Breaking News

Σαν σήμερα εκπέμπει για πρώτη φορά η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 23 Φεβρουαρίου 1966. Ο σταθμός ξεκίνησε από το ΕΙΡ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1945 παρέχοντας αρχικά ραδιοφωνικές υπηρεσίες.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1966, στις 18:30 το απόγευμα, έγινε η πρώτη επίσημη αναμετάδοση τηλεοπτικού σήματος στην Ελλάδα. Βάσει νόμων στις 10 Δεκεμβρίου 1970, το ΕΙΡ μετονομάζεται σε ΕΙΡΤ και στις 3 Δεκεμβρίου 1975 σε ΕΡΤ.

Πρώτη παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης ήταν η Ελένη Κυπραίου, η οποία ανήγγειλε το ξεκίνημα του νέου μέσου επικοινωνίας. Σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, επί μιάμιση ώρα παρουσίασε σύντομες ειδήσεις, σχόλια και ντοκιμαντέρ. Ήταν μια ιστορική ημέρα που θα άλλαζε την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Η wikipedia αναφέρει: «Στις 23 Φεβρουαρίου 1966 και ώρα 18:30 με τη φράση της "Καλησπέρα σας, από σήμερα ..." εγκαινίασε την πρώτη επίσημη τηλεοπτική εκπομπή του τότε ΕΙΡ, που ήταν δίωρη (18.30-20.30), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κάρτερ».

Τον Μάρτιο του 2019, η Ελένη Κυπραίου είχε μιλήσει στο «Βινύλιο», όταν προβαλλόταν στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, επειδή δεν υπάρχει υλικό από την πρώτη εκπομπή, έγινε αναπαράσταση μερικά χρόνια μετά.

«Έπρεπε κάτι να μείνει σαν αρχειακό υλικό. Νομίζω γι' αυτό το κάναμε... Θυμάμαι το φόρεμα που φορούσα... το φόρεσα πολλά χρόνια μετά. Δεν έχει καμία σχέση η πρώτη παρουσίαση μ' αυτή που δείξατε. Είχα μεγάλο τρακ στην πρώτη εκπομπή γιατί ήμουν και έγκυος. Δεν ήξερα πώς θα αντιδράσω στα φώτα και τις κάμερες και εγώ και το μωρό που περίμενα. Αλλά όλα πήγαν πολύ καλά» είπε η Ελένη Κυπραίου.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ και το σχετικό απόσπασμα, που ακολουθεί, με τις δηλώσεις της το 2019 στον Αντώνη Κανάκη.