Breaking News

Αναλυτικά η ενημέρωση για τα επόμενα βήματα της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Μαζί του ήταν ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Ταξίαρχος Αρίστος Περρής.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Ταξίαρχος Αρίστος Περρής μίλησαν για τα επόμενα βήματα της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και το σχέδιο εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα αντίστοιχα. Οι δηλώσεις τους, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

«Από το πρωί μέχρι τις 5 σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν 13.318 εμβολιασμοί και από τις 27 Δεκεμβρίου ως σήμερα πραγματοποιήθηκαν 123.077 εμβολιασμοί που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο 1,13% του πληθυσμού.

Εχθές πραγματοποιήθηκαν 15.290 εμβολιασμοί που είναι και ημερήσιο ρεκόρ μέχρι τώρα.

Μέχρι αυτή την στιγμή έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση. Κάτι το οποίο μας χαροποιεί πάρα πολύ.

Εχθές ξεκίνησαν τα εμβολιαστικά κέντρα και στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας.

Το σημαντικότερο είναι ότι από αύριο στις 6 το απόγευμα θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα των ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που είναι για τις ηλικίες 80 ως 84 ετών.

Υπενθυμίζω τους τρόπους με τους οποίους ο πολίτης μπορεί να κλείσει ραντεβού. Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, τότε θα του έρθει αυτόματο μήνυμα στο κινητό του. Ο πολίτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού έτσι ώστε να προσέλθει στο εμβολιαστικό κέντρο.

Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει ή δεν αποδεχθεί το ραντεβού, δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί μπαίνοντας στην πλατφόρμα και εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο της προτίμησής του.

Ο δεύτερος τρόπος είναι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr όπου εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του μπορεί να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο.

Και εδώ κάτι χρήσιμο: Αν τα ραντεβού που εμφανίζονται δεν είναι σε περιοχές της προτίμησής τους, μπορούν αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα να επιλέξουν τις περιοχές προτίμησης, αυτές που ικανοποιούν τον πολίτη.

Ο τρίτος τρόπος είναι στα φαρμακεία της γειτονιάς του, ζητώντας από τον φαρμακοποιό να κλείσει το ραντεβού για τον ίδιο ή στα ΚΕΠ.

Δύο χρηστικές ερωτήσεις. Ο πολίτης μπορεί να αλλάξει το ραντεβού του, να ακυρώσει το ραντεβού του; Η απάντηση είναι ναι, μπορεί, αλλά μπορεί να το κάνει μόνο σε ένα χρονικό διάστημα έως 72 ώρες πριν. Ο λόγος είναι για προγραμματισμό του εφοδιασμού των εμβολιαστικών κέντρων. Η δεύτερη ερώτηση είναι, αν ο πολίτης δεν προσέλθει σε προγραμματισμένο ραντεβού, μπορεί να ξανακλείσει άλλο ραντεβού; Η απάντηση είναι ναι, αλλά μόνο εφόσον μεσολαβήσει ένας μήνας αργότερα και ο λόγος αυτός δεν είναι για να τιμωρήσουμε, αλλά είναι στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις χαμένες δόσεις.

Υπενθυμίζω ότι διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο με ημερομηνία λήξης. Μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία 2 με 8 βαθμούς για 5 ημέρες, άρα η όλη προσπάθεια είναι εστιασμένη να μη χάσουμε καμία δόση».

Α. ΠΕΡΡΗΣ:

«Ο σχεδιασμός του εφοδιασμού για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών της χώρας εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Περιλαμβάνει 4 φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά 18 νησιά στα οποία υπάρχουν ήδη νοσοκομειακές μονάδες. Ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη και ουσιαστικά ξεκίνησε από τις 11 Ιανουαρίου για το υγειονομικό προσωπικό και από τις 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με βάση την προτεραιοποίηση που καθορίζει κάθε φορά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Η μεταφορά των εμβολίων σε αυτά τα νησιά πραγματοποιείται αεροπορικώς, κυρίως με τακτικές πτήσεις δωρεάν και συνδράμει σημαντικά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και μέσα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η παρουσία αυτού του προσωπικού διασφαλίζει αφενός την ποιότητα κατά τη μεταφορά των εμβολίων προς τα νησιά, αφετέρου την ασφάλεια και την ασφαλή παράδοσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Ο εμβολιασμός στα 12 αυτά νησιά θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου με τους μόνιμους κατοίκους των νησιών άνω των 80 ετών και θα συνεχιστεί με τις επόμενες ηλικιακές ομάδες σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Η μεταφορά των εμβολίων και εδώ θα γίνεται με αεροπορικά μέσα με τακτικές πτήσεις εταιρειών δωρεάν, ενώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η παρουσία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των μέσων που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα συνεχιστεί για την διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας κατά τη μεταφορά.

Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά τα οποία έχουν πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 κατοίκους. Ο εμβολιασμός σχεδιάζεται να ξεκινήσει από τις 10 Φεβρουαρίου στους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού οι οποίες επιτρέπουν σε νησιά μικρού μεγέθους να επεκτείνεται ο εμβολιασμός σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.

Η μεταφορά των εμβολίων εδώ θα απαιτήσει συνδυασμό μέσων αεροπορικών και θαλασσίων προκειμένου να φτάσουμε έγκαιρα στα νησιά αυτά, όπως απαιτείται.

Η τέταρτη φάση αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους. Στον εμβολιασμό αυτό θα γίνει συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων των νησιών άνω των 18 ετών και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του μηνός Φεβρουαρίου.

Η μεταφορά των εμβολίων και του υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί για να γίνει ο εμβολιασμός σε αυτά τα νησιά θα πραγματοποιείται με εναέρια μέσα που θα διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Η έναρξη αυτής της φάσης γίνεται ουσιαστικά με το Καστελόριζο όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου του 2021 θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών».

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση.