Breaking News

Οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο - Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για το Kemal Reis (videos+photos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σε μία προβλέψιμη πορεία τις τελευταίες ημέρες (μεταξύ ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κυπριακής ΑΟΖ) το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis πλέει εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το πρωί της Κυριακής, ενώ το μεσημέρι είχε εισέλθει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με το Open.

Στο μεταξύ, ανυποχώρητος στις θέσεις του εμφανίστηκε και πάλι ο Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας χθες το μήνυμα ότι θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Αιγαίο.

Η Γερμανία επιμένει στην επίτευξη αποκλιμάκωσης της έντασης, με την Άνγκελα Μέρκελ να επιδιώκει την έναρξη συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, με τη χώρα μας να μην μπαίνει στη διαδικασία διαλόγου αν δεν αποχωρήσει το Oruc Reis, γεγονός που θα συμβεί μετά τις 24 Αυγούστου, σύμφωνα με δήλωση του Ερντογάν.

Να σημειωθεί ότι η ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου, η φρεγάτα Kemal Reis, αποσύρθηκε «λαβωμένη» από τον κλειστό σχηματισμό, που συνόδευε το Oruc Reis, μετά την εμπλοκή της στο γνωστό επεισόδιο με τη φρεγάτα «Λήμνος». Οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή έχουν ενισχυθεί με άλλες δύο φρεγάτες, που έφτασαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Ωστόσο - όπως θα δείτε στο 2ο βίντεο -, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έσπευσε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι το Kemal Reis έφυγε από την περιοχή, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωση ότι συνοδεύει πλέον το Barbaros στην Κύπρο. Μάλιστα, δημοσίευσε και φωτογραφίες - πιθανώς επεξεργασμένες - στο Twitter (δείτε τις φωτογραφίες στο τέλος).

Ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται, καθώς επίκειται συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δείτε τα ρεπορτάζ του Open.