Breaking News

ΗΠΑ - FDA: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Johnson & Johnson (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το Σάββατο o αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA)  ανακοίνωσε επίσημα ότι ενέκρινε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού, για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, το εμβόλιο έχει οριστεί ως μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση, έναντι των εμβολίων  των Pfizer/BioNTech και της Moderna και μπορεί να αποθηκευτεί σε ψυγείο, κάτι που διευκολύνει σημαντικά τη διανομή του. 

Η εταιρεία συμφώνησε να παράσχει στις ΗΠΑ 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου. Οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες από την επόμενη εβδομάδα.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για συναρπαστικά νέα για όλους τους Αμερικανούς και ενθαρρυντική εξέλιξη, ωστόσο προειδοποίησε ότι ο «αγώνας δεν έχει τελειώσει».

«Αν και γιορτάζουμε τη σημερινή είδηση, παροτρύνω όλους τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να πλένουν τα χέρια σας, να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις και να συνεχίζουν να φορούν μάσκες. Όπως έχω πει πολλές φορές, τα πράγματα είναι ακόμα πιθανό να επιδεινωθούν ξανά καθώς εξαπλώνονται νέες παραλλαγές και η τρέχουσα βελτίωση μπορεί να αντιστραφεί» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει το BBC, τα αποτελέσματα από τις δοκιμές που διεξήχθησαν σε ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Βραζιλία έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 85% αποτελεσματικό  στην πρόληψη σοβαρών περιστατικών λοίμωξης από τον κορονοϊό και περίπου 66% όσον αφορά τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά.

Στα λιγότερο σοβαρά περιστατικά η συνολική προστασία ήταν χαμηλότερη στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, όπου οι μεταλλάξεις έχουν κυριαρχήσει, ωστόσο η άμυνα του οργανισμού ενάντια σε σοβαρές ή κρίσιμες λοιμώξεις ήταν «εξίσου υψηλή».

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από τη βελγική θυγατρική Janssen Pharmaceutica, θυγατρική της Johnson & Johnson.


Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Euronews.