Breaking News

Χαρδαλιάς: Παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κοζάνη (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αποφασίστηκε ομόφωνα η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής, μέχρι και την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.

Στην περίπτωση του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση των πρόσθετων μέτρων.

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και κατόπιν ομόφωνης απόφασης, παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Θα ήθελα να εστιάσουμε στην εικόνα συγκεκριμένων περιοχών. Και πιο συγκεκριμένα, της Δυτικής Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και της Δημοτικής Ενότητας Θεσπιέων, περιοχές όπου λόγω έντονου επιδημιολογικού φορτίου ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών αξιολογήθηκε σε σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19. Σήμερα, πριν λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους δήμους Ασπροπύργου και Ελευσίνας της Δυτικής Αττικής, μέχρι και την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.

Η απόφαση αυτή βασίστηκε απόλυτα στα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως στο γεγονός ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στις περιοχές αυτές παραμένει υψηλός και ο αριθμός των κρουσμάτων, ευτυχώς, δεν δείχνει αύξηση όπως την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά οριακή υποχώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17/12, ημέρα έναρξης των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, στον Δήμο Ασπροπύργου υπήρχαν 166 ενεργά κρούσματα, στον Δήμο Ελευσίνας 165 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός μιας και βρίσκονται στα 95 και 53 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ το Rt στην ευρύτερη περιοχή παραμένει κοντά στο 1.

Στην περίπτωση του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση των πρόσθετων μέτρων, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν υποχωρήσει από τα 30 που ήταν στις 17 Δεκεμβρίου, στα 14 σήμερα.

Όσον αφορά τώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και κατόπιν ομόφωνης απόφασης, παρατείνονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου μέχρι την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί, διότι το επιδημιολογικό φορτίο και όλοι οι δείκτες στην περιοχή παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά τη μικρή μείωση των ενεργών κρουσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κοζάνης έχει αυτή τη στιγμή 96 ενεργά κρούσματα, όταν είχε 152 πριν μια εβδομάδα περίπου, ο Δήμος Εορδαίας έχει 73 ενεργά κρούσματα από 115 που είχε στις 23 Δεκεμβρίου και ο Δήμος Βοΐου 34 από 35 κρούσματα που είχε στις 23 Δεκεμβρίου. Πολλά από αυτά τα κρούσματα είναι νέα και αυτό μας προβληματίζει και ήταν ένα από τα κριτήρια που οδήγησε την Επιτροπή να προχωρήσει στην παράταση των μέτρων.

Ταυτόχρονα όμως, αποφασίστηκε ομόφωνα η άρση των μέτρων για τους Δήμους Σερβίων και Βελβεντού, καθώς σε αυτούς τους δύο Δήμους ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι δύο και τρία αντίστοιχα, χωρίς να έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα.

Σχετικά με την τοπική ενότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται. Όλα τα ενεργά κρούσματα και οι στενές επαφές τους έχουν στεγανοποιηθεί και αύριο θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με την παράταση ή όχι των μέτρων τα οποία λήγουν την Πέμπτη το πρωί.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο χωριό Κέλλη του Δήμου Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής αλλά και εισήγηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, αποφασίστηκε ότι από αύριο Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί και για 10 ημέρες θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα, πρόσθετα μέτρα, που ισχύουν για τις Θεσπιές.

Πιο συγκεκριμένα: Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων του χωριού, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας, από τις 06:00 έως τις 05:00 της επομένης, απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός του χωριού, αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών, αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου, click away κλπ.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και άλλες περιοχές, και θέλω να σταθώ σε αυτό, που μας προβληματίζουν και βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής μας παρατήρησης και ανάλυσης τις τελευταίες ώρες, καθώς δεν φαίνεται να ακολουθούν το μέσο όρο μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Αντίθετα, το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να επιμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών, στην περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής, καθώς και στο νησί της Καλύμνου.

Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση και τονίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, όπως και όλοι μας βέβαια ανεξαιρέτως, να παραμείνουμε εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουμε να είμαστε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες των εορτών.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα, ισχύουν και για την Πρωτοχρονιά. Πιο συγκεκριμένα, και την Πρωτοχρονιά γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι εννιά άτομα.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί παραμένει σε ισχύ χωρίς εξαίρεση, τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, υπενθυμίζεται ότι ανήμερα την Πρωτοχρονιά, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας παρουσία πιστών, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τετραγωνικά, με δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση. Ο μέγιστος αριθμός παρισταμένων είναι 25 άτομα, ενώ για τους Μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή στο χώρο λατρείας.

Στη συνέχεια, θα ήθελα να αναφερθώ στη διενέργεια δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη τη χώρα, που αποσκοπούν στην παρακολούθηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκίνησε η λειτουργία του testing.gov.gr, όπου οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο. Μέσα σε μια εβδομάδα, υποβλήθηκαν συνολικά 25.786 αιτήματα, σε μεγάλη πλειοψηφία από τις μεγάλες μας πόλεις και Περιφερειακές Ενότητες και έχουν προγραμματιστεί ήδη 13.215 ραντεβού.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν χθες με 5.300 ελέγχους, από τους οποίους 2.336 πραγματοποιήθηκαν στις 98 στρατιωτικού σχηματισμού μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα κέντρα ελέγχου σε όλη την επικράτεια είναι 386, τα οποία περιλαμβάνουν πέραν των στρατιωτικών υγειονομικών σχηματισμών και μονάδων, σημεία εξέτασης σε Κέντρα Υγείας, αλλά και εξετάσεις από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Σε ημερήσια βάση, υπάρχει δυνατότητα σταδιακά να πραγματοποιούνται καθημερινά 10.000 δωρεάν δειγματοληψίες και προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στους δωρεάν αυτούς ελέγχους, καθώς με τον τρόπο αυτό προστατεύουν και τους ίδιους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ παράλληλα συμβάλλουν ώστε η επιστημονική κοινότητα να έχει επιπλέον δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση του ιού, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της όποιας τυχαίας διασποράς.

Η επόμενη σειρά sms για τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους που αφορά στο πρόγραμμα του τυχαίου testing, θα σταλεί το Σάββατο με ραντεβού για την επόμενη Δευτέρα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στη θετική είδηση των τελευταίων ημερών, που δεν είναι άλλη από την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. Γεγονός που σίγουρα μας γεμίζει αισιοδοξία, καθώς θα μας επιτρέψει αργά, σταδιακά και σταθερά να αφήσουμε την πανδημία οριστικά πίσω μας.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του τέλους και ότι μέχρι να εμβολιαστεί ικανό τμήμα του πληθυσμού είναι απαραίτητο να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε τα τηρούμε πιστά τα μέτρα.

Κατανοούμε την κόπωση που υπάρχει και αντιλαμβανόμαστε την αδημονία των συμπολιτών μας να υπάρξει άρση των μέτρων, το ταχύτερο δυνατόν. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή και με τα σημερινά δεδομένα. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει σταδιακά άρση κάποιων μέτρων, με συγκεκριμένο σχέδιο και λαμβάνοντας, όπως πάντα, υπ’ όψιν τα υγειονομικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Αυτή τη στιγμή, όμως, είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να τηρούμε με προσήλωση όλα τα μέτρα, κάθε μέρα και την Πρωτοχρονιά, και να μην απωλέσουμε ό,τι πετύχαμε τα Χριστούγεννα, ό,τι καταφέραμε με υπομονή και επιμονή μέχρι σήμερα. Καλή χρονιά με δύναμη, με υγεία για όλους. Σας ευχαριστώ.»

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Γκίκα Μαγιορκίνη.