Breaking News

Πέθανε ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, διεθνής εικαστικός καλλιτέχνης και γλύπτης, που θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος της μεταμοντέρνας τέχνης.

Όπως αναφέρει η wikipedia, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε το 1931 στο Κάιρο σε οικογένεια Αιγυπτιωτών και στην ηλικία των 21 ετών ανεχώρησε για το Παρίσι όπου σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων και αρχιτεκτονική έως το 1961 στην Ανωτάτη Σχολή Σύγχρονης Τέχης (École Supérieure des Arts Modernes) και στην Ακαδημία του Μεγάλου Σωμιέρ (Académie de la Grande Chaumière).

Κατά τη δεκαετία του 1970 υπήρξε καθηγητής των καλών τεχνών στο Παρίσι και το Βερολίνο, ενώ μετέπειτα πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις διεθνώς.

Από το 1980 και έπειτα άρχισε να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερα σημεία και σύμβολα επί των έργων του, παρμένα από τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, ελληνικό και φοινικικό αλφάβητο, αλλά και ιαπωνικούς χαρακτήρες, υποβαλλόμενα από χρωματικές ποικιλίες.

Το 1986 έγινε μέλος του Τάγματος των Ταγμάτων και των Τεχνών (Ordre des Arts et des Lettres) στη Γαλλία και το 1996 του απονεμήθηκε το βραβείο Ντελμά (Prix Delmas).

Είχε ασκήσει κριτική στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και των επιπτώσεων της και είχε εκφράσει προβληματισμούς για την υπερπληθώρα των διαθέσιμων πληροφοριών στον σύγχρονο κόσμο, ενώ, μέσω του έργου του, επιδίωκε την παρουσίαση μιας οικουμενικής εκφραστικής δημιουργίας, αναζητώντας την καλλιτεχνική υπέρβαση,

Στην Ελλάδα κάποια από τα έργα του φιλοξενούνται στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένα από τα έργα του κοσμούσε ως ο κεντρικός πίνακας το πρωθυπουργικό γραφείο κατά τη θητεία του Αλέξη Τσίπρα.

Πληροφορίες από: wikipedia

Δείτε παλαιότερη συνέντευξή του στο elculture.gr τον Αύγουστο του 2010.