Breaking News

Κορονοϊός: Οι 18 ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές της χώρας (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Για την απόφαση της παράτασης του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου και την ανησυχία για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής, στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του, όπως δημοσιεύονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, από εχθές (σ.σ. Πέμπτη) ανακοινώθηκε η παράταση των υφιστάμενων μέτρων κατά μια εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου... Μια απόφαση που βασίστηκε σε ένα και μόνο γεγονός, το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό.

Μάλιστα ορισμένες περιοχές της χώρες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες και τέτοιες περιοχές, με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα, ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή. Προφανώς, βέβαια, αστοχίες ή μη τήρηση μέτρων και σε άλλες περιοχές πολύ εύκολα μπορεί να τις φέρει στην θέση αυτών των 18 περιοχών.

Επίσης, ιδιαίτερη ανησυχία, και θέλω να το τονίσω, προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη... Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων, ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα. Επισήμανε μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυτό που προκύπτει από όλα τα στοιχεία, η αυξημένη, δηλαδή, υγειονομική επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες και ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν σε αυτό.

Προσοχή. Η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Ηλεία αποτελούν περιοχές που αυξάνεται, το τονίζω, αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων σε όλη την χώρα. Από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι χθες, δηλαδή, τις τελευταίες 20 μέρες, οι αρμόδιοι φορείς έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 1.341.961 ελέγχους, κατά την διάρκεια των οποίων έχουν εντοπιστεί 34.429 περιπτώσεις παράβασης και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 6.157.127, ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 1.005 συνολικά ημερών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Για αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί. Δεν υπάρχει κανένα, μα κανένα, περιθώριο εφησυχασμού, καθώς ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε απροσεξία μας, όσο μικρή και αν είναι, για να εξαπλωθεί. Για αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ ξανά στην συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για την άρση του lockdown και το τι θα ισχύσει στην περίοδο των γιορτών. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω, ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή. Είναι σαφές ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη.

Όμως για τις επόμενες 10 μέρες, τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο. Και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, στην πιστή εφαρμογή τους.

Την ίδια στιγμή να είστε σίγουροι ότι η Κυβέρνηση αναλύει και αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα, όπως κάνει πάντα από την αρχή της πανδημίας. Πάντα με μοναδικό γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, της υγείας όλων μας, πάντα με μοναδικό γνώμονα τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ευθύνη μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν και που δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Σας ευχαριστώ.»