Breaking News

Lockdown: Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν στην Αττική από την Πέμπτη (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σχετικά με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική, που ισχύουν από αύριο Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε νωρίτερα σήμερα, το μεσημέρι της Τετάρτης, σε ενημέρωση ως προς την εξειδίκευσή τους από το κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

«Από αύριο θα ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων και όλων των νήσων και της περιοχής της Τροιζηνίας, τα οποία θα εξειδικεύσουμε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, τη Γενική Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, τη Γενική Γραμματέα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Άννα Στρατινάκη, καθώς και το Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Άγγελο Μπίνη.

Πριν όμως προχωρήσουμε στην εξειδίκευση των μέτρων, ας δούμε τι οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Όπως είπε χθες και ο Πρωθυπουργός, η απόφαση βασίστηκε σε δύο δεδομένα: την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, όπου οι δομές υγείας σταδιακά γεμίζουν, και τις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του. Δύο δεδομένα που σαφώς και μας θέτουν σε επιφυλακή.

Γνωρίζουμε,  ότι οι επιθέσεις του κορωνοϊού μπορεί να εκδηλωθούν αιφνιδιαστικά και με ρυθμούς εκθετικούς. Σαν τη φωτιά που απλώνεται γρήγορα και καταστροφικά. Ας δούμε τι έγινε στην Πορτογαλία, αλλά και σε άλλες χώρες κατά την διάρκεια αυτών των μηνών. Γι’ αυτό, άλλωστε, κι απέναντι σε ένα φαινόμενο δυναμικό επιλέξαμε την τακτική επισκόπηση και την ευέλικτη προσαρμογή των μέτρων, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση.

Γιατί μπορεί η χώρα μας να αντιστέκεται μέχρι στιγμής αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα της πανδημίας, γνωρίζουμε, όμως, όλοι πόσο ευμετάβλητα είναι τα δεδομένα και πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η υφιστάμενη επιδημιολογική εικόνα. Στόχος είναι να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Για αυτό και προχωράμε στη λήψη πρόσθετων μέτρων τώρα, ώστε να προλάβουμε τον κίνδυνο. Γιατί η βεντάλια των περιορισμών ανοίγει και κλείνει ανάλογα με το επίπεδο του συναγερμού.

Ας δούμε λοιπόν τι θα ισχύει από αύριο στις 6 το πρωί και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου για την Περιφέρεια Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Όσον  αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του SMS με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, θέλω να τονίσω ότι αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά ΔΕΝ απαγορεύονται. Πρώτον διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του και στον έλεγχό του και δεύτερον διότι αυτό θα ήταν μια ταξική επιλογή σε βάρος των συμπολιτών μας που ζουν σε πυκνοκατοικημένες ή λιγότερο προνομιούχες περιοχές χωρίς άμεση δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, άθλησης και αναψυχής. Είναι σημαντικό μέσα σε αυτούς τους περιορισμούς που τίθενται στην καθημερινότητα όλων μας, να υπάρχει η δυνατότητα της αναψυχής τηρώντας όμως πάντα αυστηρά τους κανόνες αποστάσεων και ατομικής προστασίας. Συστήνουμε λοιπόν οι μετακινήσεις να γίνονται με μέτρο και κατά το δυνατόν κοντά στον τόπο κατοικίας, αλλά τονίζουμε ότι ΔΕΝ απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για λόγους άσκησης.

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

- μετακίνηση από και προς την εργασία

- για σοβαρούς λόγους υγείας

- προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

- για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

- για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων

- για μια και μόνο μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό

- καθώς και για λόγους συγκομιδής αγροτικών προϊόντων και πάντα με τα κατάλληλα αποδεικτικά έγγραφα.

Σχετικά τώρα με το λιανεμπόριο και τη λειτουργία της αγοράς και των εμπορικών δραστηριοτήτων θα σας ενημερώσει ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κύριος Παναγιώτης Σταμπουλίδης...

Σχετικά τώρα με την εκπαίδευση, προβλέπεται τηλε-εκπαίδευση τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές. Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό λοκντάουν του Νοεμβρίου. Παράλληλα, αύριο Πέμπτη και ώρες 10-12 πμ ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλε-εκπαίδευσης.

