Breaking News

Νέα τουρκική Navtex - Απάντησε με αντι-Navtex η Ελλάδα - Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Νέα τουρκική Navtex εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης. H Navtex έχει ισχύ μέχρι και τις 23 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Open, η Ελλάδα απάντησε με αντί-Navtex. Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έχει πάρει καίριες θέσεις ανάμεσα σε Καστελόριζο και Κάρπαθο, αλλά και στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex, ενώ όλος ο στόλος έχει αποπλεύσει.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «θα δείξουμε την αποφασιστικότητά μας, τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά της Αθήνας.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ ανέφερε πως προκαλούν ανησυχία οι κινήσεις της Τουρκίας και δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, κάλεσε και τις δύο πλευρές να πάνε σε διάλογο.

Αργότερα, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 (δείτε το τελευταίο βίντεο), το απόγευμα το Oruc Reis εισήλθε στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από τουρκικά πλοία. Το  ερευνητικό σκάφος δεν έχει αρχίσει έρευνες, ωστόσο έχει απλώσει καλώδια.

Δείτε τα ρεπορτάζ του Euronews, του Open και του ΑΝΤ1.