Breaking News

«Ο τουρισμός θα δημιουργήσει αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού;» - Η απάντηση του Τσιόδρα

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η ερώτηση της δημοσιογράφου Έφης Φουσέκη του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Σωτήρη Τσιόδρα και το Νίκο Χαρδαλιά, μετά την ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης:

«Κύριε Τσιόδρα και κύριε Χαρδαλιά, έχει δημιουργηθεί ανησυχία στον κόσμο μήπως ο τουρισμός δημιουργήσει αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, καθώς οι τουρίστες δεν θα υπόκεινται σε τεστ και καραντίνα, αλλά θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικό έλεγχο. Πρακτικά πώς θα γίνεται αυτό; Πόσο ασφαλές είναι; Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει αφού επιστρέψει στην πατρίδα του, πώς θα γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών του; Ο παράγων διασποράς k που δείχνει την εξάπλωση της COVID-19 από λίγες εστίες υπέρ-μετάδοσης, τι ρόλο έχει παίξει στη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του κορονοϊού και στο άνοιγμα του τουρισμού;»

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι, να πω εδώ δυο σχόλια. Όπως καταλαβαίνετε, όλα είναι πρωτόγνωρα και δεν μπορεί να υπάρξει κάτι το οποίο να θεωρηθεί 100% εγγύηση για να ανοίξει κάτι.

Αυτό που ξέρουμε με μαθηματική ακρίβεια, είναι ότι όταν βλέπεις αυξημένο αριθμό δεικτών που έχουν σχέση με τη βαρύτητα της νόσου στον πληθυσμό, με το R0, τον αναπαραγωγικό ρυθμό της πανδημίας, αναγκάζεσαι, και πιθανώς να αναγκαστούμε, να επαναφέρουμε και κάποια μέτρα στο μέλλον.

Αυτό δεν είναι της στιγμής. Της στιγμής είναι η χαμηλή κυκλοφορία του ιού και η πρόβλεψη για άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων με κανόνες. Και αυτοί οι κανόνες, βλέπετε, σε κάποιες περιπτώσεις τίθενται από εμάς με τις εισηγήσεις μας σαν Επιστημονική Επιτροπή, κάποιες πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως αυτές της αεροπορικής μεταφοράς, τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με διεθνείς οργανισμούς.

Και πιθανώς να είδατε το τελευταίο 24ωρο κάποιες διεθνείς οδηγίες από την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων που αφορούν τις αερομεταφορές και τους κανόνες που προτείνεται να γίνονται. Μάλιστα, είναι εξαιρετικά λεπτομερείς όσον αφορά τους επιβάτες, το αεροπλάνο, τα μέλη πληρώματος του αεροπλάνου, την αντιμετώπιση ενός ύποπτου περιστατικού από την αρχή της επιβίβασης μέχρι την αποβίβαση από το αεροπλάνο και βέβαια, κανόνες όπως αυτούς στους οποίους αναφέρεται η δημοσιογράφος που έχουν να κάνουν με το testing, το οποίο δεν προτείνεται.

Και δεν προτείνεται από τη διεθνή συνομοσπονδία και το ευρωπαϊκό CDC, γιατί μπορεί να σου δώσει ψευδή αίσθηση ασφάλειας, να σε ωθήσει στο να μην τηρείς τα μέτρα προστασίας τόσο καλά και φυσικά να μην το πιάσει γιατί θα είναι στη περίοδο επώασης.

Παρόλα αυτά, αφήνουν την ευχέρεια σε μια χώρα να εισηγηθεί ή να πραγματοποιήσει ελέγχους, είτε αυτοί είναι δειγματοληπτικοί, είτε είναι περισσότεροι ανάλογα με έναν βαθμό κινδύνου και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα από την οποία έρχεται κάποιος.

Σας θυμίζω ότι στην αρχή της πανδημίας απαγορευόταν η πτήση από τα επίκεντρα της επιδημίας, όπως η επαρχία Χουμπέι στην Κίνα. Και μπορεί να το δούμε να συμβαίνει αυτό ξανά και τον επόμενο χρόνο.

Άρα, τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Βαδίζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη, η οποία έχει προτείνει την ανοιχτή επικοινωνία με κανόνες, την ανάγκη του ελέγχου επί περιπτώσεως συμπτωματικού ασθενούς, συμπτωματικού τουρίστα εν τοιαύτη περιπτώσει, την ανάγκη της ιχνηλάτησης των επαφών του – εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Στην Ελλάδα μπορεί να γίνει. Όταν αυτός γυρίσει στην πατρίδα του, πώς θα γίνει;

Και εδώ έχουν συζητηθεί πάρα πολύ οι ψηφιακές εφαρμογές, κάτι για το οποίο δεν σας έχω μιλήσει, αλλά μου δίνετε την ευκαιρία να σας μιλήσω. Έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με το ζήτημα αυτό, γιατί είναι ένα ζήτημα που αγγίζει την τεχνολογία, αγγίζει την εθελοντική συμμετοχή των ανθρώπων, αγγίζει τα προσωπικά δεδομένα, κάτι πάρα πολύ ευαίσθητο και για αυτό όλα αυτά περνούν στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας των κινήσεων του και φυσικά, γίνεται πάρα πολύς λόγος για αυτό και σε διεθνές επίπεδο.

Θα σας πω για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν μια επαφή τέτοια, η οποία βοηθά την ψηφιακή ιχνηλάτηση σε ένα συγκεκριμένο χώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήδη έχουν διαπιστώσει πάρα πολλά προβλήματα και λένε ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει πριν περάσει ένας μήνας.

Δεν έχει λυθεί ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γίνονται συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιθανώς έχετε ακούσει για τις συμφωνίες ή τις ψηφιακές πλατφόρμες που προσφέρει η Apple και η Google, για συσκευές iPhone και Android. Αλλά σε όσα μέρη προσπάθησαν να τα εφαρμόσουν, υπήρξε και συμμετοχή η οποία δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή.

Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, ένα 25% συμμετείχε σε αυτές τις εφαρμογές. Ο τρόπος που εγώ προσωπικά το βλέπω, δεν το έχουμε συζητήσει στην Επιτροπή τόσο πολύ ακόμα αλλά θα ασχοληθούμε με αυτό, είναι ότι θα ήθελα με κάποιο ψηφιακό τρόπο, και εθελοντικά, κάποιος που έχει συμπτώματα να μπορεί να βρίσκει το κοντινότερο κέντρο, εργαστηριακό κέντρο, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, μονάδα του ΕΟΔΥ, να πηγαίνει να ελεγχθεί.

Αυτό θα μου άρεσε σαν μια ευκαιρία αναζήτησης βοήθειας και κάτι που να το ξέρει ο τουρίστας που προσγειώνεται στην χώρα, να ξέρει ότι σαν χώρα έχουμε την ετοιμότητα να τον ανιχνεύσουμε.

Η ιχνηλάτηση είναι κάτι δύσκολο. Έχει σχέση με μας αλλά έχει σχέση και με την χώρα προέλευσης του, ιδιαίτερα αν είναι για χρονικό διάστημα μικρό και φυσικά, έχει σχέση και με τον χρόνο που θα εμφανίσει τα συμπτώματα.

Το testing φαίνεται ότι δεν κερδίζει έδαφος, τουλάχιστον σαν κριτήριο ανοσίας ή εισόδου σε μια χώρα. Δεν κερδίζει έδαφος στις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά μπορεί να γίνει εάν κάποια χώρα το κρίνει απαραίτητο για κάποιες χώρες οι οποίες κρίνονται σαν υψηλού κινδύνου.

Ο δείκτης k στον οποίο αναφέρεται η δημοσιογράφος, είναι κάτι πολύ πρόσφατο. Μου κάνει εντύπωση, οι δημοσιογράφοι κοντεύουν να μας ξεπεράσουν σε επιστημοσύνη. Έχει σχέση με το τι ποσοστό από την επιδημία σου πιστεύεις ότι προκαλείται από φαινόμενα υπερμετάδοσης.

Και μάλιστα, αναφέρθηκα σήμερα τυχαία σε αυτό, γιατί υπήρξαν κάποια σχόλια σε πρόσφατη δημοσίευση. Είδατε, είπα για το Ισραήλ, όπου 5% των φαινόμενων υπερμετάδοσης σχετιζόταν με την επιδημία σε πολύ μεγάλο ποσοστό ή την μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου – 10% ευθυνόταν για το 80% των μεταδόσεων.

Δεν ξέρουμε. Μάλλον είναι λιγότερο από ότι ήταν για τον Mers και τον Sars ο δείκτης k. Είναι μαθηματική εκτίμηση και πάλι έχει να κάνει με βαθύτερες λεπτομέρειες, όσον αφορά στην κυκλοφορία του ιού σε μια χώρα. Σίγουρα θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον πρωτόκολλα πρόληψης μετάδοσης της νόσου και έχει σχέση με αυτό που είπα και για κλειστούς χώρους.

Όταν το 99,7% προκύπτει από τέτοια φαινόμενα υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους, όπου κάποιος αθώος, μπορεί και ασυμπτωματικός αθώος, μεταφέρει τη νόσο σε δεκάδες άλλους, οι οποίοι δεκάδες άλλοι τις επόμενες ημέρες θα μεταφέρουν σε άλλο κλειστό χώρο, το παράδειγμα με την Κορέα και τα night clubs, είναι ένα πρόβλημα και έχει σχέση με αυτόν τον ιό.

Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει το μέλλον να λειτουργήσουμε προβλεπτικά, ώστε να προλάβουμε ακόμα περισσότερες εστίες διασποράς του ιού. Αλλά χρειάζεται να λειτουργήσει μαζί με μια πολύ καλή διαδικασία ιχνηλάτησης.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Να συμπληρώσω, συνυπογράφοντας όλα αυτά που είπε ο κύριος Καθηγητής, ότι αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία που μπορεί να υπάρχει, όμως θα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη.

Διότι ξέρουμε τι κάνουμε, ξέρουμε πώς θα το κάνουμε και έχουμε μπροστά μας 40 ημέρες να προετοιμαστούμε με συγκεκριμένα δομικά, συμβατικά, ψηφιακά εργαλεία.

Και με την ίδια ευθύνη που εξασφαλίσαμε διαδικασίες στεγανοποίησης και ανάσχεσης της πανδημίας τον προηγούμενο χρόνο, νομίζω ότι με την ίδια συνέπεια θα εγγυηθούμε και τους όρους ασφάλειας του γενικού πληθυσμού από το άνοιγμα του τουρισμού.

Ημέρα με την ημέρα θα εξελίσσεται το σχέδιό μας, θα προετοιμαζόμαστε, έτσι ώστε την 1η Ιουλίου, παρατηρώντας όλα όσα συμβαίνουν σε όλες τις χώρες, να μπορέσουμε να ανοίξουμε με όρους απόλυτης ασφάλειας για το γενικό πληθυσμό της Πατρίδας μας.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο με ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου.