Breaking News

Η ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια - Έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Aν τουλάχιστον 200 ιδιώτες γιατροί (πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί ιατροί) δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό της χώρας τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών ιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων, για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.»

Κατά την ενημέρωση το απόγευμα της Τετάρτης από τον Βασίλη Κικίλια, παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε:

«Κυρίες και κύριοι, σήμερα επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της εξέλιξης της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Και αυτό γιατί, βέβαια με ρεκόρ testing, έχουμε σήμερα 3.465 κρούσματα, από τα οποία τα 1.702 είναι στην Αττική, τα 394 στη Θεσσαλονίκη, τα 130 στην Αχαΐα, τα 114 στη Λάρισα. Έχουμε 630 διασωληνωμένους συμπολίτες μας και, δυστυχώς, 56 θανάτους.

Αυτός ο αριθμός είναι από μόνος του αρκετός για να πιστοποιήσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την οποία αναφέρθηκα πριν από δύο εβδομάδες σε ό,τι έχει να κάνει με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην Αττική, αλλά και σε όλη τη χώρα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το λοιπό προσωπικό, οι Διοικητές των Νοσοκομείων, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, δίνουν καθημερινά μία συγκλονιστική μάχη πέρα και πάνω από τις δυνάμεις τους και έχουν τον αμέριστο σεβασμό όλων μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη συνεχιζόμενη μεγάλη κρίση και είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά.

Πράγματι αυτή τη δύσκολη ώρα, επαναλαμβάνω, είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, γιατί η πορεία των εμβολιασμών που συνεχίζεται στη χώρα μας απρόσκοπτα είναι το κλειδί για αυτή την εξέλιξη, καθώς θα επιτευχθεί ανοσία στις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και στις ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή, στους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα από την Covid.

Έχω τα στοιχεία για να υποστηρίξω αυτή τη δήλωσή μου, γιατί μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στο 1.340.000 εμβολιασμούς. Σήμερα θα κλείσουμε με σχεδόν 30.000 εμβολιασμούς. Και τον Απρίλιο θα ξεπεράσουμε το 1.500.000 εμβολιασμούς. Προσέξτε, έχουμε ήδη κάνει 1.340.000 εμβολιασμούς. Μόνο τον Απρίλιο, το μήνα Απρίλιο από μόνο του θα κάνουμε 1.500.000 εμβολιασμούς, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε ακόμα το ποσό των εμβολίων της Johnson & Johnson που θα φανεί στις επόμενες ημέρες ποιο θα είναι για το μήνα Απρίλιο.

Στις 19/3 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, στις 26/3 για τις ηλικίες 70-74 και νωρίς στις αρχές Απριλίου για τις ηλικίες 65-69.

Όπως είχα αναγγείλει, το Ε.Σ.Υ. ενισχύθηκε ήδη σημαντικά μέσα στην κρίση και ειδικά στην Αττική. Θυμίζω, με δύο ιδιωτικές δομές, το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου που νοσηλεύουν Covid περιστατικά, το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν που έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. και νοσηλεύει non Covid περιστατικά, το στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που έχει μετατραπεί σε non Covid Νοσοκομείο και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο που εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος.

Απολογιστικά λοιπόν, οι κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική είναι σήμερα 381, από 229 πριν από ένα μήνα, δηλαδή τις αυξήσαμε κατά 67% και οι απλές κλίνες Covid στην Αττική είναι σήμερα 2.961, από 1.600 πριν από ένα μήνα, δηλαδή τις αυξήσαμε 85%.

Θέλω να αναφέρω δε. ότι στο σύνολό τους Covid και non Covid συν τις κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, έχουμε στην Αττική 650 ΜΕΘ αυτή τη στιγμή έναντι 247 που παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019.

Δεν είναι βέβαια μόνο η Αττική. Σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζεται αύξηση κρουσμάτων και ο αριθμός των εισαγωγών στα Νοσοκομεία αυξάνεται επίσης. Οι νοσηλευόμενοι συμπολίτες μας με Covid είναι πλέον 4.648, δηλαδή περίπου 1.000 παραπάνω από την περασμένη εβδομάδα.

Η πορεία της πανδημίας, η διασπορά της νόσου ακολούθησε δυστυχώς το χειρότερο σενάριο από αυτά τα οποία είχαμε εξετάσει και από αυτά για τα οποία είχαμε προετοιμαστεί.

Ως εκ τούτου, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Αττική περνάει στην επόμενη φάση για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα:

Όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μια Υγειονομική Περιφέρεια, ένα ενιαίο σύστημα, το σύστημα Υγείας είναι ένα, εθνικό: Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., ιδιωτικές Κλινικές, στρατιωτικά Νοσοκομεία. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους Νομούς και αεροδιακομιδές, με μέριμνα του ΕΚΑΒ.

Συνολικά, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική, στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες, άλλες 550 κλίνες οι οποίες είναι οι εξής:

450 non Covid και αναλυτικά,

Το Hellenic HealthCare Group άλλες 300 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Το ΙΑΣΩ Α.Ε. άλλες 100 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών άλλες 50 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Και 100 κλίνες Covid,

Ο Όμιλος Ευρωκλινικής Αθηνών 60 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Ο Όμιλος Βιοϊατρική 40 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Προστίθενται δε άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, παραχωρούνται στο ΕΣΥ, δηλαδή, από τις 130 φτάνουμε στις 140 στην Αττική.

Επιπλέον, το Νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο, δηλαδή, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναμικότητας 418 κλινών μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid, για την αντιμετώπιση των περιστατικών Covid.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το οποίο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, ενσωματώνεται στο Ε.Σ.Υ. το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, το οποίο διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μπαίνει στην εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας δια της ΙΦΕΤ Α.Ε. προμηθεύτηκε και παραδίδει αύριο στο Ε.Σ.Υ., και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου (high flow therapy)

Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ-COVID.

Κυρίες και κύριοι, οι υποδομές νοσηλείας είναι σημαντικές. Αλλά δεν αρκούν χωρίς τη συνδρομή του ανθρώπινου δυναμικού. Και μέχρι τώρα έχουν δώσει μια τεράστια μάχη οι ιατροί, οι νοσηλευτές, το λοιπό προσωπικό του Ε.Σ.Υ. και από τον ιδιωτικό τομέα, τις ιδιωτικές Κλινικές, οι εργαζόμενοι, σε αυτή την πολύ μεγάλη πίεση την οποία δεχόμαστε από την Covid.

Όπως ξέρετε, έχω μαζί με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, και ειδικά τις τελευταίες μέρες με τον κύριο Πατούλη, τον πρόεδρο του ΙΣΑ, απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς, συνάδελφους, πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς, να συνδράμουν σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το Ε.Σ.Υ. και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία μας.

Είναι μάχη για την ανθρώπινη ζωή, είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Το ζητάω ξανά και σήμερα. Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σάς χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης.

Σε διαφορετική περίπτωση, και αν τουλάχιστον 200 γιατροί των ως άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό της χώρας τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών ιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων, για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.»

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση.