Breaking News

Κύπρος: Τι συμβαίνει με τα φλαμίνγκο στη Λάρνακα; (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Τα πανέμορφα φλαμίνγκο συναντώνται σε όλο τον κόσμο, είναι ψηλόλιγνα με λεπτά πόδια και έχουν φτερά τα οποία διαθέτουν διάφορες αποχρώσεις του πορτοκαλί και του ροζ χρώματος, που οφείλεται στις χρωστικές των τροφών που καταναλώνουν.

Το όνομα φλαμίνγκο προέρχεται από την πορτογαλική ή ισπανική λέξη "flamengo", που σημαίνει "αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας".

Όπως μετέδωσε το Euronews, οι οικολογικές οργανώσεις στην Κύπρο εκπέμπουν σήμα κινδύνου για λογαριασμό των φλαμίνγκο που κάθε χρόνο βρίσκουν καταφύγιο στις αλυκές της Λάρνακας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι θάνατοι των πανέμορφων αυτών πτηνών από δηλητηρίαση από μόλυβδο, ουσία που προέρχεται από τα σκάγια που καταλήγουν στον βυθό των αλυκών.

Τα φλαμίνγκο, όπως και πολλά είδη πτηνών, καταπίνουν βοτσαλάκια για να χωνέψουν το φαγητό τους, αλλά αδυνατούν να διακρίνουν τα βότσαλα από τα σκάγια. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να βρεθούν τα σημεία των αλυκών που πρέπει να καθαριστούν απ' τα μολυβένια σκάγια.

Από την άλλη πλευρά, οι κυνηγοί αρνούνται κατηγορηματικά πως ευθύνονται για την κατάσταση στις αλυκές και τους θανάτους των πτηνών. Ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας κυνηγών της Κύπρου λέει πως η μόλυνση προκαλείται από λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα γειτονικών χωραφιών.

Δείτε το βίντεο του Euronews.