Breaking News

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων - ΕΦΕΤ: «Υπόθεση όλων μας»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Με πρωτοβουλία της Επιτροπής του Codex Alimentarius (στον οποίο ο ΕΦΕΤ είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής) και έχοντας την υποστήριξη των Παγκόσμιων Οργανισμών Τροφίμων, Γεωργίας και Υγείας FAO - WHO, η 7η Ιουνίου υιοθετήθηκε ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων».

Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν το αποτέλεσμα πολυετών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και επικυρώθηκε στην 73η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Δεκέμβριο του 2018.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων:

«Στις 7 Ιουνίου η κοινωνία των πολιτών, σε όλη την υφήλιο, θα εορτάσει επισήμως, και για δεύτερη φορά, την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων. 

Το κεντρικό μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι: "Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί υπόθεση όλων μας".

Κοινός και πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία της υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτή, ο οποίος τελικά θα απολαμβάνει ασφαλείς επιλογές στο πιάτο του, ενώ παράλληλα, τα τρόφιμα θα ανταποκρίνονται σε διεθνή αποδεκτά πρότυπα και προδιαγραφές.

Αυτή η ημέρα αποτελεί ευκαιρία για να συνεχιστεί η προώθηση της ευαισθητοποίησης και της παρότρυνσης για δράση, επισημαίνοντας το τι μπορούμε να κάνουμε όλοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα όλων στην πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.

Είναι γεγονός ότι η διασφάλιση ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας, όποια είναι η θέση ή ο ρόλος μας στη διατροφική αλυσίδα, δηλαδή από εκείνον που καλλιεργεί, επεξεργάζεται, μεταφέρει, αποθηκεύει, διανέμει, πουλά, προετοιμάζει, σερβίρει τρόφιμα και φυσικά έως τον τελικό αποδέκτη που είναι ο καταναλωτής.

Επομένως, το μήνυμα ότι η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί κοινή ευθύνη όλων, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, οφείλει να αποτελέσει συνείδηση και προσωπική υπόθεση του καθενός μας.

Αυτά είναι τα σημεία-κλειδιά που πρέπει να τηρούμε ώστε να επιτευχθεί μια διαρκώς βιώσιμη διαφορά στην ασφάλεια των τροφίμων:

• Βεβαιωνόμαστε ότι είναι ασφαλές
• Καλλιεργούμε με ασφάλεια
• Διατηρούμε την ασφάλεια
• Καταναλώνουμε με ασφάλεια
• Συνεργαζόμαστε για την ασφάλεια

Αυτός ο εορτασμός, έχοντας την υποστήριξη από τους Παγκόσμιους Οργανισμούς FAO/WHO, τυγχάνει ιδιαίτερης προβολής από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, κρατικές αρχές, με πλήθος εκδηλώσεων και ενημερωτικών δράσεων.

Πέραν όμως από το χαρούμενο μήνυμα του εορτασμού της ημέρας, η συνειδητοποίηση της σημασίας για ουσιαστικό εορτασμό είναι τώρα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, υπερβαίνοντας τα περιστατικά ασφάλειας τροφίμων ή όποιες διατροφικές κρίσεις που ο παγκόσμιος αγροδιατροφικός κλάδος έχει βιώσει έως σήμερα. Ειδικά οι πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας COVID-19, επηρέασαν σε διαφορετικό βαθμό τις πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικές- πτυχές του σύγχρονου πολιτισμού, αγγίζοντας και τις δραστηριότητες που αφορούν στο τρόφιμο.

Μέσα στο γίγνεσθαι της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, η αναγκαιότητα διασφάλισης της διάθεσης ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα φαντάζει μία σημαντική πρόκληση, όχι όμως και ουτοπική.   

Για την ενίσχυση των προσπαθειών διασφάλισης κατανάλωσης ασφαλών τροφίμων, καλούμαστε όλοι σε ευαισθητοποίηση, αφύπνιση και διαρκή εγρήγορση στην προσπάθεια για συλλογικές δράσεις για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την προώθηση δίκαιων πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.»