηπτικό μαντηλάκι, ένα αλκοολούχο αντισηπτικό σε υγρή μορφή, για να πλένουμε τα χέρια μας όταν βγάζουμε ή πριν βάλουμε την μάσκα, ένα σακουλάκι να βάζουμε την μάσκα όταν δεν την χρησιμοποιούμε. Έχουν βγει και πολύ ωραία βίντεο, πώς να χειριζόμαστε την μάσκα, όπου πρωταγωνιστούν καταπληκτικοί άνθρωποι και μάλιστα, με έναν από τους ανθρώπους του νοσηλευτικού προσωπικού που σήμερα τιμούμε. Αν δεν χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα, κακό κάνει και όχι καλό. Και φυσικά, δεν είναι για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα ή μικρά παιδάκια κάτω της ηλικίας των 2 ετών. Θέλει προσοχή. Θέλει προσοχή στις οδηγίες των ειδικών.

Τέταρτον, χρειάζεται πολλή προσοχή στην υγιεινή των χεριών μας. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα και άψυχες επιφάνειες. Αυτό τον καιρό επίσης, δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές στον εργασιακό μας χώρο, που υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μην τους έχουμε δει για πολύ καιρό. Ο,τιδήποτε ακουμπάμε, παραδείγματος χάριν, πόμολα, κουμπιά, χειρολαβές, είναι δυνητικά μολυσμένα με τον ιό ή και άλλους ιούς. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας οπωσδήποτε μετά από εξόδους από το σπίτι και επιστροφή σε αυτό και οιαδήποτε επαφή με άψυχο περιβάλλον, και, φυσικά, πριν αγγίξουμε τις περιοχές του προσώπου μας.

Πέμπτον, οπωσδήποτε ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι ανύπαρκτος. Καλό θα είναι όταν βγαίνουμε έξω, όχι για τις δουλειές μας, όπου τηρούμε τις οδηγίες έτσι κι αλλιώς, αλλά για να χαλαρώσουμε, όταν βγαίνουμε για να περπατήσουμε, να αποφεύγουμε χώρους που παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. Πολλές μελέτες, και ελληνικές, δείχνουν μια αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων όταν επισκεπτόμαστε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, ακόμη και ανοιχτούς. Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου.

Έκτον, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε για αυτόν τον καιρό τις επαφές με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα. Είναι καλό να περιοριστούμε σε ένα στενό, «δικό μας» κύκλο επαφών. Να εξακολουθούμε να λειτουργούμε όλοι μας σαν μια ασπίδα, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Η προστασία τους την περίοδο αυτής της άρσης του απαγορευτικού, εξακολουθεί να είναι μέλημά μας στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Και έβδομον, και βέβαια πολύ σημαντικό, η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται. Όσο κυκλοφορεί ο ιός συμπτώματα ίωσης πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία του, ιού ώστε να γίνεται η κατάλληλη απομόνωση, η επικοινωνία με τον γιατρό μας και φυσικά η θεραπεία, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Παρόμοια απλά μέτρα και θα μας προστατεύσουν περισσότερο και θα κάνουν βέβαια πιο εύκολη μια διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών, αν έχουν θετικό περιστατικό στο χώρο μας.

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών, όπου θυμόμαστε μαζί με την πρωτεργάτη Florence Nightingale όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην παροχή υγείας και στο νοσοκομείο και στην κοινότητα. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι περίπου το 50% των υγειονομικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα όμως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, ιδιαίτερα στις χώρες με χαμηλά και μέσα εισοδήματα.

Όχι μόνο ιστορικά, αλλά και στην παρούσα πανδημία, ζήσαμε και ζούμε από κοντά την αγωνία τους για υψηλής ποιότητας φροντίδα, με σεβασμό προς τον ασθενή, τον τεράστιο ρόλο τους στην επιτυχή αντιμετώπιση των περιστατικών της νέας νόσου, ακούραστα και με αυτοθυσία. Το γνώριζα και το γνωρίζω. Το ξαναείδα και τις τελευταίες μέρες, όταν ήσυχα και αθόρυβα επισκέφθηκα διάφορες υγειονομικές μονάδες που χειρίζονται περιπτώσεις του νέου ιού στην Αττική.

Χωρίς αυτούς τους αφανείς εν πολλοίς ήρωες, εμείς οι γιατροί και το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό, δεν υπάρχουμε, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε στο βαθμό που πρέπει.

Κάποια στιγμή, σαν κοινωνία νομίζω, πρέπει να τους επιβραβεύσουμε ακόμα περισσότερο για αυτόν το ρόλο τους και να τους δίνουμε ταυτόχρονα εφόδια και κίνητρα, να συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν. Εγώ από την καρδιά μου, τις/τους ευχαριστώ και μαζί με αυτούς και όλους εσάς.»