Breaking News

Πέθανε η Zindzi, κόρη του Nelson Mandela (photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 59 ετών, η Zindzi, η νεότερη κόρη του πρώτου έγχρωμου προέδρου της Νότιας Αφρικής, Nelson Mandela - που απεβίωσε το 2013 - και της ακτιβίστριας στο κίνημα κατά του Απαρτχάιντ, Winnie Madikizela-Mandela, η οποία πέθανε το 2018.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του BBC, που επικαλείται το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SABC, η Zindzi Mandela άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο του Γιοχάνεσμπουργκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Η αιτία του θανάτου της δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.

Η Zindzi Mandela ήταν πρέσβης της Νότιας Αφρικής στη Δανία. Ήταν το έκτο παιδί του Nelson Mandela και το δεύτερο με τη δεύτερη σύζυγό του, Winnie Madikizela-Mandela, με την οποία χώρισε το 1996.

Για την απώλειά της δηλώσεις έκαναν ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa,  όπως και η υπουργός Διεθνών Σχέσεων, Naledi Pandor.

Ο γάμος και το διαζύγιο του Nelson Mandela με τη Winnie Madikizela

Η Winnie ήταν 22 χρονών όταν γνώρισε τον Nelson Mandela, ο οποίος ήταν δεκαέξι χρόνια μεγαλύτερός της και ήδη διακεκριμένο μέλος του κινήματος κατά του Απαρτχάιντ. Το 1957, την περίοδο που γνωρίστηκαν, ο Mandela ήταν ακόμη παντρεμένος με την Evelyn Mase, από την οποία πήρε διαζύγιο την ίδια χρονιά.

Στις 25 Μαΐου 1958 το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ και παντρεύτηκε την ίδια χρονιά, στις 14 Ιουνίου. Απέκτησαν δύο κόρες, τη Zenani (1958) και τη Zindziswa (1960), γνωστή ως Zindzi.

Το 1963 ο Mandela συνελήφθη και φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών, παραμένοντας στη φυλακή έως το 1990.

Η Winnie δεν σταμάτησε τις εκστρατείες για την αποφυλάκισή του και τον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων Νοτιοαφρικανών. Σε πολλές περιπτώσεις συνελήφθη από την εθνική υπηρεσία ασφαλείας του Απαρτχάιντ, βασανίστηκε, τέθηκε υπό περιοριστικά μέτρα, εξορίστηκε σε αγροτικές περιοχές και πέρασε αρκετούς μήνες στην απομόνωση.

Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1990 και το ζευγάρι χώρισε το 1992, με το διαζύγιό τους να οριστικοποιείται τον Μάρτιο του 1996.

Πληροφορίες από: BBC - wikipedia

Στη φωτογραφία η Zindzi ποζάρει με τον πατέρα της το 2010.


Ο Nelson Mandela με τη Winnie μετά την αποφυλάκισή του.