Breaking News

Τρεις νέες έρευνες απόψε στις «Ειδικές Αποστολές»

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου, στις 23:00 το βράδυ, στην ΕΡΤ1, το νέο επεισόδιο της εκπομπής «Ειδικές Αποστολές» παρουσιάζει τρεις νέες έρευνες, που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

«Το ταξίδι ενός πρόσφυγα παραολυμπιονίκη απ’ τον πόλεμο στην ελπίδα»

Ο Μάριος Κωνσταντινίδης συνάντησε τον Ιμπραήμ Αλ-Χουσεΐν, πρόσφυγα από τη Συρία, κολυμβητή και υποψήφιο μέλος της παραολυμπιακής ομάδας προσφύγων του Τόκιο. Ο Ιμπραήμ, αγωνίστηκε πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016 και ήταν ο σημαιοφόρος της τελετής έναρξης στην πρώτη παραολυμπιακή ομάδα προσφύγων.

Ο Ιμπραήμ Αλ-Χουσεΐν εν μέσω της προετοιμασίας του, μίλησε για την σημασία που έχει διαδραματίσει ο αθλητισμός στη ζωή του, ειδικότερα μετά τον ξεριζωμό του από τη Συρία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα βρήκε μία καινούργια πατρίδα καθώς η μέρα που έφτασε στην Σάμο, σηματοδότησε το νέο ξεκίνημα της ζωής του.

«Το τέλος ενός καταυλισμού»

Η Εμμανουέλλα Αργείτη παρακολουθεί εδώ και έναν χρόνο ένα «πείραμα» που συντελείται στο Χαλάνδρι: την προσπάθεια να μπουν τίτλοι τέλους στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου με τη συναίνεση της τοπικής κοινότητας των Ρομά.

Με την κάμερα των «Ειδικών Αποστολών» καταγράψαμε τη ζωή στον καταυλισμό, πριν και κατά την πανδημία, αλλά και την προσπάθεια του Δήμου Χαλανδρίου να την αλλάξει, δίνοντας, παρά τα εμπόδια, οριστική λύση σε ένα σύνθετο πρόβλημα πολλών δεκαετιών. Μια λύση που περνάει μέσα από την κοινωνική ένταξη των Ρομά, τη μετεγκατάστασή τους από τα τσαντίρια σε σπίτια, αλλά κυρίως μέσα από την εκπαίδευση και τις σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας του πολύμηνου lockdown.

«Ζωή μετά τον δρόμο»

Τα τελευταία 15 χρόνια το θέμα της αστεγίας επανέρχεται τακτικά κυρίως υπό το πρίσμα των κρίσεων που γνώρισε η χώρα. Η ιδιαίτερη ομάδα των αστέγων που κάνει χρήση ψυχοτρόπων ουσιών παρέμενε διαχρονικά αποκλεισμένη από δομές φιλοξενίας και επανένταξης, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε την ιδανική αφορμή για τη δημιουργία της πρώτης δομής αποκλειστικά για τη στέγασή τους.

Η Ελβίρα Κρίθαρη συνομιλεί με τους φορείς που επιχειρούν να δώσουν λύση στο διαχρονικό πρόβλημα, καθώς και με τους ίδιους τους χρήστες που αναζητούν τον δρόμο για την επανένταξη, την ώρα που η τοπική κοινωνία αντιδράει στη λειτουργία επιπλέον δομών στις ήδη υποβαθμισμένες περιοχές του αθηναϊκού κέντρου.