Breaking News

Αναλυτικά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης - Θεοδωρίδου για το εμβόλιο της AstraZeneca (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αναλυτικά η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 - όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας - από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους:

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ:

«Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι ο ταχύς και όσο το δυνατόν ευρύτερος σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εμβολιασμός, είναι καθοριστικής σημασίας, διότι αυτό θα συμβάλλει στη δημιουργία του τείχους προστασίας και θα αναχαιτίσει και τη δημιουργία διαφόρων στελεχών του ιού. Είναι αναμενόμενο ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, είναι πιθανόν να προκύψουν και διάφορα προβλήματα, είτε επιστημονικά, είτε ακόμη και πρακτικά.

Γνωρίζετε όλοι ότι τον τελευταίο μήνα ιδιαίτερα απασχολεί, τον επιστημονικό χώρο και όχι μόνο, το ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο, το οποίο συνδυάζει δύο σημαντικούς παράγοντες, θρόμβωση και θρομβοπενία, και εκδηλώνεται με μία συμπτωματολογία η οποία είναι από πλευράς κλινικής σημαντική.

Από πλευράς επιδημιολογικής με τα στοιχεία που υπάρχουν, αλλά δεν είναι τα πλήρη, φαίνεται ότι το σύνδρομο είναι περισσότερο συχνό, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν και όλο το φάσμα των ηλικιών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί και μελετά όλα τα στοιχεία τα σχετικά με το θέμα και από ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά, τα οποία αξιολογεί και κατευθύνει τη σκέψη της για τα παρακάτω βήματα.

Οι περιπτώσεις που αναφέρονται με τη θρόμβωση και τη θρομβοπενία χαρακτηρίζονται επιστημονικά, «προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας» και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με το μηχανισμό που προκαλεί τη θρομβοπενία μετά από την χορήγηση της ηπαρίνης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί για πρακτικούς λόγους, διότι μπορεί να δημιουργηθούν υπέρμετροι φόβοι, ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας, καταστάσεις που είναι αρκετά συχνές στο γενικό πληθυσμό.

Ως τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 18,1 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της AstraZeneca, έχουν διαπιστωθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 8 περιπτώσεις θρομβώσεων με θρομβοπενία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανακοινώσει από τις χώρες του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου επί συνόλου 9,2 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, 44 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση με το εμβόλιο, αλλά ο Οργανισμός συγκεντρώνει και αξιολογεί τα δεδομένα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μία επιστημονική θέση, ένα επιστημονικό πόρισμα.

Υπογραμμίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια χωρίς το χαρακτηριστικό της θρομβοπενίας, αυτά που εμφανίστηκαν μετά από την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού, δεν υπερβαίνουν τον αναμενόμενο αριθμό στο γενικό πληθυσμό.

Στην Ελλάδα τώρα, στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 346.000 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca, ο κύριος Θεμιστοκλέους θα μας το πει καλύτερα, και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεργασία σε σταθερή βάση, ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι από τα πρώτα περιστατικά τα οποία έχουν συμπεριληφθεί και στο σύνολο των περιστατικών που αναφέρονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό.

Παρά λοιπόν την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα ειδικά και σπάνια αυτά περιστατικά – επαναλαμβάνω, συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας – ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων από Covid, υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με τη θρόμβωση για την θρομβοπενία, ενώ η συσχέτισή του με το εμβόλιο είναι υπό διερεύνηση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, όπως και η Νευρολογική Εταιρεία ανεξάρτητα, έχουν προβεί στη συγγραφή οδηγιών για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του σπάνιου αυτού συνδρόμου.

Προσοχή όμως, οι οδηγίες οι οποίες θα ακούσουμε και που αύριο θα αναρτηθούν και για υγειονομικούς και για τους πολίτες, δεν πρέπει να δημιουργήσουν πανικό και άγχος διότι αναφέρονται σε μια σπάνια κατάσταση και ο λόγος για τον οποίο αναγράφονται, ο κύριος στόχος, είναι η σωστή, έγκυρη ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για αυτά τα συμβάντα.

Οι υγειονομικοί λοιπόν στις περιπτώσεις των θρομβώσεων και της θρομβοπενίας που εμφανίζονται εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό, θα πρέπει να συμπληρώνουν, όπως για κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια, κίτρινη κάρτα και αν κάτι τους προβληματίζει να μπορούν να συμβουλεύονται και αιματολόγους.

Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα γιατρό στις σπάνιες περιπτώσεις, όταν εμφανίζουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, θωρακικό άλγος, κάποια νευρολογικό σύμπτωμα, επίμονη κεφαλαλγία η οποία διαρκεί πέραν των τεσσάρων ημερών, όπως και δερματολογικές εκδηλώσεις, εκτός από το σημείο του εμβολίου, εκχυμώσεις, οι γνωστές μελανιές, ή πετέχειες, μικρές αιμορραγιούλες σαν τσίμπημα καρφίτσας.

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία συνιστά σε άτομα τα οποία έχουν ή θρομβοπενία (κάτω από 150.000 αιμοπετάλια) ή θρόμβωση, να έχουν μια στενή παρακολούθηση και αν αυτό συνδέεται και με κλινική συμπτωματολογία, να συνεχίζουν και με ένα έλεγχο αιματολογικό ή πηκτικολογικό.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση και υπάρχει θεραπεία, όπως υπάρχει και διάγνωση με ειδικές μεθόδους σε ένα νοσηλευτικό κέντρο επί του παρόντος που υπάρχει στην Αθήνα.

