Breaking News

Αναστέλλεται η καραντίνα στη Λάρισα - Στο «βαθύ κόκκινο» Φωκίδα και Ανώγεια - Δεν υφίστανται περιορισμοί για τη μετάβαση στα ΚΤΕΟ (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Σε ορισμένες περιοχές τα τελευταία 24ωρα υπάρχει αισθητή η επιδημιολογική επιβάρυνση. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, καθώς και του Δήμου Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, που κατατάσσονται από αύριο το πρωί στις 6 στο Επίπεδο Πολύ Αυξημένου Κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο.»

«Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο και εξίσου ισχυρό σεισμό των 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε χθες, αναστέλλεται η ένταξη της περιοχής από αύριο στο βαθύ κόκκινο, όπως είχαμε ανακοινώσει.»

«Για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2, μετακίνηση εντός οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία. Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή sms με τον κωδικό 2 ή έντυπη βεβαίωση, καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά κατά την ενημέρωση το απόγευμα της Παρασκευής, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Από την έναρξη της πανδημίας, τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς. Υπάρχει όμως και μια παράμετρος που παραμένει σταθερή όλο αυτό το διάστημα. Για να περιοριστεί η πανδημία χρειάζεται η συμβολή όλων μας. Μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, για να μπορέσουμε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας αυτήν την παγκόσμια πρόκληση, αυτή την πανδημία.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά από τον περσινό Μάρτιο. Τότε βρισκόμασταν στην αρχή. Τώρα βλέπουμε ότι όλο αυτό έχει ένα τέλος και το τέλος θα έρθει με την ολοκλήρωση της επιχείρησης ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, με την ολοκλήρωση του εμβολίου στο μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού της χώρας μας.

Όμως ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό. Το δείχνουν τα περιστατικά που όλοι γνωρίζουμε. Το δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα που σε όλο τον κόσμο χώρες προσπαθούν να αντισταθούν στο τέταρτο κύμα, εμείς παλεύουμε για να αποκρούσουμε το τρίτο κύμα, κάτω από δύσκολες επιδημιολογικές συνθήκες και με την κούραση να συνοδεύει την καθημερινή προσπάθεια όλων μας και με τις μεταλλάξεις να δυσχεραίνουν και να επιβαρύνουν την καθημερινότητά μας.

Μεταλλάξεις που πλέον έχουν εντοπιστεί και στην Πατρίδα μας, επιταχύνουν τη μετάδοση του ιού, επιβαρύνοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας από άκρη σε άκρη.

Για να αναστραφεί η κατάσταση αυτή, είναι αναγκαίο να είμαστε όσο το δυνατόν πιο φειδωλοί στις μετακινήσεις μας. Καταλαβαίνουμε την κούραση που έχει προκαλέσει η δύσκολη νέα καθημερινότητα και την ανυπομονησία να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και τα μέτρα που τη συνοδεύουν.

Μέχρι όμως να μπορούμε να το κάνουμε με ασφάλεια, μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε προσεκτικοί. Να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να παραμείνουμε σπίτι μας και να μετακινούμαστε μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη και στη μικρότερη δυνατή απόσταση κάθε φορά, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού από περιοχή σε περιοχή, από γειτονιά σε γειτονιά, από παρέα σε παρέα, από οικογένεια σε οικογένεια.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες περιοχές όπου τα τελευταία 24ωρα υπάρχει, δυστυχώς, αισθητή η επιδημιολογική επιβάρυνση.

Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, καθώς και του Δήμου Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, που σε συνέχεια της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, κατατάσσονται από αύριο το πρωί στις 6 στο Επίπεδο Πολύ Αυξημένου Κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρούσματα στο Δήμο Ανωγείων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε δύο ημέρες. Παράλληλα ο δεκατετραήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στο Δήμο είναι 588, όταν το όριο συναγερμού του Ευρωπαϊκού CDC είναι 150.

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 19, στις 27 Φεβρουαρίου, σε 59 εχθές, ενώ το εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης έχει φτάσει στο 240%.

Την ίδια στιγμή, το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ιδιαίτερα δε στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης, στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ιωαννίνων, Καβάλας, Ημαθίας, ιδιαίτερα στο Δήμο Αλεξάνδρειας, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Κιλκίς, Ζακύνθου, Χανίων και Ρεθύμνης.

Στις περιοχές αυτές, οι δείκτες του μέσου όρου των 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους, καθώς και των 7 ημερών, σιγά-σιγά επιδεινώνονται και πλησιάζουν το σημείο συναγερμού. Για αυτό και θα θέλαμε να επιστήσουμε ιδιαίτερα την προσοχή όλων. Απευθύνουμε έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων, ειδικά σε αυτές τις περιοχές. Είναι ζωτικής σημασίας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα, πόσο μάλλον που οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές έχουν ταλαιπωρηθεί πρόσφατα από τέτοιου είδους πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο και εξίσου ισχυρό σεισμό των 5,9 ρίχτερ που σημειώθηκε χθες, αναστέλλεται η ένταξη της περιοχής από αύριο στο βαθύ κόκκινο, όπως είχαμε ανακοινώσει.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, εξετάζουμε τα δεδομένα, ενημερωνόμαστε διαρκώς για την πορεία των ελέγχων και της αποκατάστασης των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή και είμαστε σε διαδικασία μελέτης, εντός του Σαββατοκύριακου, ενός ειδικού πλαισίου με έμφαση φυσικά στα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, αντιλαμβανόμενοι όμως και τις ιδιαίτερες περιστάσεις και ανάγκες. Πλαίσιο που σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε από Δευτέρα.

Στη συνέχεια, θα ήθελα να δώσω κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές. 

Για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2, μετακίνηση εντός οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία. Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή sms με τον κωδικό 2 ή έντυπη βεβαίωση, καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα ομόφωνα, υπέρ του αιτήματος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εφαρμογή ίδιων όρων στην τέλεση πολιτικών και θρησκευτικών γάμων. Ως εκ τούτου, η τέλεση γάμων θα επιτρέπεται με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού, καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού. Έως 9 άτομα.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, πέρσι το Μάρτιο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη συγκυρία και τότε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, γίναμε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έτσι καταφέραμε και κάναμε τη διαφορά.

Έτσι πρέπει να παραμείνουμε και τώρα που πλησιάζουμε πια στο τέλος αυτής της περιπέτειας, γιατί πλέον έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια που με τόση προσμονή περιμέναμε και γνωρίζουμε ότι λειτουργούν. Και αφού μας παρέχεται τη δυνατότητα, πλέον είναι θέμα ατομικής υπευθυνότητας να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, κάνοντας το εμβόλιο.

Η αντίστροφη μέτρηση για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην προ-Covid καθημερινότητα, έχει ξεκινήσει. Με την επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κάνουμε κάθε μέρα και ένα βήμα προς το τέλος της επιδημίας και την άρση των περιορισμών που μας έχει επιβάλλει, προς εκείνη τη στιγμή που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στις συνήθειές μας, στις καθημερινές μικρότερες και μεγαλύτερες απολαύσεις που έχουμε στερηθεί. Και θα μπορέσουμε να το κάνουμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα χωρίς φόβο.»

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.