Breaking News

Χαρδαλιάς: «Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

«Από την έναρξη της πανδημίας, το έχουμε επαναλάβει και συνεχίζουμε να το λέμε, η μοναδική, η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας χωρίς εκπτώσεις, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς οποιοδήποτε άλλο κριτήριο παρά μόνο τα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε στιγμής, της κάθε περιοχής. Και για να πετύχουμε αυτό τον στόχο, παρακολουθούμε καθημερινά από κοντά τις εξελίξεις και λαμβάνουμε κάθε πρόσφορο μέτρο.

Από χθες το πρωί, λοιπόν, μπήκε σε εφαρμογή ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, με βάση τον οποίο κάθε πολίτης γνωρίζει πλέον ποια προληπτικά μέτρα ισχύουν στην περιοχή του.

Ο χάρτης, που είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων και ότι η υγειονομική εικόνα κάθε μιας από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, αξιολογείται προκειμένου να προσδιοριστεί το επίπεδο συναγερμού στο οποίο βρίσκεται.

Όπως έχουμε αναφέρει, ο χάρτης περιλαμβάνει κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο. Τροποποιήσεις που κρίθηκαν απαραίτητες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών, αλλά και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Οι σημαντικότερες αλλαγές, θέλω να υπενθυμίσω, είναι οι εξής:

Πρώτον. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη την χώρα.

Επαναλαμβάνω, όπου υπάρχει συγχρωτισμός – και στους εξωτερικούς χώρους – η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για την προστασία τη δική μας αλλά και την προστασίας των γύρω από εμάς.

Δεύτερον. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες.

Από την 01:00 ως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1.

Από τις 00:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2.

Και από τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

Τρίτον. Ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Πιο συγκεκριμένα, για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1 το όριο είναι 100 άτομα, για τις περιοχές στο επίπεδο 2 τα 50 άτομα και για τις περιοχές στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα.

Τέταρτον. Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

Πέμπτον. Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα ακόλουθα: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2 και 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.

Έκτον. Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

Και έβδομον, προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια και για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Πιο συγκεκριμένα, να διευκρινίσουμε ότι η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση στην περίπτωση του επιπέδου 2 και επίπεδου 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

Όσον αφορά τώρα στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί 22.358 κρούσματα, εκ των οποίων σήμερα τα 5.472 είναι ενεργά και απομονωμένα κατ’ οίκον, τόσο εκείνα, όσο και οι στενές επαφές τους.

Επιπλέον, 14.019 συνάνθρωποί μας ανάρρωσαν κατ’ οίκον, ενώ 2.418 πήραν εξιτήριο από Νοσοκομείο. Από την 1 Ιουλίου, την ημέρα που άνοιξε ο τουρισμός μας, ως τις 11 Οκτωβρίου, δηλαδή την Κυριακή, έχουν εντοπιστεί 1.738 κρούσματα στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν διεξαχθεί συνολικά 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται σε κάθε επίπεδο οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Από την 1 Ιουλίου μέχρι και τις 11 Οκτωβρίου, από τα κλιμάκια της διυπηρεσιακής μονάδας ελέγχου αγοράς, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, των Περιφερειών, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, έχουν πραγματοποιηθεί 421.006 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια, έχουν διαπιστωθεί 14.597 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 15.979 πρόστιμα συνολικού ύψους 6.982.930 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 5.397 συνολικά ημερών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται έλεγχοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στα σχολεία, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι εφαρμόζονται τα μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, σε 77 ελέγχους που έχουν γίνει σε σχολεία, δεν έχει εντοπιστεί καμία παράβαση.

Όσον αφορά στη γενική εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία μας, ένα σχεδόν μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους στις 14 Σεπτεμβρίου, έχει ανασταλεί η λειτουργία σε 29 σχολικές μονάδες και σε 139 σχολικά τμήματα πανελλαδικά.

Από τα έως τώρα επιδημιολογικά στοιχεία, είναι πασιφανές ότι δεν προκύπτει τάση μεταφοράς του νέου κορονοϊού μεταξύ μαθητών και δεν παρατηρούνται ενδείξεις διασποράς του στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα. Φαίνεται ότι τα σχολεία αποτελούν ένα ασφαλές επιδημιολογικά περιβάλλον, όπου τα μέτρα προστασίας και πρόληψης ακολουθούνται κατά γράμμα και είναι αποτελεσματικά.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

Η τήρηση των μέτρων πρέπει να είναι η βασική μας προτεραιότητα και σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Γιατί αποτελεί την πιο αποτελεσματική ασπίδα προστασίας που διαθέτουμε ενάντια στην ίδια την πανδημία, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή για την αλλαγή επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή, δεν βοηθά να πετύχουμε το στόχο μας. Γιατί το στοίχημα παραμένει ένα, η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

Δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα μέτρα ή να αλλάξουμε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας για να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας και των γύρω μας, αρκεί να τηρούμε αυτά που ισχύουν.»

Δείτε στο βίντεο την ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Eπίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.