Όσον αφορά στη λειτουργία των νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

- Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή

- Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων

- Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% -  Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Οι μεταφορές θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και  50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα (9) ατόμων.

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα και πιστά εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους. Αυτός είναι κι ο λόγος των σημερινών επιλογών: Να χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί.

Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία.

Αντιλαμβανόμαστε την κούραση που έχει συσσωρευθεί μετά από την πολύμηνη προσπάθεια. Όμως πλέον, με το πρόγραμμα εμβολιασμού να βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ορατό το φως στο τέλος της διαδρομής. Όπως το τέλος κάθε μαραθωνίου το τελευταίο μίλι είναι το πιο δύσκολο και το πιο απαιτητικό. Αλλά, ο κοινός μας στόχος είναι ένας: να φτάσουμε υγιείς στο τέλος της δύσκολης αυτής συγκυρίας. Γι΄ αυτό συνεχίζουμε να προστατεύουμε εμάς και τους αγαπημένους μας, όπως κάνουμε όλους αυτούς τους μήνες.»


Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία ανέφερε σχετικά με τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών:

«Εξυπηρέτηση κοινού: Το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού. Οι επικεφαλής κάθε δημόσιας υπηρεσίας φροντίζουν για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και για την ευρεία ενημέρωσή τους με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών: Το προσωπικό που θα παρέχει εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία θα είναι αυστηρά το απολύτως αναγκαίο.

Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα διαθέτουν πλάνο εργασιών από το οποίο σε περίπτωση ελέγχου θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό ενώ θα αναφέρεται και στους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι οι δημόσιες υπηρεσίες απαιτείται να προβούν στην κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα covid.

Προστασία ομάδων αυξημένου κινδύνου: Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

Τρόποι παροχής εργασίας στο δημόσιο: Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, επιπλέον εκείνων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο στον καθορισμό του αριθμού των υπαλλήλων που θέτουν σε καθεστώς τηλεργασίας κατά την κατάρτιση του πλάνου εργασίας. Για το προσωπικό που δεν δύναται λόγω της φύσης των καθηκόντων του να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία, δυνατότητα κατά την κρίση της υπηρεσίας για παροχή εκ περιτροπής εργασίας

Κανόνες προσέλευσης και αποχώρησης από την υπηρεσία: Μετακίνηση των υπαλλήλων του Δημοσίου για λόγους που συνδέονται με την παροχή αυτοπρόσωπης εργασίας πραγματοποιείται υποχρεωτικά με την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και την απαιτούμενη βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr.  Ισοκατανομή του προσωπικού σε τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης (7π.μ-15.00, 8.00π.μ.-16.00 και 9.00π.μ.-17.00), προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Διασφάλιση κανόνων υγιεινής εντός των δημοσίων υπηρεσιών: Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας σε όλους τους χώρους εργασίας. Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Λειτουργία συλλογικών οργάνων: Δυνατότητα διεξαγωγής συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων και συναντήσεων εργασίας τηρουμένης της απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου με τη αυτοπρόσωπη παρουσία έως επτά (7) ατόμων.  Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά οπωσδήποτε όταν ο αριθμός υπερβαίνει τους 7 συμμετέχοντες, οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται με τηλεδιάσκεψη όπως προβλέπεται στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Εντός των επομένων ημερών προωθείται ρύθμιση παράτασης θητείας αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια έως τις 30 Ιουνίου, ενώ εντός της εβδομάδας δημοσιεύεται η ΚΥΑ για τη δυνατότητα διεξαγωγής των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων:

Διευκολύνσεις για τους γονείς με τέκνα που φοιτούν έως την Γ΄ Γυμνασίου κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων, καθώς και των παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών:

α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος.

β) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας.

γ) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως.

δ) Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού (3 ημέρες δικαιολογημένες και 1 ημέρα κανονικής άδειας)

Οι παραπάνω διευκολύνσεις ισχύουν και για τους γονείς τέκνων ανεξαρτήτως ηλικίας που φοιτούν σε σχολικές μονάδες και υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο για λόγους υγείας».