Breaking News

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον Κικίλια - Η απάντησή του για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη (videos)

Διαφήμιση - Advertisement
Διαφήμιση - Advertisement
Αναλυτικά η ενημέρωση της Τετάρτης για την εξέλιξη της πανδημίας και τους εμβολιασμούς από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Μαζί του ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος.

«Η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι τα 39 έτη, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από τα 40 έτη.

Είναι εμφανές πώς μετακυλίεται σιγά-σιγά σε νεότερες ηλικίες ο μέσος όρος και η μετάδοση της νόσου. Αύξηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρουσιάζουν κρούσματα, λοιπόν, στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Ο δείκτης θετικότητας όμως, έχει υποχωρήσει και υποχωρεί σταθερά κάτω από το 4%, την τελευταία εβδομάδα βρίσκεται στο 3,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 21.136. Περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έχουν σύμφωνα με την Επιτροπή μας, οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου.

Την εβδομάδα που μας πέρασε αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα παρουσίασαν οι Περιφέρειες του Βόρειου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Ηπείρου.

Θα ήθελα να πάω στους εμβολιασμούς μας. Από την αρχή της Επιχείρησης «Ελευθερία» και μέχρι σήμερα το μεσημέρι, έχουν πραγματοποιηθεί 4.554.868 εμβολιασμοί.

Σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 4.615.000 εμβολιασμούς, αλλά και το 1,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας που έχουν ολοκληρώσει ήδη τον εμβολιασμό τους, ενώ την Παρασκευή θα περάσουμε τα 3.000.000 συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση.

Να τονίσω ότι πλέον κλείνουμε 2 εβδομάδες που ξεπερνάμε καθημερινά τους 103.000 εμβολιασμούς. Μία δυναμική που θα αυξάνεται συνεχώς και θα κορυφωθεί το μήνα Ιούνιο.

Κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data – πάνω από εμάς μόνο η Μάλτα, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Ελλάδα με 16,1% είναι στην πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα να πάω στον τουρισμό μας. Ο τουρισμός, κυρίες και κύριοι, αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και είναι συνυφασμένος με την ίδια τη ζωή των Ελλήνων.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» ανοίγει τη χώρα στον κόσμο με ασφάλεια. Για αυτό με ταχείς ρυθμούς προχωράει ο εμβολιασμός τόσο των μονίμων κατοίκων των νησιών μας, όσο και των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό.

Αυτός είναι και ο λόγος που στρατηγικά επιλέξαμε να διαθέσουμε εκεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» να προχωρήσει με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Και για αυτό το λόγο ανοίγουμε και επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στα νησιά μας.

Θέλω εδώ ως Υπουργός Υγείας να επαναλάβω τα λόγια του Πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια, καθώς θα καλωσορίζουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τους ανθρώπους εκείνους που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Γιατί είναι σαφές, ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ως Υπουργείο Υγείας θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και τους τουρίστες. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών στη νησιωτική χώρα.

Φέτος μάλιστα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι, καθώς εκτός από το «όπλο» των εμβολιασμών έχουμε ενισχύσει τις δομές στα νησιά μας με περισσότερους υγειονομικούς, περισσότερες προσλήψεις, πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ περισσότερες δυνατότητες διακομιδών και αεροδιακομιδών, εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί.»

Ερώτηση για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη

Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία Υπουργέ, στην Κρήτη, μετά τα επεισόδια θρόμβωσης και πήξης του αίματος σε τρεις νέους συνανθρώπους μας. Σήμερα μάλιστα είδαμε και δημοσιεύματα που μιλούσαν ακόμη και για μια πιθανή προβληματική παρτίδα εμβολίων, ενδεχομένως. Πριν προτρέξουμε και εμείς, σαν τους ειδικούς, που δεν είμαστε, και φυσικά θα τους περιμένουμε, θα δούμε τις κίτρινες κάρτες, την φαρμακοεπαγρύπνηση, τι θα αποφανθεί, θα μπορούσατε να πείτε αν έχει ξεκινήσει ήδη κάποια έρευνα για αυτά τα τρία περιστατικά, ώστε να κατευνάσουμε λίγο πιθανή ανησυχία νέων και δη κατοίκων της Κρήτης που εμβολιάζονται τώρα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: «Κυρία Παπακωστοπούλου, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση. Πλέον, εκπαιδευμένοι όλοι αυτούς τους μήνες στην πανδημία, μέρος της τοποθέτησης αφορά και την απάντηση και σωστά.

