Breaking News

Ζωή Ράπτη: «Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές. Έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες, και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος, που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες, αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου, όπως και κατάθλιψης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη δήλωσε κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό το απόγευμα της Τετάρτης, στην οποία συμμετείχε και ο Βασίλης Κικίλιας:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τόσο αυτή καθ’ εαυτή η πανδημία του κορονοϊού με πάνω από 76 εκατομμύρια κρούσματα και 1,5 εκατομμύριο νεκρούς παγκοσμίως, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας του κορονοϊού ή και το lockdown που πήραν όλες οι χώρες του πλανήτη, έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές.

Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές. Έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες, και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος, που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες, αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου, όπως και κατάθλιψης.

Συναισθήματα που μας δυσκολεύουν, και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο, και έχουν επηρεάσει τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου αλλά και καταγωγής.

Αυτός ο χρόνος δεν ήταν εύκολος για κανέναν μας και αν αισθάνεστε άγχος ή αν έχετε διάθεση άσχημη να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Στην πίεση από την ίδια την ασθένεια, προστίθενται συναισθήματα αβεβαιότητας από την ανησυχία και την οικονομική κατάσταση σε κάθε νοικοκυριό, αλλά και συναισθήματα κούρασης που αφορούν στα μέτρα προστασίας.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις, οι αλλαγές στην εργασιακή μας καθημερινότητα, το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων, αλλά και των χώρων θρησκευτικής λατρείας, των εστιατορίων, των θεάτρων, των ξενοδοχείων, των χώρων μουσείων, τέχνης και μουσικής, των αθλητικών εκδηλώσεων, η δραματική, δηλαδή, αυτή αλλαγή στην ζωή μας, είναι μια πρωτοφανής κατάσταση στην οποία η ψυχολογική προσαρμογή είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Ακόμα πιο δύσκολη και με τεράστια και συνεχή πίεση επί μήνες, είναι η πραγματικότητα για το ιατρικό και νοσηλευτικό μας προσωπικό, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.

Το δε σημαντικότερο όλων είναι η άδικη και τραγική απώλεια των συμπολιτών μας, αλλά και η αγωνία των οικογενειών τους που βίωσαν και βιώνουν τον φόβο από μια ασθένεια που μπορεί να αποβεί μοιραία.

Με άλλα λόγια, αυτή η πανδημία έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη, δυστοπική πραγματικότητα και όλοι μας, παιδιά, νέοι και ενήλικες αλλά και ηλικιωμένοι, χάσαμε σε ένα μεγάλο βαθμό την ψυχική μας ελευθερία.

Για αυτό πολύ σωστά το πρόγραμμα του εθνικού εμβολιασμού, φέρει το όνομα «Ελευθερία». Περισσότερο από ποτέ, σήμερα οφείλουμε να διατηρήσουμε τις ψυχικές μας δυνάμεις και να βρούμε τρόπους να τις ενισχύσουμε για να ανταπεξέλθουμε στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε και να μπορέσουμε να χτίσουμε την βάση για την επόμενη μέρα. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει υγεία χωρίς ψυχική υγεία, όπως δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία και κοινωνία χωρίς ψυχική υγεία.

Στην προσπάθεια μας αυτή δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του. Το Υπουργείο Υγείας όλους αυτούς τους μήνες, παράλληλα με την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην φροντίδα των ψυχικά ασθενών, στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και στα ψυχιατρικά Νοσοκομεία της χώρας, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα προστασίας και διενεργώντας τακτικά τεστ, τόσο στο προσωπικό των υπηρεσιών όσο και στους ασθενείς, αλλά και στους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας. Η συστηματική παρακολούθηση των δομών αυτών συνέβαλε στο να μην υπάρχει μέχρι σήμερα έξαρση των κρουσμάτων στις δομές αυτές.

Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της υγειονομικής κρίσης και τις κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειές της στους πολίτες, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε την στελέχωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπως είπε ο Υπουργός, με έναν διακεκριμένο Καθηγητή- ψυχίατρο, τον κύριο Βασίλειο-Παντελεήμονα Μποζίκα.

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε και να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες το Υπουργείο Υγείας προγραμμάτισε και αυτές κατευθύνονται σε 5 άξονες.

Ο πρώτος άξονας είναι ότι αναπτύσσουμε μια σειρά προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους πολίτες για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Πιο συγκεκριμένα, λειτουργούμε σε 24ωρη βάση τη γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, η οποία ανώνυμα και εμπιστευτικά στελεχώνεται από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες υγείας, που βοηθούν τους συμπολίτες μας που αναζητούν εκεί ψυχολογική υποστήριξη.

Η γραμμή αυτή λειτουργεί σε συνεργασία με την 1η Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, της Ομοσπονδίας των φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΑΡΓΩ, αλλά και «το Χαμόγελο του Παιδιού».

Αυτή η γραμμή 10306 έχει απαντήσει μέχρι σήμερα σε 78.000 περίπου κλήσεις συμπολιτών μας και έχει διαχειριστεί αιτήματα που εκφράζουν άγχος και φόβο για τον κορονοϊό σε ποσοστό 82%, ανασφάλεια για το αύριο, τόσο σε προσωπικό όσο και οικονομικό επίπεδο κατά 70%, αλλά και ένα αίσθημα απομόνωσης και κόπωσης σε ποσοστό 65%.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναπτύσσουμε και προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, Skype και Messenger για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα κατ’ οίκον. Για τα μέλη των οικογενειών τους, αλλά και για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας, το οποίο καθημερινά αγωνίζεται για να σώσει τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Στο δεύτερο άξονα αναπτύσσουμε προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για το γενικό πληθυσμό, με έμφαση στους ανέργους, στους ασθενείς μας με χρόνιες παθήσεις, αλλά και στα παιδιά μας και τους εφήβους.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξουν αναλυτικές πληροφορίες για τους φορείς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που έχουν αναλάβει τις εν λόγω δράσεις, από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για το πώς μπορούν οι πολίτες να επικοινωνήσουν μαζί τους για να πάρουν αποτελεσματική υποστήριξη.

Ο τρίτος πυλώνας είναι ότι έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας την ενότητα Ψυχική Υγεία, απλές και κατανοητές βοηθητικές συμβουλές, για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών της Covid, ένα είδος πρώτων βοηθειών ψυχικής Υγείας. Εκεί υπάρχουν φάκελοι με οδηγίες για τα παιδιά, καθώς και για την αντιμετώπιση της απομόνωσης, που πολλοί, ειδικά οι υπερήλικοι συμπολίτες μας βιώνουν.

Ειδικά για τη στήριξη, ο τέταρτος πυλώνας, του υγειονομικού μας προσωπικού, έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας, έναν οδηγό για τη ψυχική διατήρηση της επιδημίας, ο οποίος εκπονήθηκε από την 1η Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και απευθύνεται ακριβώς στους υγειονομικούς μας, ενώ θέλω και να ανακοινώσω, ότι έχουμε δρομολογήσει μία ειδική έρευνα για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης, «burn out syndrome», που βιώνουν σήμερα οι υγειονομικοί μας στα εθνικά κέντρα αναφοράς Covid, ούτως ώστε να τους στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά.

Πέμπτον, ενισχύουμε με προσλήψεις ψυχιάτρων τις δομές ψυχικής Υγείας της χώρας που είχαν αποδεκατιστεί από προσωπικό όλα αυτά τα χρόνια και βεβαίως για την αντιμετώπιση των νέων έκτακτων αναγκών για την διασπορά του κορονοϊού με ταχύτατες διαδικασίες.

Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας, τόσο εγώ όσο και ο Υπουργός Υγείας, ο κύριος Βασίλης Κικίλιας, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπροσδιορίσουμε σε στέρεες βάσεις το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην μείνει πίσω.

Το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική Υγεία έχει ορίζοντα δεκαετίας και θα το παρουσιάσουμε μέσα στο 2021.

Κλείνοντας και απηχώντας και τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα πρέπει να μην ξεχνάμε πως η απόσταση που βιώνουμε για να προφυλαχθούμε και να προφυλάξουμε τους αγαπημένους μας, είναι φυσική και όχι κοινωνική.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διατηρήσουμε το συλλογικό πνεύμα, το πνεύμα που αναπτύξαμε όλη αυτή τη διάρκεια της πανδημίας επικοινωνώντας και ζητώντας και προσφέροντας βοήθεια.

Επίσης, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε νέους τρόπους να επικοινωνούμε με τους δικούς μας και με την οικογένειά μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε και να δείχνουμε την αγάπη μας, αφιερώνοντας το χρόνο εκείνο που μας έχει λείψει τον προηγούμενο καιρό από τους δικούς μας ανθρώπους.

Τέλος, χρειάζεται να δώσουμε χρόνο και στον εαυτό μας, να τον φροντίσουμε προσφέροντάς του τη δυνατότητα να μπορέσει να πάει έναν περίπατο στη φύση, να γυμναστεί, να ακούσει μουσική, να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του με τους αγαπημένους του, ακόμα και αν είναι μακριά, με τη βοήθεια βεβαίως της σύγχρονης τεχνολογίας.

Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, μακριά από τους αγαπημένους μας, αλλά είναι αυτό χωροταξικά όχι συναισθηματικά. Θα είναι όμως και ελπιδοφόρα. Το εμβόλιο είναι καθ’ οδόν. Αυτό όμως που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού και θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάρουμε τη ζωή ξανά στα χέρια μας πιο δυνατή και πιο ώριμη, είναι ο εμβολιασμός όλων μας.

Πρώτοι θα δώσουν το παράδειγμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την Κυριακή. Ας τους ακολουθήσουμε όλοι.

Θέλω να ευχηθώ από την καρδιά μου σε όσους ασθενούν να επιστρέψουν γρήγορα κοντά μας υγιείς και δυνατοί. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε να υπερνικήσουμε την πανδημία με τη βοήθεια του Θεού και της Επιστήμης, όπως είπε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος όταν εξήλθε νικητής από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία και καλή μας χρονιά.»

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση.