Breaking News

Σύψας: Ο τουρισμός και ο κίνδυνος του κορονοϊού - «Το δεύτερο κύμα θα είναι πιο ήπιο» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για το δύσκολο τεστ του καλοκαιριού με τον τουρισμό και τον κορονοϊό, αλλά και για τον κίνδυνο για δεύτερο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο, μίλησε ο Νίκος Σύψας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει».  Μεταξύ άλλων, ο λοιμωξιολόγος είπε:

«Είναι απόλυτα βέβαιο ότι το άνοιγμα του τουρισμού αποφέρει ορισμένους κινδύνους. Είναι ο κίνδυνος των εισαγομένων κρουσμάτων. Από τη στιγμή που η Ε.Ε. αποφάσισε ότι δε θέλει τεστ πριν οι τουρίστες μπουν στο αεροπλάνο, ασφαλώς και υπάρχει αυτός ο κίνδυνος τον οποίο και αναλαμβάνουμε. 

Λαμβάνουμε ένα σωρό μέτρα, τα οποία ξεκινούν από την είσοδο του τουρίστα στο αεροδρόμιο. Υπάρχει ένα πακέτο μέτρων, τα οποία θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Πιστεύω ότι θα περάσουμε το καλοκαίρι χωρίς να έχουμε σημαντικά προβλήματα, ωστόσο αναμένουμε σποραδικά κρούσματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Ιδανικά, σαν λοιμωξιολόγοι, θα θέλαμε κάθε τουρίστας να κάνει ένα τεστ πριν ξεκινήσει από το σπίτι του και όταν έρθει στην Ελλάδα να μείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες. Αν, όμως, το επιβάλλουμε αυτό δε θα έχουμε τουρισμό.

Προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή έτσι ώστε και να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία, αλλά και μην καταστραφεί οικονομικά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μας.

Προφανώς σε πολλούς τουρίστες από χώρες υψηλού κινδύνου (όπως Ιταλία) θα υπάρξει ένα εκτεταμένο testing.

Για το φθινόπωρο, δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός. Αν λάβουμε υπόψη τους άλλους κορονοϊούς, τους οποίους γνωρίζουμε, γιατί αυτός είναι ο 7ος που υπάρχει στην ανθρωπότητα, περιμένουμε το φθινόπωρο το λεγόμενο δεύτερο κύμα.

Όταν κλείσουν τα παράθυρα, ανοίξουν τα σχολεία και επιστρέψουμε στις δουλειές μας θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα είναι πολύ πιο ήπιο, με την έννοια ότι θα έχουμε μάθει να ζούμε ασφαλέστερα, σε αποστάσεις, το σύστημα υγείας θα είναι καλύτερο και θα έχουμε ένα φάρμακο, το οποίο δουλεύει και έχει ήδη πάρει άδεια.

Νομίζω δε θα χρειαστεί να οδηγηθούμε ξανά σε καραντίνα, αν και δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο...»