Breaking News

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά: Οι περιοχές σε «βαθύ κόκκινο» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Παρασκευής (2/4) πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά, όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας: 

«Ας δούμε πώς διαμορφώνεται ο υγειονομικός χάρτης. Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, μετά και από τη συνεδρίαση και ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, παραμένουν οι ακόλουθες περιοχές:

Η Περιφέρεια Αττικής.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Ο Δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και ο Δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Και οι Δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο Δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου εντάσσεται από αύριο το πρωί, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς που έχει 218 ενεργά κρούσματα, όταν στις 23 Μαρτίου είχε 137. Είχαμε αύξηση 59,1%. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κιλκίς βρίσκεται ήδη στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, από την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα, με την ένταξη στο επίπεδο αυτό και του Δήμου Παιονίας, όπου τα ενεργά κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε δέκα ημέρες, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς εντάσσεται στο βαθύ κόκκινο.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο δηλαδή, εντάσσεται και ο Δήμος Σερρών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 192 από 87 στις 23 Μαρτίου, δηλαδή είχαμε αύξηση μέσα σε μια εβδομάδα 127,6%.

Επίσης, στο βαθύ κόκκινο ανεβαίνει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, που έχει 27 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε μόλις 4. Τα κρούσματα, δηλαδή, έχουν σχεδόν επταπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, εντάσσεται και ο Δήμος Σκύρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 34, από 10 στις 23 Μαρτίου. Άρα τα ενεργά κρούσματα στη Σκύρο έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες, με αποτέλεσμα πλέον ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας να εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο χωρίς καμία πλέον εξαίρεση.

Στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή στο βαθύ κόκκινο, εντάσσεται και ο Δήμος Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου που έχει 18 ενεργά κρούσματα, όταν στις 23 Μαρτίου είχε 7 και το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν είχαν εντοπιστεί κρούσματα στο νησί.

Επίσης, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσεται ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου. Η Ρόδος έχει 124 ενεργά κρούσματα όταν στις 23 Μαρτίου είχε μόλις 38, τα κρούσματα έχουν δηλαδή υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 10 ημέρες.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, κατεβαίνουν, δηλαδή εντάσσονται και η Λέρος και η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μετά τη λήξη του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και κήρυξη της έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας, η οποία αίρεται.

Τέλος βγαίνουν από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, από το βαθύ κόκκινο, και εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο κόκκινο, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων οι εξής περιοχές:

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 34,2%, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, όπου τα ενεργά κρούσματα παρουσιάζουν σημαντικότατη μείωση και ο Δήμος Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν και εκεί μειωθεί.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, η Τοπική Κοινότητα Διστράτου του Δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της Τοπικής Κοινότητας Περάματος του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Λέκα του Δήμου Δυτικής Σάμου.

Στις περιοχές αυτές, από αύριο το πρωί στις 6 θα ισχύουν τα εξής: Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης για λόγους υγείας, δηλαδή το sms κωδικός 1 ή για λόγους τροφοδοσίας το sms κωδικός 2 και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00-06:00 ή για λόγους εργασίας για τις υπηρεσίες που μένουν ανοιχτές και με τη σχετική βεβαίωση. Η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων επιτρέπεται για λόγους υγείας και μόνο.

Επίσης να θυμίσω ότι θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) και ως τις 11 το βράδυ.

Αναστολή συναθροίσεων δημοσίων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου, ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες, με την παρουσία ως εννέα ατόμων Α΄ βαθμού συγγένειας με χρήση του sms, κωδικός 5 και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην επιδημιολογική εικόνα των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Πιο συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έχει 738 ενεργά κρούσματα, από τα οποία το 87,91% είναι συμπτωματικά, ενώ από την διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1.771 στενές επαφές, από τις οποίες το 40,65% είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, υπάρχουν 1.458 ενεργά αλλά και πιθανά κρούσματα, δηλαδή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν κλινικά συμπτώματα.

Και την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID στην Κοζάνη είναι οριακή. Επιπλέον, κατά το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα στον Δήμο της Κοζάνης αυξήθηκαν κατά 57,56%. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της περιοχής λόγω αυξημένης μετακίνησης μεταξύ των Νομών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στον Δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στον Δήμο Σερβίων, ενώ χτες σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στην Σιάτιστα Κοζάνης, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο εξωπραγματικό 13,2%.

Όσον αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, έχει αυτή την στιγμή 3.776 ενεργά κρούσματα, το 89,74% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7.250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα.

