Breaking News

Έρευνα για Covid-19: «Εκατοντάδες νεκροί τους πρώτους μήνες του 2020 λόγω παραπληροφόρησης»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τους πρώτους 3 μήνες του 2020 τουλάχιστον 800 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο λόγω παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τον κορονοϊό, αναφέρουν οι ερευνητές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του BBC, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «American Journal of Tropical Medicine and Hygiene» αναφέρει ότι περίπου 5.800 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί πέθαναν από την κατανάλωση μεθανόλης ή προϊόντων καθαρισμού με βάση το αλκοόλ, καθώς θεωρούσαν λανθασμένα τα προϊόντα ως θεραπεία για τον κορονοϊό.

Επίσης, πολλά από τα θύματα είχαν ακολουθήσει συμβουλές, που μοιάζουν με αξιόπιστες ιατρικές πληροφορίες - όπως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σκόρδου ή βιταμινών -, ως τρόπο πρόληψης της μόλυνσης, λένε οι ερευνητές που συνέγραψαν τη μελέτη. Μάλιστα, κάποιοι έπιναν ουσίες, όπως oύρα αγελάδας. Όλες αυτές οι ενέργειες είχαν «δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις» στην υγεία τους, λένε οι ερευνητές.

Όπως αναφέρει το BBC, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε δηλώσει ότι η «infodemic» - η παραπληροφόρηση σχετικά με τον Covid-19 - εξαπλώθηκε εξίσου γρήγορα με τον ίδιο τον ιό, με θεωρίες συνωμοσίας, φήμες και πολιτιστικό στίγμα, που συνέβαλαν σε θανάτους και νόσηση.

Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι ευθύνη των διεθνών οργανισμών, των κυβερνήσεων και των πλατφορμών κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης να καταπολεμήσουν  την «infodemic», με τις εταιρίες τεχνολογίας να έχουν επικριθεί για την αργή και ανομοιογενή αντίδρασή τους.

Οι διαδικτυακές φήμες οδήγησαν σε επιθέσεις όχλων στην Ινδία και μαζικές δηλητηριάσεις στο Ιράν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης "βοηθούν", επίσης, τους απατεώνες να εκμεταλλευτούν την πανδημία, πουλώντας αναποτελεσματικές θεραπείες, που ισχυρίζονται ότι απομακρύνουν τον ιό.

Παρά τις εταιρείες στα social media, που αφαιρούν ή επισημαίνουν παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια, πρόσφατες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ έδειξαν ότι το 28% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Bill Gates θέλει να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια για την εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπους.

Η επίτευξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου εναντίον του κορονοϊού θα μπορούσε να υπονομευθεί εντελώς από την παραπληροφόρηση, είπαν στο BBC οι γιατροί της ομάδας κατά της παραπληροφόρησης.

Πληροφορίες από: BBC