Είναι κατανοητό ότι η πιθανότητα συσχέτισης ενός εμβολίου με μια σοβαρή παρενέργεια, όσο σπάνια και να είναι – στην Ιατρική πολλές φορές μαθαίνουμε για σπάνιες καταστάσεις που ποτέ οι γιατροί δεν συναντάμε σε όλη την καριέρα μας –δημιουργεί και δισταγμό και φόβο για τον εμβολιασμό και είναι αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς αυτόν τον δισταγμό και τον φόβο.

Αυτό που ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε ή να δούμε, είναι τα νούμερα τα καθημερινά που περνάνε μπροστά από τα μάτια μας στην τηλεόραση, σήμερα είναι 73 νεκροί, και να μπορέσουμε να σταθμίσουμε τον σοβαρό, τον κοντινό μας, τον άμεσο κίνδυνο, σε σχέση με τον κίνδυνο τον πιθανό και τον πολύ μακρινό.

Ας περιμένουμε, λοιπόν, με ψυχραιμία, για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση και θέση πάνω σε αυτό το θέμα.

Και θα κλείσω με μία υπενθύμιση. Στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Είναι η γενέθλιος ημέρα, το 1948, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κάθε χρόνο η ημέρα είναι αφιερωμένη σε ένα ειδικό θέμα υγείας. Πέρσι ήταν αφιερωμένη λόγω Covid στις νοσηλεύτριες και στις μαίες.

Φέτος το σύνθημα της ημέρας, είναι «Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο και υγιή κόσμο για τον κάθε ένα και για κάθε χώρα». Η παγκόσμια αλληλεγγύη των διάφορων Οργανισμών για τη διάθεση των εμβολίων Covid και για τη διάθεση τους σε χώρες μη προνομιούχες από πλευράς κοινωνικοοικονομικής, αναμφίβολα ενισχύει τους δεσμούς για την αντιμετώπιση των απειλών της Δημόσιας Υγείας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να είμαστε ασφαλείς πρέπει όλοι να είμαστε ασφαλείς».

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

«Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί 47.275 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει με περισσότερους από 53.000, που αν συμβεί αυτό θα είναι νέο ημερήσιο ρεκόρ, σε σχέση με το Σάββατο που είχαμε κάνει 52.890 εμβολιασμούς.

Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 1.877.000 εμβολιασμοί. 1.214.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, ποσοστό 11,56% και 663.000 συμπολίτες μας με δύο δόσεις, ποσοστό 6,31%.

Σε σχέση με τις παραδόσεις, σε επικοινωνία που είχαμε με την εταιρεία Pfizer μάς έστειλε πλάνο παραδόσεων για τους επόμενους δύο μήνες, το Μάιο και τον Ιούνιο και έτσι αναμένουμε το μήνα Μάιο 1.550.000 δόσεις και το μήνα Ιούνιο 1.700.000 δόσεις.

Να υπενθυμίσω ότι περιμένουμε από την εταιρεία Johnson & Johnson μια μικρή παραλαβή εντός του Απριλίου, 70.000 δόσεις, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων.

Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η Moderna μάς έχει διαβεβαιώσει μέχρι στιγμής 100.000 δόσεις, παρόλο που αναμένουμε περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

Θα ήθελα στη συνέχεια να αναφέρω κάποια αριθμητικά στοιχεία από την αρχή μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήσαμε το μεσημέρι, σε 1.847.000 εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί, 1.395.929 είναι με το εμβόλιο της Pfizer, 128.651 με το εμβόλιο της Moderna και 346.886 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, οι οποίοι εμβολιασμοί είναι σε συνάρτηση με τις παραδόσεις που είχαμε από τις εταιρείες αυτές.

Σε 2.450.000 προγραμματισμένα ραντεβού που έχουμε, 1.634.000 ποσοστό 67% είναι από την εταιρεία Pfizer, 605.000 είναι από την εταιρεία AstraZeneca ποσοστό 25% και 181.000 από την εταιρεία Moderna ποσοστό 8%.

Σε σχέση με τις μη προσελεύσεις στα ραντεβού, από 27 Μαρτίου 2021 μέχρι τις 3 Απριλίου 2021 που μελετήσαμε τα στοιχεία, το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού κατά την ημέρα είναι 97% για τις εταιρείες Pfizer και Moderna και 94% για την εταιρεία AstraZeneca.

Σε σχέση με τις ακυρώσεις ραντεβού ανά εμβόλιο, για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna το ποσοστό κυμαίνεται έως 1%, ενώ για την AstraZeneca το ποσοστό κυμαίνεται έως 3%.

Έχουμε δει σε άλλες χώρες εντυπωσιακά αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς, κυρίως από τις χώρες που είναι πιο μπροστά από εμάς στο ρυθμό των εμβολιασμών. Παραδείγματος χάριν, το Ισραήλ που βλέπουμε να επιστρέφει σε μία κανονικότητα και το Ηνωμένο Βασίλειο που την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι πρώτες ημέρες που κατέγραψε χωρίς θάνατο από Covid.

Και στη δική μας χώρα, η επεξεργασία των στοιχείων μέχρι στιγμής δείχνει μία συντριπτική προστασία που μας δίνει το εμβόλιο.

Έτσι χαρακτηριστικά από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στην ηλικιακή ομάδα 80-89 καταγράφηκαν 1.039 θάνατοι. 925 θάνατοι, ποσοστό σχεδόν 90% ήταν στην υποομάδα των ανεμβολίαστων, σε αυτούς δηλαδή που δεν είχαν εμβολιαστεί, 86 θάνατοι καταγράφηκαν μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και 28 θάνατοι μετά και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει η περαιτέρω επεξεργασία και ανάλυση στοιχείων και για τις υπόλοιπες ομάδες που κινούνται στα ίδια συντριπτικά αποτελέσματα. Θα κλείσω με αυτό που λέμε από την πρώτη στιγμή: Ο εμβολιασμός σώζει ζωές».