Breaking News

Παπαευαγγέλου: «Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά στη χώρα μας» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Στο εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε:

«Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, με το 7,8% του πληθυσμού να έχει λάβει μία δόση και το 3,6% του πληθυσμού, σχεδόν 400.000 Έλληνες, να έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Ήδη υπολογίζεται ότι στη χώρα μας, ότι μέσω του εμβολιασμού έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν να εμβολιαστούν τόσο οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που τους κάνουν να βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, όσο και ηλικιακή ομάδα 70-75 ετών.

Προχθές ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε και την κυκλοφορία ενός ακόμα εμβολίου, του εμβολίου της Johnson & Johnson, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερα εμβόλια στην διάθεσή μας για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων.

Να αναφερθώ και στις ανακοινώσεις σχετικά με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων, σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε προσεκτικά όλα τα δεδομένα. Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησης κινδύνου φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα, δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στο γενικό πληθυσμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι καθόλου μια σπάνια κατάσταση και ως εκ τούτου, σε κάθε χρονική στιγμή εμφανίζονται τέτοια κρούσματα χωρίς αυτή η χρονική σύμπτωση να σημαίνει απαραίτητα αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας Αρχής, Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αγγλίας, όπου έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 11.000.000 δόσεις αυτού του εμβολίου, ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στην συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, όλα αυτά τα παραπάνω υπ’ όψιν της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ήδη γίνει.

Παρά την κούραση, παρά τα νούμερα, θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι το τέλος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας, της περιπέτειας που ζούμε, δεν αργεί. Η κατάσταση στην χώρα μας, ευτυχώς, χάρη στην τήρηση των μέτρων από τους περισσότερους, είναι πολύ καλύτερη από ότι σε άλλες, ίσες με τον πληθυσμό ή γείτονες χώρες.

Η Επιτροπή μας μελετά τα δεδομένα κάθε βδομάδα. Ελπίζουμε ότι παρά την σημερινή βαριά επιδημιολογική εικόνα, με τις προσπάθειες όλων μας σύντομα θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο που θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες που όλοι χρειαζόμαστε.

Είναι ανάγκη όλοι μας, εμβολιασμένοι και μη, να κάνουμε λίγο κουράγιο ακόμα και να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό, φορώντας την μάσκα σωστά και όσο πιο πολύ μπορούμε.

Με τη μεγάλη διασπορά του ιού και ιδιαίτερα των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα, σε αυτή την χρονική στιγμή, θα πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο και να τηρούμε τις αποστάσεις όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

Όλοι βλέπετε, διαβάζετε, βλέπετε και στην τηλεόραση, ιστορίες ανθρώπων που υποφέρουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την μάσκα πρέπει να την φορούν και οι εμβολιασθέντες.

Το εμβόλιο μάς προστατεύει από το να νοσήσουμε, να αρρωστήσουμε, αλλά δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ότι αυτός που εμβολιάστηκε δεν μπορεί να γίνει φορέας και να μεταδώσει τον ιό στο οικογενειακό του περιβάλλον ή σε αυτούς που είναι γύρω του.

Μετά από έναν χρόνο φτάνουμε στην άκρη του τούνελ και παρά την επιβάρυνση της συγκεκριμένης περιόδου, βλέπουμε το φως που είναι πια ορατό. Και αυτό ανθρώπινα είναι λογικό να αυξάνει την αδημονία μας, την αγωνία μας να τελειώνουμε πια.

Δεν πρέπει, όμως, αυτό να μας χαλαρώνει, δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε τον κίνδυνο και να ενεργούμε απερίσκεπτα. Είναι φυσικό, όλοι θέλουμε να απελευθερωθούμε το συντομότερο δυνατόν και να επιστρέψουμε σε κάποιες από τις αγαπημένες μας συνήθειες.

Η όποια δραστηριότητά μας, όμως, πρέπει να γίνεται με την λήψη των κατάλληλων μέτρων, που δεν είναι άλλο από το να φοράμε την μάσκα μας σωστά και να τηρούμε την αποστάσεις.

Πρέπει να διανύσουμε αυτά τα τελευταία μέτρα, μέχρι την έξοδο από το τούνελ, με προσοχή και με σταδιακή αύξηση των δραστηριοτήτων μας χωρίς, όμως, χαλάρωση των προφυλάξεων.

Δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Απλά είναι ένας αγώνας δρόμου. Ξέρουμε ότι φτάνουμε στο τέλος. Είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι, αλλά για αυτό χρειάζεται να βάλουμε περισσότερο τις δυνάμεις μας, να τις ενώσουμε και να νικήσουμε την κούρασή μας.»

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση από τη Βάνα Παπαευαγγέλου,  τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.