Κοιτάξτε, πρώτα από όλα εμείς έχουμε αποφασίσει ότι όλα τα θέματα τα οποία μπαίνουν στο πλαίσιο της πανδημίας της Covid, στον εμβολιασμό, τα αντιμετωπίζουμε με διαφάνεια, για αυτό και η ενημέρωση είναι καθολική, έγκυρη, έγκαιρη και δεν επηρεάζεται από εντυπώσεις.

Άρα εδώ υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού, το οποίο δεν μπορεί να αναιρεθεί σε καμία των περιπτώσεων και έναντι του οτιδήποτε, όμως η ασφάλεια των πολιτών μας μπαίνει πάντα και πρώτη από όλα.

Τα περιστατικά αυτά, όπως και άλλα περιστατικά τα οποία αναφέρθηκαν, προφανώς διερευνώνται με συγκεκριμένο τρόπο, επιστημονικό τρόπο.

Η αρμόδια επικεφαλής, ο επικεφαλής του εμβολιασμού, το αρμόδιο Νοσοκομείο, ο γιατρός ο οποίος βρίσκεται εκείνη την στιγμή επί τόπου, αμέσως συντάσσει κίτρινη κάρτα. Αυτή πρέπει να αποσταλεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και από κει στον ΕΜΑ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να θυμίσω ότι πάντα η πιθανότητα συνάφειας ενός περιστατικού, μιας ανεπιθύμητης ενέργειας, που είναι απειροελάχιστη σε σχέση με τον εμβολιασμό, κρίνεται επί των πραγματικών ποσοστών επί υγιούς πληθυσμού, με βάση τη στατιστική της χώρας.

Άρα, λοιπόν, χρειάζεται υπομονή, χρειάζεται επαγγελματική επιστημονική δουλειά και προφανώς εδώ είμαστε για να τα κάνουμε όλα αυτά, επαναλαμβάνω, σε ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και ό,τι προκύπτει, με εγκυρότητα και με προσοχή.

Οπότε, σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορώ να σχολιάσω τα περί προβληματικής παρτίδας ή όχι. Δεν υπάρχει καν συνάφεια με κάτι τέτοιο.

Θέλω να πω ότι οι επαγγελματίες υγείας έκαναν και κάνουν την δουλειά τους αποδεδειγμένα και ότι θα περιμένουμε, υπάρχει Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κορυφαίοι έγκριτοι επιστήμονες, θα περιμένουμε και την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και αναλόγως θα κινηθούμε, πάντα επιστημονικά.

Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι η μονάδα Υγείας, το Νοσοκομείο, για οτιδήποτε προκύπτει δεν αντιδρά όπως αντέδρασε, προκειμένου να προσφέρει την ιατρική βοήθεια η οποία χρειάζεται.

Να υπενθυμίσω επίσης, γιατί είναι εντυπωσιακό, σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό καταλαβαίνω ότι είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας και πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος.

Υπάρχουν σημαντικές εκφάνσεις και δραστηριότητες που προκαλούν τέτοια επεισόδια, έξω και πέρα από τον εμβολιασμό, σε υπερπολλαπλάσιο επίπεδο, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, όπως το κάπνισμα, όπως το αλκοόλ και λοιπά ή παραδοσιακά τα επεισόδια αυτά τα οποία παρουσιάζονται επί του πληθυσμού, μηνιαίως και ετησίως.

Παρακαλώ λοιπόν θερμά, όταν θα γίνονται αναφορές σε τέτοια περιστατικά, θα γίνονται σε σύγκριση με τα πραγματικά στοιχεία. Και εσείς που είστε επαγγελματίες πολύ υψηλού επιπέδου και καλύπτετε το ιατρικό ρεπορτάζ, θα ήθελα να βοηθήσετε και τους υπόλοιπους συναδέλφους να καταλάβουν ότι το δείγμα συγκρίνεται πάντα με αυτά τα ποσοστά, προκειμένου να μπορέσουμε τεκμηριωμένα να βγάλουμε σωστά αποτελέσματα»


Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Open για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη, μετά από τον εμβολιασμό με AstraZeneca.