Breaking News

Ρωσία: Γιόρτασε την Ημέρα της Νίκης χωρίς παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Με τη Ρωσία να πλήττεται έντονα από τον κορονοϊό, η χώρα γιόρτασε το Σάββατο 9 Μαΐου την Ημέρα της Νίκης.

Λόγω της πανδημίας, η 75η επέτειος της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας γιορτάστηκε χωρίς τη μεγαλοπρεπή παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μία σύντομη ομιλία και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ υπερσύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από πολλές πόλεις της Ρωσίας.

Η Ημέρα της Νίκης είχε ξεκινήσει να εορτάζεται στις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, μετά την υπογραφή του γερμανικού συμφώνου παράδοσης τη νύχτα της 8ης Μαΐου 1945 (σε ώρα Μόσχας ήταν μετά τα μεσάνυχτα, στις 9 Μαΐου). Η Σοβιετική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νίκη τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου, μετά την τελετή υπογραφής στο Βερολίνο.

Στη Ρωσία της δεκαετίας του 1990, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η 9η Μαΐου δεν εορταζόταν με μεγάλες πορείες σοβιετικού στυλ λόγω των πολιτικών των ρωσικών κυβερνήσεων. Μετά την άνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία, η ρωσική κυβέρνηση άρχισε να προωθεί το κύρος του κυβερνώντος καθεστώτος και της ιστορίας, ενώ οι εθνικές αργίες και οι εορτασμοί έγιναν πηγή εθνικής υπερηφάνειας.

Δείτε τα βίντεο του τηλεοπτικού δικτύου Global News και του Euronews.