Breaking News

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Σκούρα (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 95 ετών, η ηθοποιός και συγγραφέας Δάφνη Σκούρα. Τη λυπηρή είδηση γνωστοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ο Σπύρος Μπιμπίλας.

«Έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο παλαίμαχες ηθοποιούς μας, η σπουδαία κυρία του θεάτρου μας η ΔΑΦΝΗ ΣΚΟΥΡΑ και κορυφαία αγωνίστρια της αριστεράς, γεννημένη το 1928 (σ.σ. η wikipedia αναφέρει ως έτος γέννησης το 1925). Με σημαντική πορεία στο θέατρο και τον πρώτο κινηματογράφο.... Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στο Μάτι Αττικής... Καλό ταξίδι... Υποκλινόμαστε με σεβασμό» έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας (δείτε πιο κάτω την ανάρτησή του).

Η Δάφνη Σκούρα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου 1925 από πατέρα με καταγωγή τη Στερεά Ελλάδα και Μικρασιάτισα μητέρα. Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη και ακολούθως στο Εθνικό Θέατρο. 

Συνεργάστηκε με πολλά από τα μεγάλα ονόματα της θεατρικής σκηνής, όπως τους Νίκο Χατζίσκο, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Μίμη Φωτόπουλο, Λυκούργο Καλλέργη, Μάνο Κατράκη κ.α.

Υπήρξε παντρεμένη με τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα επί 57 έτη.

Πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ έλαβε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, ενώ ήταν μέλος της «Νεολαίας Λαμπράκη». Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στο φιλειρηνικό κίνημα.

Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έπαιξε:

- Κατέστρεψα μια νύχτα τη ζωή μου, 1951
- Ορκίστηκα εκδίκηση, 1952
- Το κoρίτσι της ταβέρνας, 1952
- Ο γρουσούζης, 1952
- Κόκκινα Τριαντάφυλλα, 1955
- Μανούλα θέλω να ζήσεις, 1957
- Κερένια Κούκλα, 1958
- Για το ψωμί και τον έpωτα, 1959
- Στρατιώτες δίχως στολή, 1960
- Το ματωμένο πέπλο, 1960
- Νεράιδα της Μάνης, 1961
- Τα δίχτυα της ντρoπής, 1965
- Η Έξοδος του Μεσολογγίου, 1966
- Λουίζα, 1966

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα.


Το απόσπασμα είναι από την ταινία "Ο γρουσούζης" (1952).


Με πληροφορίες από: wikipedia - retrodb