Breaking News

Πελώνη για σχολεία: «Θα γίνει αξιολόγηση, με προοπτική τη λειτουργία ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με self test» (video)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
«Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ 
(self test). Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.»

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση κατά τη σημερινή (1/4) ενημέρωση από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, όπως δημοσιεύεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:

«Σε ό,τι αφορά στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

Παρουσιάστηκε χθες από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό  στον Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Ανάκαμψης, το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».  Αφορά στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων -επιχορηγήσεων και δανείων- 32 δισ. ευρώ που θα κινητοποιήσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια 25 δισ. ευρώ. Θα προσθέσει στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, πόρους που φτάνουν τα 57 δισ. ευρώ, θα αυξήσει το Α.Ε.Π. κατά 7 μονάδες εντός της επόμενης εξαετίας και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το Σχέδιο χαράσσει ένα οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων  μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και έργων πνοής σε όλη την Ελλάδα και συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Είναι αναπτυξιακό και ταυτόχρονα κοινωνικό. Αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό Κράτος. Παραπέμπει με μια φράση στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο και συνιστά  -όπως τόνισε  ο Πρωθυπουργός- τη γέφυρα, που θα οδηγήσει τη χώρα μας όχι μόνο στη μετά covid εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Το Σχέδιο αναπτύσσεται σε  4 πυλώνες:

1ος: Την ψηφιακή μετάβαση για το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

2ος: Την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας.

3ος: Την πράσινη μετάβαση στην οποία αφιερώνεται πάνω από το 37% των πόρων του σχεδίου. Και

4ος: Την εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σε ό,τι αφορά τις προσαρμογές στα μέτρα για την ανάσχεσή της πανδημίας

Είναι γεγονός ότι η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται σε έξαρση και το Σύστημα Υγείας -ειδικά στην Αττική- δέχεται μεγάλη πίεση. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, η κοινωνία είναι κουρασμένη και παρατηρούνται συγκεντρώσεις σε σπίτια, αλλά και συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η υπερμετάδοση.

Με αυτά τα δεδομένα η Κυβέρνηση, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών, προχωρά σε περιορισμένες προσαρμογές στο μείγμα των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοιού. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων...  Για την μετακίνησή τους -που μπορεί να γίνεται και διαδημοτικά- οι καταναλωτές θα χρησιμοποιούν ειδικό κωδικό και θα έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες. Θα επιτρέπεται η πώληση εντός και εκτός καταστήματος με ραντεβού.

Επιπλέον, από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση με όχημα, με τη χρήση του κωδικού 6, για προσωπική άσκηση.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Οι προσαρμογές αυτές αποφασίστηκαν προκειμένου να δοθούν βαλβίδες εκτόνωσης στην κοινωνία, να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και να πάρει ανάσα η οικονομία. Σύμμαχος μας στην προσπάθεια αυτή είναι τα πρόσθετα όπλα που δεν είχαμε  τους προηγούμενους μήνες. Όπως:

-Η αύξηση των εμβολιασμών που ήδη έχουν καλύψει περισσότερο από το 10% των πολιτών.

-Τα self test που θα έχουν σύντομα δωρεάν οι πολίτες. Και

-Η βελτίωση του καιρού που μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά το Ε.Σ.Υ.

Συνεχίζεται η εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ειδικά στην Αττική. Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Νοσοκομείο του Θριασίου μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid. Στόχος είναι να διαθέτει από την Τετάρτη 7 Απριλίου 130 απλές κλίνες covid και 33 Μ.Ε.Θ. covid.  Και σταδιακά να αναπτύξει έως και 180 κλίνες covid.

Επιπλέον, δημιουργούνται 51 καινούργιες Μ.Ε.Θ. στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Ελπίς» και «Κωνσταντοπούλειο».

Σε ό,τι αφορά  τους εμβολιασμούς

Μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί περίπου 1.700.000 συμπολίτες μας από τους οποίους πάνω από 607 χιλιάδες και με τις δύο δόσεις.  Από σήμερα, 1η Απριλίου, μπαίνουν σε λειτουργία άλλα δύο  μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα ένα στο Στάδιο Ξιφασκίας του Ελληνικού και ένα στο Εκθεσιακό Κέντρο στο  Περιστέρι και ο εμβολιαστικός μηχανισμός ενισχύεται με 272 εμβολιαστικά κέντρα. Έτσι, ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων ανέρχεται πλέον σε 1.073, δηλαδή 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό των 1.018 που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

Αύριο Παρασκευή, 2 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας  ηλικίας 65-69. Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί -τουλάχιστον με μια δόση- όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ

Πριν από 12 μήνες ξεκινήσαμε τα τεστ με 800 PCR τεστ την ημέρα. Στη συνέχεια εντάξαμε στη στρατηγική μας -και μάλιστα  πριν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- τα rapid test. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια και φτάσαμε κατά μέσο  έως και τα 50.000 τεστ την ημέρα με ρεκόρ ημέρας που υπερβαίνει και τα 65.000 τεστ. Μετά από εισηγήσεις των ειδικών αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για τα self test, ως συμπληρωματικό όπλο στη στρατηγική μας.

Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες χώρες που ήδη τα διαθέτουν στην αγορά, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δίνονται δωρεάν τέσσερα self test τον μήνα σε κάθε πολίτη. Διενεργήθηκε με απόλυτη διαφάνεια ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους, υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες  και ο φάκελος κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο.

Η διάθεσή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία τα τεστ οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί αύριο.»