Breaking News

ΗΠΑ: Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας με αφροαμερικανό που κατέληξε (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας ήρθε στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ, όπου ένας άοπλος αφροαμερικανός πέθανε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος του BBC, το περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, περίπου δυο μήνες πριν από τη δολοφονία του George Floyd, ωστόσο η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα τώρα και συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Πρόκειται για τον 41χρονο Daniel Prude, που ήταν εργάτης σε αποθήκη στο Σικάγο και πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον αδερφό του στις 23 Μαρτίου.

Όπως είπε ο αδελφός του Joe, κάλεσε την αστυνομία στο Rochester της Νέας Υόρκης για να βοηθήσει τον αδερφό του, καθώς ανησύχησε επειδή αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Πλάνα από κάμερα ασφαλείας δείχνουν τον Daniel Prude να τρέχει γuμvός στο δρόμο. Οι αστυνομικοί τον ακινητοποιούν στο έδαφος, με τα χέρια του πίσω από την πλάτη. Κατόπιν του φορούν χειροπέδες και του τοποθετούν μία σακούλα στο κεφάλι, με τον ίδιο να ακολουθεί τις εντολές τους, χωρίς να προβάλλει αντίσταση. Ένας αστυνομικός βάζει τα χέρια στο κεφάλι του θύματος, ενώ ένας δεύτερος τοποθετεί το γόνατό του στην πλάτη του.

Τον Daniel Prude παρέλαβε ασθενοφόρο, ωστόσο κατέληξε στο νοσοκομείο μία εβδομάδα αργότερα, στις 30 Μαρτίου. Η αιτία του θανάτου του ήταν η ασφυξία.

"Τηλεφώνησα για βοήθεια στον αδελφό μου, όχι για να τον λιντσάρουν. Ποια είναι η ποινή τους; Σκότωσαν έναν ανυπεράσπιστο μαύρο άνδρα" είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Joe Prude.

Σύμφωνα με το BBC, ο Prude φέρεται να είπε πως είχε κορονοϊό. Τότε οι αστυνομικοί του έβαλαν τη σακούλα στο κεφάλι, ενώ ο ένας του είπε: "Σταμάτα να φτύνεις".

Ο δικηγόρος της οικογένειας εξήγησε ότι ο λόγος που η υπόθεση δεν δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα ήταν γιατί χρειάστηκαν μήνες για να επιτύχουν τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε το θάνατο "τραγωδία" και δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί δεν έχουν τεθεί σε αναστολή.

Σύμφωνα με μια έκθεση, ο ιατροδικαστής έκρινε ότι πρόκειται για ανθρωποκτονία που προήλθε από "επιπλοκές της ασφυξίας, έπειτα από αντίσταση κατά των αρχών", επισημαίνει το BBC.

Δείτε το επίμαχο βίντεο, στα πλάνα που μετέδωσε το CBS Chicago.