Άρα στην Περιφερειακή Ενότητα υπάρχουν 6.971 ενεργά και εν δυνάμει πιθανά κρούσματα. Επιπρόσθετα, τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο δεκαήμερο. Αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο Δήμο Δέλτα, 67,78% στο Δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στο Δήμο Λαγκαδά, 43,95% στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και 335% στο Δήμο Χαλκηδόνας.

Επιπλέον, η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1.062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2.124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή στην Αχαΐα υπάρχουν 1.889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ-COVID.

Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, βαθύ κόκκινο, μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1.062.

Εάν στην παραπάνω εικόνα προσθέσουμε τα σημερινά στοιχεία και τρέχοντας τα στατιστικά μοντέλα, η κατάσταση μάς ανησυχεί ιδιαίτερα.

Για αυτό και σε αυτές τις Περιφερειακές Ενότητες, δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη, απευθύνουμε ισχυρότατη σύσταση και έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων στις επόμενες ώρες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο προκειμένου να μη δούμε το χειρότερο δυνατό σενάριο να γίνεται πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα είχαμε 350 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ-COVID αγγίζει το 90%, ενώ οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας για το μήνα Μάρτιο, αυξήθηκαν κατά 270,97%.

Ενώ στην Αχαΐα έχουμε σήμερα 141 νέα κρούσματα, με τις νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα Νοσοκομεία της Αχαΐας για το Μάρτιο, δηλαδή από την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Απριλίου, να έχουν αυξηθεί κατά 164,29%.

Και στην Κοζάνη, τα νέα κρούσματα είναι 94 και ο αριθμός των ασθενών με Covid που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και απλές κλίνες στο Νοσοκομείο Κοζάνης για το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου μέχρι και εχθές, παρουσιάζει αύξηση κατά 221,43%.

Άρα, είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την παραμικρή επιδημιολογική επιβάρυνση και κάνουμε έκκληση, παράκληση για αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Θα πρέπει όμως και στην υπόλοιπη επικράτεια να παραμείνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς δικαιολογίες. Αντιλαμβανόμαστε την κούραση που έχει συσσωρευτεί μετά από ένα χρόνο μάχης με την πανδημία. Για αυτό και από αύριο αποφασίστηκε να επιτραπούν, ειδικά στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπως η Αττική, οι μετακινήσεις για άσκηση μεταξύ των Δήμων.

Αυτό έγινε ώστε οι πολίτες να μην συνωστίζονται για ατομική άσκηση στους λίγους ανοιχτούς χώρους μίας περιοχής. Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων.

Επίσης, από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, αλλά με έναν εξαιρετικά συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο. Κάτι το οποίο εισηγήθηκε η Επιτροπή, γιατί έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα.

Ενδεχομένως και επιδημιολογικά είναι πιο καλό να έχουμε τους πολίτες να λειτουργούν, στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική τους αγορά, από το να μαζεύονται σε σπίτια, να βγάζουν τις μάσκες και να χαλαρώνουν, διευκολύνοντας έτσι τη μετάδοση του ιού, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους.

Είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα οδηγήσει και τους πολίτες σε μια αναπροσαρμογή συμπεριφορών.

Αμέσως μετά, και αφού δούμε τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδος, θα εξετάσουμε με τη βοήθεια των self-tests που θα έχουμε στη διάθεσή μας και τη λειτουργία της εκπαίδευσης ξεκινώντας από τα Λύκεια. Γιατί οι μαθητές, ειδικά της Γ΄ Λυκείου, έχουν μπροστά τους Πανελλήνιες εξετάσεις και σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, έχουν λείψει μήνες ολόκληρους από τα σχολεία τους.

Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα που τα συνδέει. Επιχειρούν από τη μια να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση που δέχονται οι πολίτες, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους τώρα που μας βοηθάει και ο καιρός αντί των συγκεντρώσεων στα σπίτια, να απαντήσουν και στις ανάγκες των νέων και βέβαια να οδηγήσουν και την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα επαναλειτουργίας της.

Όμως, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις, δεν πρέπει πια να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού ούτε σε πλατείες, ούτε στην παραλία.

Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστωθεί ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν. Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες, ότι θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας, θα αποφύγουν τους συνωστισμούς, θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητά τους να βρεθούν έξω μόνο σε πολύ μικρές ομάδες των τριών ή με την οικογένειά τους, αποφεύγοντας κάθε περαιτέρω συγχρωτισμό.»

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση.