Breaking News

Κορονοϊός - Εμβόλιο πανεπιστημίου της Οξφόρδης: Στο 70% η αποτελεσματικότητα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που αναπτύσσει η AstraZeneca από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει μέση αποτελεσματικότητα 70,4%, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, το αποτέλεσμα προέκυψε μετά από δοκιμή μεγάλης κλίμακας. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, οι μισοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι υπόλοιποι στη Βραζιλία.

Σημειώθηκαν 30 περιπτώσεις Covid σε άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε άτομα που έλαβαν το πλασίμπο (εικονική ένεση).

Πρόκειται για θρίαμβο και απογοήτευση μαζί, καθώς τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna εμφανίζουν προστασία 95%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το BBC, το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι πολύ φθηνότερο και πιο εύκολο να αποθηκευτεί για να φτάσει σε κάθε γωνιά του κόσμου, σε σχέση με τα άλλα δύο.

Επομένως, θα εξακολουθήσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Υπάρχουν, επίσης, ενδιαφέροντα δεδομένα, που υποδηλώνουν ότι η τελειοποίηση της δόσης θα μπορούσε να αυξήσει την προστασία έως και 90%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν οι εθελοντές έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις, η προστασία ήταν 62%, αλλά αυξήθηκε στο 90% στους ανθρώπους που δόθηκε μισή δόση ακολουθούμενη από πλήρη. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί υπήρξε αυτή τη διαφορά, τονίζει το BBC.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξε αποτέλεσμα μέσα σε 10 μήνες, ενώ για άλλα εμβόλια χρειάστηκε μία δεκαετία.

«Η σημερινή ανακοίνωση μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην εποχή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια για να βάλουμε τέλος στην καταστροφή που προκαλείται από τον ιό», δήλωσε η καθηγήτρια και «αρχιτέκτονας» του εμβολίου Sarah Gilbert.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.