Breaking News

Αναλυτικά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αναλυτικά η ενημέρωση της Δευτέρας - όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας - για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 από την ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους:

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: 

«Η μεγάλη προσδοκία για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τον κορωνοϊό ήταν για μήνες η παρασκευή ενός εμβολίου.

Τα εμβόλια παρασκευάσθηκαν και μετά από την ανάσα της αισιοδοξίας ότι έχουμε πλέον ένα πολύτιμο όπλο στα χέρια μας, άρχισαν οι προβληματισμοί σχετικά και με την προμήθεια των εμβολίων, αλλά και με τη διαθεσιμότητα.

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα επέβαλε σε όλα τα κράτη, σε όλες τις χώρες να διοργανώσουν ένα πρόγραμμα προτεραιοποίησης. Η επιδημία είχε ήδη δώσει αρκετά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να αξιολογηθούν για να γίνει πιο αντικειμενική αυτή η προτεραιοποίηση των ατόμων του πληθυσμού που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Η προτεραιοποίηση, λοιπόν, στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση με την ανασκόπηση μελετών που κυρίως εκτιμούν τον κίνδυνο της σοβαρής νόσου και του θανάτου.

Εκτός βέβαια από τις βιβλιογραφίες, σημαντικές ήταν και οι πληροφορίες από άλλα κράτη με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες που διαμόρφωσαν.

Έτσι, λοιπόν, συνοπτικά, τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν και στη χώρα μας ήταν, πρώτον, η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, δεύτερον η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο κυρίως επαγγελματικό λόγω έκθεσης στη νόσο, η διασφάλιση παροχής συνεχούς φροντίδας σε ασθενείς και ηλικιωμένους, όπως και η διασφάλιση της συνέχειας σημαντικών υπηρεσιών του κράτους.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας από την ηλικιακή κατανομή των ασθενών που έχουν νοσήσει βαριά και έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δείχνουν σαφώς ότι η ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι 9 στους 10 θανάτους και σχεδόν 8 στις 10 εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών.

Ο συνδυασμός της ηλικίας και υποκειμένων νοσημάτων οπωσδήποτε επιβαρύνουν περισσότερο. Ο κύριος στόχος, λοιπόν, είναι η δημιουργία ενός «τείχους προστασίας» των ατόμων που ανήκουν στις ηλικίες άνω των 60 ετών με προτεραιότητα που αρχίζει από τη μεγαλύτερη ηλικία, από τους γηρεότερους προς τους νεότερους.

Αυτή ήταν η στρατηγική που ακολουθεί και η χώρα μας μέχρι τώρα. Να σχηματιστεί ένα «τείχος προστασίας» που θα είναι όχι μόνο των ατόμων αλλά και όλου του συστήματος υγείας.

Επομένως, όταν η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη, η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποίησης. Μακάρι να υπάρχουν μελλοντικά άφθονα εμβόλια ούτως ώστε η ταξινόμηση που θα ακούσετε ανά νοσήματα για τον εμβολιασμό να μην ισχύσει. Διότι αυτό, όλες οι ομάδες μπορούν να συμπτυχθούν εφόσον υπάρχουν άφθονα εμβόλια, μεγάλος αριθμός εμβολίων.

Ίσως είναι λίγο κουραστικό αλλά θα μου επιτρέψετε να απαριθμήσω αυτή τη σειρά με την οποία έχει προταθεί- και έχει εφαρμοστεί σε ένα σημαντικό μέρος- ο εμβολιασμός στη χώρα μας.

Γνωρίζουμε ότι ξεκίνησε από τους υγειονομικούς και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών. Ακολουθούν οι ασθενείς και το προσωπικό των θεραπευτηρίων των χρονίως πασχόντων, των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας.

Επίσης οι εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές ηλικίας 16 ετών και άνω ειδικών σχολείων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία. Όπως και άτομα που έρχονται- και αυτό είναι σημαντικό- σε επαφή με ζώα που μπορεί να φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Και τελευταίο, άτομα λίγα αλλά σημαντικά για τη διασφάλιση της λειτουργίας και της συνέχειας του κράτους. Αυτή η ομάδα ουσιαστικά έχει σε μεγάλο βαθμό εμβολιαστεί.

Η δεύτερη είναι τα άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω που σε ένα επίσης σημαντικό βαθμό έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και σήμερα αρχίσαν να εμβολιάζονται όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών.

Τι θα ακολουθήσει. Ακολουθούν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου και μάλιστα ανεξαρτήτως ηλικίας. Επειδή δεν είναι απαραίτητο όλοι να γνωρίζουν ποια είναι τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου θα μου επιτρέψετε να τα αναφέρω όπως έχουν καταγραφεί στην προτεραιοποίηση.

