Breaking News

Έφυγε από τη ζωή ο Παύλος Σάμιος (video+photo)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου του σπουδαίου ζωγράφου Παύλου Σάμιου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του στο επίσημο blog του (samiospavlos.gr), ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο βοηθώντας τον πατέρα του στο εργαστήριο παπουτσιών.

Aγάπησε τη θρησκευτική ζωγραφική που τον κέρδισε από πολύ νωρίς και εργάστηκε στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου μέχρι τα 18 του χρόνια. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Δάσκαλοί του ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Ο Νίκος Νικολάου είχε σαν αρχή το σχέδιο και την παράδοση της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και ο Γιάννης Μόραλης εισήγαγε τους σπουδαστές του στη σύγχρονη τέχνη. Σπουδαίοι δάσκαλοι που τους οφείλει πολλά, όπως επίσης και στο Γιάννη Τσαρούχη. Είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει στο Παρίσι και να μάθει τόσα πολλά για την ελληνική παράδοση, μέσα από τα μάτια ενός μοναδικού ζωγράφου που στα πρώτα του έργα τον επηρέασε πολύ. Την ίδια εποχή ήταν στη μοναδική παρέα του «Μαγεμένου Αυλού», όπου ο Μάνος Χατζιδάκις, μάγος του λόγου και γνώστης της ανάγκης των νέων, τους έμαθε να σκέπτονται χωρίς όρια.


Από το 1978 έως το 1992, ο Παύλος Σάμιος έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι. Από το 2000 ήταν καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco-βυζαντινές εικόνες-χειρόγραφα). Είχε ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες.

Είχε πραγματοποιήσει 70 ατομικές εκθέσεις και είχε λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Ξανθάκου. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δύο κόρες, την Πανδώρα και την Αφαία, οι οποίες ζουν στο Παρίσι.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2020 ο  Παύλος Σάμιος ήταν καλεσμένος της Νάντιας Κοντογεώργη στην εκπομπή «φλΕΡΤ».

Δείτε το βίντεο.