Breaking News

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: Παράταση των μέτρων έως 12 Οκτωβρίου - Αναλυτικά οι δηλώσεις του (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Σύμφωνα με τα διαγωνιστικά τεστ που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, ποσοστό 4%-11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Για αυτό και μετά από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε και η παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού μέχρι τις 12 Οκτωβρίου» ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, όπως δημοσιεύονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Παρατηρούμε το δεύτερο κύμα κορονοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη στον κόσμο. Βλέπουμε και επιβεβαιώνουμε μέσα από τα καθημερινά παραδείγματα πόσο μεταδοτικός είναι. Πώς ένα άτομο μπορεί να συμβάλλει στη μετάδοση σε δεκάδες άλλους συνανθρώπους γύρω του και πόσο μεγάλη σημασία έχει η τήρηση των μέτρων.

Σύμφωνα με την 17η Έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 24-30 Σεπτεμβρίου, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει σταθεροποίηση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων με έντονη όμως ημερήσια μεταβλητότητα, μείωση του ημερήσιου αριθμού θανάτων, αλλά αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ημερη κυλιόμενη βάση στα 314 κρούσματα από 324 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου ξεπέρασε το 73%.

Επισημαίνεται ότι για τρίτη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των 400 για δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Παραμένει εκτεταμένη η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη και αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια, παρουσιάζει μείωση στο 32%, από 36% στην προηγούμενη έκθεση σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό των ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ-ΜΑΦ, η μείωση αυτή αντανακλά πλήρως την αύξηση των διαθέσιμων κλινών.

Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.617 την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς στοχευμένους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και σε στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Σύμφωνα με τα διαγωνιστικά τεστ που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, ποσοστό 4%-11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Για αυτό και μετά από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε και η παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά στις πτήσεις από το εξωτερικό, από αύριο 3 Οκτωβρίου και μέχρι τις 12 Οκτωβρίου και οι επιβάτες των πτήσεων από την Πολωνία πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τους επιβάτες των πτήσεων από Τσεχία.

Επίσης, παρατείνεται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου η υποχρέωση των επιβατών των πτήσεων από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία να έχουν αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα.

Ακούω συνεχώς να ρωτούν αν θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Το ερώτημα, για άλλη μια φορά, είναι αν τηρούνται τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί. Βλέπετε όλοι εικόνες συγχρωτισμού από διάφορα μέρη, δίχως μάσκες, δίχως κανένα μέτρο προφύλαξης.

Οι έλεγχοι έχουν ενταθεί. Όμως δεν γίνεται να υπάρχει ένας ελεγκτής σε κάθε σημείο της χώρας. Η μη τήρηση των μέτρων προστασίας δεν έχει να κάνει με την αποφυγή κάποιου καταναγκασμού από την πλευρά του Κράτους.

Τον εαυτό μας και τους γύρω μας προστατεύουμε. Άτρωτοι δεν υπάρχουν. Πρόεδροι χωρών και Πρωθυπουργοί προσβάλλονται από τον ιό, όπως και όλοι εμείς. Πρέπει, λοιπόν, να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να μάθουμε να προφυλασσόμαστε από αυτόν. Άλλος τρόπος αντιμετώπισής του, προς το παρόν δεν υπάρχει. Και έρχεται χειμώνας, που όλοι ξέρουμε ότι τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα.

Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στο ζήτημα των ευπαθών ομάδων και κυρίως των ηλικιωμένων. Τα παραδείγματα στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δείχνουν γιατί απαιτείται να επιδεικνύουμε διπλή προσοχή. Οι έλεγχοι είναι συχνοί. Στη συγκεκριμένη δομή έχουν γίνει δύο φορές τεστ, αλλά ο κίνδυνος είναι καθημερινός. Ήδη υπάρχει παρέμβαση του εισαγγελέα και όποιες ευθύνες θα αποδοθούν, αλλά το ζητούμενο είναι να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις.

Να σας ενημερώσω σχετικά με την συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα όπου έχουν εντοπιστεί 47 κρούσματα, 42 διαμένοντες και 5 εργαζόμενοι, ότι αυτή την στιγμή στην μονάδα παραμένουν μόνο όσοι είναι αρνητικοί καθώς όλα τα κρούσματα έχουν μεταφερθεί. Οι μεν διαμένοντες έχουν διακομιστεί σε Νοσοκομεία, οι δε εργαζόμενοι βρίσκονται και ελέγχονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Επιπλέον, έχει ανασταλεί η δυνατότητα εισόδου και εξόδου σε αυτό, εξαιρουμένου του προσωπικού, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινά από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ για προληπτικούς λόγους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας πραγματοποίησε χθες αυτοψία στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ έλεγχος πραγματοποιείται και από τους Επόπτες Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, ώστε να εξακριβωθεί τι οδήγησε στην εξέλιξη αυτή και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά την ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων και των πρωτοκόλλων στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων γιατί είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο από την νόσο.

Στην συνέχεια θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν νωρίτερα σήμερα σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι της Σκύδρας στην Πέλλα.

Μετά από τον εντοπισμό 114 κρουσμάτων, ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης και ήδη βρίσκονται εκεί, στην Πέλλα, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο κύριος Παπαγεωργίου, η Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, κυρία Φλώρα Κοντοπίδου, οι οποίοι συμμετέχουν μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, τους Δημάρχους της περιοχής και εκπροσώπους φορέων, σε σύσκεψη που γίνεται αυτή την στιγμή για την διαχείριση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, για κάθε ζήτημα που θα προκύψει από τις ανάγκες διαχείρισης της συγκεκριμένης κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ειδικά τις επόμενες μέρες και να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο μεγαλύτερης, περαιτέρω διασποράς της νόσου στην περιοχή. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού είναι επιβεβλημένες. Είναι ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας.

Έντονο επίσης επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται και στην Κύθνο, η οποία από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί της επομένης.

Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση. Εξαιρούνται οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών 5 μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιοδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι από 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, όπου επιτρέπεται ως 6 άτομα.

Και τέλος, είναι υποχρεωτική, επιβεβλημένη η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και εσωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Και για να είναι αποτελεσματικά, για να μπορέσουν να μας προστατεύσουν, χρειάζεται και η δική μας καθολική συμμετοχή. Επιβάλλεται να τα εφαρμόζουμε όλοι. Σας ευχαριστώ.»

Δείτε στο βίντεο τις δηλώσεις του, μαζί με τον Eπίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.