Είναι η μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και αιμοποιητικών κυττάρων όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.

Δεύτερη κατηγορία είναι η νεφρική ανεπάρκεια. Δηλαδή άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5.

Ακολουθεί η κυστική ίνωση, ξέρουμε ένα συγγενές νόσημα με βαριά πρόγνωση. Ο καρκίνος υπό αγωγή. Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.

Γνωρίζουμε ότι στην δεύτερη ομάδα των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο θα ξανασυναντήσουμε τα άτομα με καρκίνο αλλά θα είναι τα άτομα εκείνα, για παράδειγμα, τα οποία δεν βρίσκονται στην φάση των θεραπειών που σας ανέφερα.

Σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού. Το αναπνευστικό είναι πάλι ένα σύστημα το οποίο «μοιράζεται» σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου και σε καταστάσεις αυξημένου κινδύνου.

Είναι το χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή διάμεση πνευμονοπάθεια.

Επίσης σοβαρή ηπατική νόσος, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το σύνδρομο Down.

Υπάρχουν και άλλες σοβαρές καταστάσεις οι οποίες θα καταταγούν μέσα στην ομάδα αυτή των νοσημάτων αυξημένου κινδύνου. Λίαν αυξημένου κινδύνου.

Επαναλαμβάνω ότι η ομάδα αυτή εμβολιάζεται ανεξαρτήτως ηλικίας. Ακολουθεί μετά από ένα διάστημα που δεν θα είναι μεγάλο χρονικό, αυτό εξαρτάται από τον κύριο Θεμιστοκλέους, η ομάδα των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω και εν συνεχεία τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουνε ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca.

Κοντά, σχεδόν παράλληλα, θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18 έως 59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου.

Είναι η δεύτερη ομάδα στην οποία, της οποία τα νοσήματα θα τα αναφέρω επιγραμματικά τονίζοντας ότι είναι ομάδες με νοσήματα διαφόρων τύπων και διαφόρου βαρύτητος, με πάρα πολύ δύσκολη ταξινόμηση.

Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί πάλι με το ηλικιακό κριτήριο αλλά προβλέπεται η σχετικά γρήγορη μετάπτωση από την μια ηλικία στην άλλη αυτών των νοσημάτων.

Τα πρώτα είναι τα χρόνια καρδιολογικά νοσήματα. Ακολουθεί ο σακχαρώδης διαβήτης, η νοσογόνος παχυσαρκία- είναι δείκτης μάζας σώματος πάνω από 40- χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ο καρκίνος που σας προανέφερα, η ανοσοκαταστολή- ηπιότερη από την ανοσοκαταστολή που αναφέραμε στην κατηγορία με το λίαν αυξημένο κίνδυνο- η χρόνια νεφρική νόσος, και εδώ νεφρική νόσος, αλλά στην πρώτη κατηγορία όπως είναι οι αιμοκαθαιρόμενοι, τα άτομα της πρώτης κατηγορίας έχουν περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τα άτομα που κατατάσσονται σε αυτήν την ομάδα.

Χρόνια ηπατική νόσος, αιμοσφαιρινοπάθειες, διαταραχές του σπληνός, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, σοβαρή ψυχική νόσος, σοβαρή αναπηρία και τέλος φροντιστές ανοσοκατασταλμένων ατόμων ή ατόμων που εξαρτώνται λόγω του ότι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Ο μεγάλος κατάλογος αυτών των νοσημάτων- των ομάδων, είναι περίπου 14 αυτές που ανέφερα- η ποικιλία των καταστάσεων που περιλαμβάνουν, ίσως σας δίνουν ένα δείγμα του πόσο δύσκολη είναι αυτή η ταξινόμηση, αλλά και η ανεύρεση των ατόμων που έχουν αυτά τα νοσήματα.

Θυμίζω ότι η ανεύρεση αυτών των ατόμων θα γίνει μέσω του κωδικού νόσου, το ICD 10 ή των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται. Επομένως είναι μία ευκαιρία υπενθύμισης, ότι η άυλη συνταγογράφηση θα βοηθήσει κατά πολύ στην αντιμετώπιση και στην ανεύρεση των ασθενών που πρόκειται να εμβολιαστούν.

Ίσως και οι δυσκολίες αυτές που θα παρουσιαστούν με την προσπάθεια ταυτοποίησης τόσο διαφορετικών νοσημάτων, να δικαιολογήσει και κάποιες, εφόσον υπάρξουν- και σε ένα τεράστιο εγχείρημα είναι αναμενόμενο να υπάρξουν- κάποιες δυσκολίες ή αστοχίες, οι οποίες όμως πάντα θα αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη διορθωτική κίνηση.

Αυτά που ανέφερα τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν και θα αναρτηθούν και στη σελίδα του Υπουργείου. Έχουμε τις τελευταίες ημέρες άλλο ένα εμβόλιο στην κατοχή μας, το εμβόλιο της Moderna. Αυξάνεται δηλαδή το εύρος των εμβολίων που έχει η χώρα μας και περιμένει μελλοντικά να έχει και περισσότερα.

Δύο κουβέντες για το εμβόλιο της Moderna: Είναι ένα εμβόλιο ανάλογης τεχνολογίας με το εμβόλιο της Pfizer, είναι η τεχνολογία του mRNA. Έχει κάποια πλεονεκτήματα με την έννοια της φύλαξης. Είναι ευκολότερες οι συνθήκες φύλαξης ακόμη και του χειρισμού του εμβολίου.

Αλλά έχει και ένα διαφορετικό μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων. Μία υπενθύμιση γιατί είναι σημαντική: το εμβόλιο της Pfizer θέλει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, μεσοδιάστημα τριών εβδομάδων, της Moderna μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ενώ της AstraZeneca έχει μεσοδιάστημα δώδεκα εβδομάδων, δηλαδή τριών μηνών.

Οι εικόνες που είδαμε σήμερα, όχι μόνο στο εντυπωσιακό εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι τον «Προμηθέα» αλλά και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα όπου οι άνθρωποι πήγαν και νωρίς με το χιόνι και την κακοκαιρία για να εμβολιαστούν, νομίζω ότι είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα ότι η εμπιστοσύνη για τα εμβόλια είναι εγκατεστημένη πλέον σε όλους και η πορεία θα είναι επιτυχής για την αντιμετώπιση της επιδημίας.»

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

«Θα πω λίγο τα επιχειρησιακά πρώτα και μετά θα αναφερθώ και εγώ στην προτεραιοποίηση που είναι το κύριο θέμα της σημερινής παρουσίασης.

Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τις 550.000 εμβολιασμούς και σήμερα παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή διενεργηθεί 25.000 εμβολιασμοί που αποτελούν και ρεκόρ ημέρας από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε στις 27 Δεκεμβρίου.

Η ημέρα λόγω καιρικών συνθηκών είχε πάρα πολλές δυσκολίες, είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να πω, αυτό που είπε και η κυρία Θεοδωρίδου, είναι συγκινητικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, προσήλθε κανονικά στα ραντεβού του.

Οι πολίτες που δεν προσήλθαν για την πρώτη δόση θα πρέπει να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους, δεν θα ισχύσει το διάστημα της ποινής. Όσον αφορά τους πολίτες που είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση, ανάλογα με τον αριθμό που θα κλείσουμε σήμερα το βράδυ των ακυρώσεων και των μη προσελεύσεων των πολιτών για την δεύτερη δόση θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες τι θα γίνει με τον επαναπρογραμματισμό του ραντεβού.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, τις χιονοπτώσεις, τις διακοπές ρεύματος από τα 750 εμβολιαστικά κέντρα που αναπτύξαμε σήμερα στη χώρα είχαμε προβλήματα σε ελάχιστα. Παραδείγματος χάρη στο Καπανδρίτι και στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού λόγω δυσκολίας πρόσβασης του προσωπικού τα οποία και εκεί τις μεσημεριανές ώρες καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε.

Επίσης σε κάποιες άλλες περιοχές που δεν έγιναν διανομές, παραδείγματος χάρη στην Ικαρία, την Κεφαλονιά που οι ακυρώσεις συνέβησαν λόγω του ότι ακυρώθηκαν οι πτήσεις των αεροπορικών εταιριών, τα σημερινά ραντεβού επαναπρογραμματίστηκαν για τις επόμενες μέρες.

Σήμερα ήταν και η πρώτη μέρα λειτουργίας των δύο μεγάλων σταθμών στο HELEXPO στο Μαρούσι και στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη.

Στο Μαρούσι, στη HELEXPO, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 1400 εμβολιασμοί ενώ στη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 600 εμβολιασμοί. Και να υπενθυμίσω ότι σε πλήρη ανάπτυξη οι δύο μεγάλοι αυτοί σταθμοί θα μπορούν να διενεργούν περισσότερους από 5.500 εμβολιασμούς την ημέρα ο καθένας.

Να πω μια κρίσιμη πληροφορία και για τους δύο σταθμούς. Ότι και στους δύο σταθμούς έχουμε δωρεάν παρκινγκ. Για το μεν εμπορικό στο Μαρούσι είναι το παρκινγκ του εμπορικού Avenue που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και στη Θεσσαλονίκη είναι το παρκινγκ του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 60-64 και μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί ραντεβού από 235.000 συμπολίτες μας ενώ την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75-79 και έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 150.000 ραντεβού.

Όσον αφορά την προτεραιοποίηση, η κυρία Θεοδωρίδου έχει αναπτύξει το σκεπτικό της Επιτροπής. Θα ήθελα και εγώ να πω κάποια πράγματα εδώ και να προσπαθήσω να τα συνδέσω με το επιχειρησιακό σχέδιο.

Καταρχήν η προτεραιοποίηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποτελεί μια πολύ προσεκτική δουλειά που βασίστηκε σε πολύ λεπτομερή επεξεργασία των επιστημονικών δεδομένων και μια δουλειά η οποία κράτησε μήνες. Θέλω να πω ότι ξεκίνησε από τον Οκτώβριο και αυτό είναι σε συμφωνία και με τις προτεραιοποιήσεις άλλων χωρών.

Μικρές διαφορές που μπορεί να υπάρξουν στη δική μας προτεραιοποίηση, αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι, με προτεραιοποίησεις άλλων χωρών είναι στα πλαίσια του επιστημονικού πεδίου. Είναι, παραδείγματος χάρη, πως η δική μας χώρα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca για διενέργεια εμβολιασμών σε ηλικία κάτω των 65 ετών όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είδαμε και κάποιες χώρες να θέτουν το όριο αυτό στα 55.

Και αυτές οι μικρές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα είναι απολύτως κατανοητές στο επίπεδο των επιστημόνων.

Έτσι λοιπόν- και με βάση όσα έχει πει η κυρία Θεοδωρίδου- μέχρι στιγμής, έχουμε δυο μεγάλες κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Είναι τα νοσήματα τα οποία προηγούνται αμέσως μετά, μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της ηλικιακής ομάδας 75- 79 και είναι κάθετα, δηλαδή αφορούν όλες τις ηλικίες.

Τα νοσήματα αυτά, ενδεικτικά αναφέρω, τα έχει πει ήδη η κυρία Θεοδωρίδου, είναι οι μεταμοσχευμένοι, είναι οι άνθρωποι οι οποίοι υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση. Άτομα τα οποία υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες την στιγμή αυτή. Κυστική ίνωση. Σοβαρά νοσήματα του αναπνευστικού. Σοβαρή ηπατική νόσο και ανοσοκατασταλμένοι.

Σε αυτά τα νοσήματα τα οποία βλέπουμε θα υπάρξει και κατηγοριοποίηση ανάλογα με τις ασθένειες αυτές εντός της ομάδας. Κάποιες ομάδες είναι και μικρές σε αριθμό.

Το σύνολο της ομάδας αυτής είναι περίπου στις 270.000. Θα αρχίσει να γίνεται εμβολιασμός τους εντός του Μαρτίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Στην ομάδα Β, όπως ονομάζεται, ή ομάδα αυξημένου κινδύνου, βρίσκονται οι υπόλοιπες παθήσεις. Είναι περισσότερο αριθμητικά. Αφορά τα άτομα 18- 59.

Ενδεικτικά αναφέρω γιατί τα έχει ήδη πει η κυρία Θεοδωρίδου και σε επόμενες μέρες θα υπάρξει λεπτομερής ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τις παθήσεις.

Αφορούν καρδιολογικά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο. Πρόκειται για διαφορετική κατηγορία από τα άτομα τα οποία βρίσκονται στην κατηγορία Α.

Και αυτοί θα ακολουθήσουν έναν εμβολιασμό πάλι με ηλικιακό κριτήριο. Δηλαδή, και εδώ θα υπάρξει μια προτεραιοποίηση με βάση την ηλικία, γιατί όπως ανάφερε η κυρία Θεοδωρίδου, η ηλικία αποτελεί ίσως το ισχυρότερο επιβαρυντικό προγνωστικό παράγοντα σε σχέση με την COVID. Θα εμβολιαστεί αυτή η ομάδα αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 60- 64.

Τώρα πρέπει να τονίσουμε το εξής: Η Επιτροπή και εμείς δεχόμαστε πάρα πολλά αιτήματα από συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να εμβολιαστούν.

Θα ήθελα να πω ότι 12 μήνες τώρα όλοι κάναμε υπομονή, είχαμε τα μέτρα ατομικής προστασίας έτσι ώστε να προστατεύσουμε και τους εαυτούς μας αλλά και τους οικείους μας από την νόσο.

Ο εμβολιασμός που αποτελεί την διέξοδο, την λύση στην ελευθερία είναι εδώ και θα κάνουμε τα παν, με βάση την διαθεσιμότητα των εμβολίων και αισιοδοξούμε ότι στους επόμενους μήνες- και όταν λέω στους επόμενους μήνες εννοώ στο επόμενο χρονικό διάστημα- θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τα άτομα εκείνα και τους συμπολίτες μας που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη».