Breaking News

Αρχαιολογικοί θησαυροί σε βραχονησίδα της Κύθνου (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Νέα σημαντικά ευρήματα για την ιστορία της αρχαίας Κύθνου έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα, που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Tα σημαντικά ευρήματα εντοπίστηκαν στη βραχονησίδα «Βρυοκαστράκι», απέναντι από το «Βρυόκαστρο», δηλαδή την αρχαία πόλη της Κύθνου.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η θέση κατοικήθηκε αδιάκοπα από τον 12ο αιώνα π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ., ενώ υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις και για την παρουσία Κυκλαδικής εγκατάστασης της 3ης χιλιετίας π.Χ. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στους τρεις τομείς που ερευνούνται από το 2018: το μνημειώδες ιερό των Γεωμετρικών-κλασικών χρόνων, το επίμηκες Κτήριο 2 της ύστερης αρχαιότητας και την τρίκλιτη πρωτοβυζαντινή βασιλική.

Το ανασκαφικό πρόγραμμα διενεργείται υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Αλεξάνδρου Μαζαράκη Αινιάνος και του Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δρ Δημήτρη Αθανασούλη. Στις έρευνες συμμετείχε μικρός, λόγω των περιστάσεων, αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών και αποφοίτων αρχαιολογίας από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Ιωαννίνων και Paris 4. Οι έρευνες στηρίχθηκαν οικονομικά και φέτος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και με τη χορηγία του κ. Θανάση Μαρτίνου. Ο Δήμος Κύθνου παραχώρησε και φέτος το Δημοτικό Σχολείο της Χώρας για τις ανάγκες του προγράμματος. Ο Καπετάνιος του "Mαρμάρι Express" διέθεσε ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα μέλη της ερευνητικής ομάδας.

Δείτε το ρεπορτάζ της Ματίνας Καλτάκη στο χθεσινοβραδινό δελτίο της ΕΡΤ.