Breaking News

Αναλυτικά οι εισηγήσεις των ειδικών για το Πάσχα (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Μαζί του ήταν η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σχετικά με τις εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων για τα μέτρα που θα πρέπει να ισχύσουν από τις ημέρες του Πάσχα και μετά:

«Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας κάνω κοινωνούς των εισηγήσεων της Επιτροπής των ειδικών Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων σήμερα, σε σχέση με τα επόμενα βήματα και τις εισηγήσεις τους για τις μέρες που ακολουθούν και να τονίσω εδώ βέβαια, ότι όπως είπε πολύ σωστά και ο Πρωθυπουργός, όλα είναι υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση του κορονοϊού.

Η Επιτροπή μάς εισηγήθηκε σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, να ισχύσει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με τα υγειονομικά μέτρα τα οποία ήδη ισχύουν. Επίσης, σε εξωτερικούς χώρους των ναών να τηρείται η ενδεδειγμένη απόσταση, αν είναι δυνατόν, των 10 μέτρων μεταξύ των πιστών.

Ειδικά ως προς τη χρήση μάσκας στους ναούς, η Επιτροπή εισηγήθηκε τη χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Περαιτέρω την εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και ειδικά της Μεγάλης Παρασκευής, η Επιτροπή πρότεινε η περιφορά του Επιταφίου να λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο των ναών χωρίς, αν είναι δυνατόν, να γίνει η πομπή. Και δεύτερον, το καθιερωμένο προσκύνημα του Επιταφίου να διενεργηθεί εκτός ναού.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Η Επιτροπή εισηγείται ο περιορισμός κυκλοφορίας, που θα ισχύσει τη Μεγάλη Εβδομάδα να είναι από τις 22:00 και την ημέρα του Πάσχα στις 21:00. Και από τις 3 Μαΐου, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα, ο περιορισμός κυκλοφορίας να ισχύει από τις 23:00.

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα κατ’ εξαίρεση να ισχύσει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών, με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων στη συνάθροιση. Εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, δύο ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα.

Σχετικά με την επαναλειτουργία των βαθμίδων εκπαίδευσης που βρίσκονται σε αναστολή, η Επιτροπή προτείνει τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων να γίνει στις 10 Μαΐου 2021, με τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια, θυμίζω self-test εβδομαδιαίως μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού προσωπικού και με δωρεάν, φυσικά, διάθεση από τα φαρμακεία.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, εστιατόρια και καφετέριες, η Επιτροπή εισηγείται θετικά στην έναρξη της λειτουργίας τους την 3η Μαΐου του 2021 για τους εξωτερικούς χώρους, με τακτική αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα, με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό.

Αναφορικά με τις υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, τα μέλη της Επιτροπής προτείνουν να ισχύσουν από τις 15 του Μαΐου του 2021.

Και φυσικά, τα μέλη της Επιτροπής τονίζουν ενόψει της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των ανωτέρω μέτρων από τους πολίτες.

Είναι προφανές ότι τα συναρμόδια Υπουργεία θα έρθουν με τη σειρά τους και θα αναλύσουν διεξοδικά τα μέτρα τα οποία αφορούν τα συγκεκριμένα Υπουργεία καθένα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρτοφυλάκια.»

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την ενημέρωση.